Zobrazit minimální záznam

Evaluation of co-processed excipients containing mannitol or maltodextrins
dc.contributor.advisorSvačinová, Petra
dc.creatorChytková, Martina
dc.date.accessioned2020-11-19T15:59:40Z
dc.date.available2020-11-19T15:59:40Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/123365
dc.description.abstractCharles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Pharmaceutical Technology Consultant: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Student: Martina Chytková Title of Thesis: Evaluation of co-processed excipients containing mannitol or maltodextrins By the co-processing of two or more excipients using the appropriate methods (most often spray drying) are produced substances which are known as co-processed. There are no changes in the chemical structure in their production, the substances interact at the submolecular level. These resulting excipients have better properties than individual components of the mixture. Co-processed excipients are used for the direct compression of tablets and evaluation of their properties can help to choose the suitable material for the formulation. The aim of this thesis is the evaluation of six different co-processed excipients containing mannitol (Parteck® ODT, PROSOLV® ODT, Pharmaburst® , PEARLITOL® Flash) or maltodextrins (GLUCIDEX® 2, GLUCIDEX® 6D). The compressibility (using force- displacement record) and the properties (dimensions, tensile strength, disintegration, friability, pycnometric density and water absorption) of the compressed tablets were evaluated for compression forces of 3 kN, 5 kN and 7 kN. Samples containing maltodextrins showed...en_US
dc.description.abstractUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutické technologie Školitel: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Posluchač: Martina Chytková Název diplomové práce: Hodnocení koprocesovaných pomocných látek s obsahem mannitolu nebo maltodextrinů Společným zpracováním dvou nebo více pomocných látek pomocí vhodné výrobní metody (nejčastěji sprejovým sušením) se získávají látky označované jako koprocesované. Při jejich výrobě nedochází ke změně chemické struktury, látky spolu interagují na submolekulární úrovni. Výsledné excipienty pak mají lepší vlastnosti než jednotlivé složky směsi. Koprocesované pomocné látky jsou často využívány pro přímé lisování tablet a hodnocení jejich vlastností může pomoci s výběrem vhodného materiálu pro danou formulaci. Tato práce se zabývá hodnocením šesti různých koprocesovaných pomocných látek obsahujících mannitol (Parteck® ODT, PROSOLV® ODT, Pharmaburst® , PEARLITOL® Flash) nebo maltodextriny (GLUCIDEX® 2, GLUCIDEX® 6D). Byla hodnocena lisovatelnost (pomocí záznamu síla-dráha) a vlastnosti (rozměry, radiální pevnost, rozpad, oděr, pyknometrická hustota a nasákavost) vylisovaných tablet při lisovacích silách 3 kN, 5 kN a 7 kN. Vzorky obsahující maltodextriny vykazovaly v porovnání s ostatními materiály vyšší hodnoty především energie E2 a E3 a...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleHodnocení koprocesovaných pomocných látek s obsahem mannitolu nebo maltodextrinůcs_CZ
dc.typerigorózní prácecs_CZ
dcterms.created2020
dcterms.dateAccepted2020-09-30
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Technologyen_US
dc.description.departmentKatedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId224882
dc.title.translatedEvaluation of co-processed excipients containing mannitol or maltodextrinsen_US
dc.contributor.refereeHolas, Ondřej
thesis.degree.namePharmDr.
thesis.degree.levelrigorózní řízenícs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typerigorózní prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutické technologie Školitel: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Posluchač: Martina Chytková Název diplomové práce: Hodnocení koprocesovaných pomocných látek s obsahem mannitolu nebo maltodextrinů Společným zpracováním dvou nebo více pomocných látek pomocí vhodné výrobní metody (nejčastěji sprejovým sušením) se získávají látky označované jako koprocesované. Při jejich výrobě nedochází ke změně chemické struktury, látky spolu interagují na submolekulární úrovni. Výsledné excipienty pak mají lepší vlastnosti než jednotlivé složky směsi. Koprocesované pomocné látky jsou často využívány pro přímé lisování tablet a hodnocení jejich vlastností může pomoci s výběrem vhodného materiálu pro danou formulaci. Tato práce se zabývá hodnocením šesti různých koprocesovaných pomocných látek obsahujících mannitol (Parteck® ODT, PROSOLV® ODT, Pharmaburst® , PEARLITOL® Flash) nebo maltodextriny (GLUCIDEX® 2, GLUCIDEX® 6D). Byla hodnocena lisovatelnost (pomocí záznamu síla-dráha) a vlastnosti (rozměry, radiální pevnost, rozpad, oděr, pyknometrická hustota a nasákavost) vylisovaných tablet při lisovacích silách 3 kN, 5 kN a 7 kN. Vzorky obsahující maltodextriny vykazovaly v porovnání s ostatními materiály vyšší hodnoty především energie E2 a E3 a...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Pharmaceutical Technology Consultant: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Student: Martina Chytková Title of Thesis: Evaluation of co-processed excipients containing mannitol or maltodextrins By the co-processing of two or more excipients using the appropriate methods (most often spray drying) are produced substances which are known as co-processed. There are no changes in the chemical structure in their production, the substances interact at the submolecular level. These resulting excipients have better properties than individual components of the mixture. Co-processed excipients are used for the direct compression of tablets and evaluation of their properties can help to choose the suitable material for the formulation. The aim of this thesis is the evaluation of six different co-processed excipients containing mannitol (Parteck® ODT, PROSOLV® ODT, Pharmaburst® , PEARLITOL® Flash) or maltodextrins (GLUCIDEX® 2, GLUCIDEX® 6D). The compressibility (using force- displacement record) and the properties (dimensions, tensile strength, disintegration, friability, pycnometric density and water absorption) of the compressed tablets were evaluated for compression forces of 3 kN, 5 kN and 7 kN. Samples containing maltodextrins showed...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
thesis.grade.codeP
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV