Vliv teploty a koncentrace roztoku na vlastnosti sprejově sušené laktosy s využitím trysky o průměru 1,4 mm.
Effect of temperature and solution concentration on the properties of spray-dried lactose using the nozzle with diameter of 1,4 mm.
rigorózní práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/127360Identifikátory
SIS: 226935
Kolekce
- Kvalifikační práce [6664]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Vraníková, Barbora
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmaceutické technologie
Datum obhajoby
22. 6. 2021
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Prospěl/a
1 ABSTRAKT Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutická technologie Školitel: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Posluchač: Tereza Vařilová Název diplomové práce: Vliv teploty a koncentrace roztoku na vlastnosti sprejově sušené laktosy s využitím trysky o průměru 1,4 mm. Během sprejového sušení dochází k přeměně kapaliny v pevné částice. Vlastnosti takto připravených částic pak lze ovlivnit nastavením parametrů sušení a vlastnostmi použitého roztoku, suspenze nebo emulze. V práci byl posuzován vliv teploty a koncentrace roztoku na vlastnosti sprejově sušené laktosy s využitím trysky o průměru 1,4 mm. Měření bylo provedeno s roztoky laktosy o koncentraci 15 % a 20 %. Roztoky byly sušeny ve sprejové sušárně při teplotách v rozmezí 210 řC - 170 řC pro koncentraci 15 % a 210 řC - 150 řC pro koncentraci 20 %. Částice získané sprejovým sušením byly hodnoceny z hlediska geometrických vlastností optickým mikroskopem. S využitím diferenciační skenovací kalorimetrie (DSC) byly hodnoceny tepelné charakteristiky částic. Na základě výsledků se ukázalo, že částice jsou na rozdíl od výchozí suroviny (D- laktosa monohydrát) sférické a bez povrchových nerovností. U obou koncentrací vznikaly největší částice při vyšší teplotě sušení (200 řC a 210 řC). Nárůst velikosti u 15 % koncentrace byl...
2 ABSTRACT Charles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Pharmaceutical Technology Consultant: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Student: Tereza Vařilová Title of Thesis: The influence of drying temperature and solution concentration on the properties of spray-dried lactose with the use of (using) nozzle with diameter 1,4 mm During spray drying the liquid is converted into solid particles. The properties of these particles can be modified by setting different drying parameters and properties of the used solution, suspension or emulsion. In this work, the influence of temperature and concentration of the solution on the properties of spray-dried lactose particles were measured using a nozzle with a diameter of 1.4 mm. The concentrations of the lactose solutions were 15% and 20%. The temperatures of spray drying were 210 řC and 170 řC for the solution with a concentration of 15 %, and 210 řC - 150 řC for the solution with a concentration of 20 %. Geometric properties of prepared particles were evaluated using an optical microscope. The thermal characteristics of the particles were evaluated using differential scanning calorimetry (DSC). The results showed that the particles are, unlike the initial material (D-lactose monohydrate), spherical and without surface irregularities. At both...