Hodnocení koprocesovaných pomocných látek s obsahem mannitolu nebo maltodextrinů
Evaluation of co-processed excipients containing mannitol or maltodextrins
rigorózní práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/123365Identifikátory
SIS: 224882
Kolekce
- Kvalifikační práce [6670]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Holas, Ondřej
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmaceutické technologie
Datum obhajoby
30. 9. 2020
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Prospěl/a
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutické technologie Školitel: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Posluchač: Martina Chytková Název diplomové práce: Hodnocení koprocesovaných pomocných látek s obsahem mannitolu nebo maltodextrinů Společným zpracováním dvou nebo více pomocných látek pomocí vhodné výrobní metody (nejčastěji sprejovým sušením) se získávají látky označované jako koprocesované. Při jejich výrobě nedochází ke změně chemické struktury, látky spolu interagují na submolekulární úrovni. Výsledné excipienty pak mají lepší vlastnosti než jednotlivé složky směsi. Koprocesované pomocné látky jsou často využívány pro přímé lisování tablet a hodnocení jejich vlastností může pomoci s výběrem vhodného materiálu pro danou formulaci. Tato práce se zabývá hodnocením šesti různých koprocesovaných pomocných látek obsahujících mannitol (Parteck® ODT, PROSOLV® ODT, Pharmaburst® , PEARLITOL® Flash) nebo maltodextriny (GLUCIDEX® 2, GLUCIDEX® 6D). Byla hodnocena lisovatelnost (pomocí záznamu síla-dráha) a vlastnosti (rozměry, radiální pevnost, rozpad, oděr, pyknometrická hustota a nasákavost) vylisovaných tablet při lisovacích silách 3 kN, 5 kN a 7 kN. Vzorky obsahující maltodextriny vykazovaly v porovnání s ostatními materiály vyšší hodnoty především energie E2 a E3 a...
Charles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Pharmaceutical Technology Consultant: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Student: Martina Chytková Title of Thesis: Evaluation of co-processed excipients containing mannitol or maltodextrins By the co-processing of two or more excipients using the appropriate methods (most often spray drying) are produced substances which are known as co-processed. There are no changes in the chemical structure in their production, the substances interact at the submolecular level. These resulting excipients have better properties than individual components of the mixture. Co-processed excipients are used for the direct compression of tablets and evaluation of their properties can help to choose the suitable material for the formulation. The aim of this thesis is the evaluation of six different co-processed excipients containing mannitol (Parteck® ODT, PROSOLV® ODT, Pharmaburst® , PEARLITOL® Flash) or maltodextrins (GLUCIDEX® 2, GLUCIDEX® 6D). The compressibility (using force- displacement record) and the properties (dimensions, tensile strength, disintegration, friability, pycnometric density and water absorption) of the compressed tablets were evaluated for compression forces of 3 kN, 5 kN and 7 kN. Samples containing maltodextrins showed...