Zobrazit minimální záznam

Effect of temperature and solution concentration on the properties of spray-dried lactose using the nozzle with diameter of 1,4 mm.
dc.contributor.advisorSvačinová, Petra
dc.creatorVařilová, Tereza
dc.date.accessioned2021-07-13T06:32:06Z
dc.date.available2021-07-13T06:32:06Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/127360
dc.description.abstract1 ABSTRAKT Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutická technologie Školitel: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Posluchač: Tereza Vařilová Název diplomové práce: Vliv teploty a koncentrace roztoku na vlastnosti sprejově sušené laktosy s využitím trysky o průměru 1,4 mm. Během sprejového sušení dochází k přeměně kapaliny v pevné částice. Vlastnosti takto připravených částic pak lze ovlivnit nastavením parametrů sušení a vlastnostmi použitého roztoku, suspenze nebo emulze. V práci byl posuzován vliv teploty a koncentrace roztoku na vlastnosti sprejově sušené laktosy s využitím trysky o průměru 1,4 mm. Měření bylo provedeno s roztoky laktosy o koncentraci 15 % a 20 %. Roztoky byly sušeny ve sprejové sušárně při teplotách v rozmezí 210 řC - 170 řC pro koncentraci 15 % a 210 řC - 150 řC pro koncentraci 20 %. Částice získané sprejovým sušením byly hodnoceny z hlediska geometrických vlastností optickým mikroskopem. S využitím diferenciační skenovací kalorimetrie (DSC) byly hodnoceny tepelné charakteristiky částic. Na základě výsledků se ukázalo, že částice jsou na rozdíl od výchozí suroviny (D- laktosa monohydrát) sférické a bez povrchových nerovností. U obou koncentrací vznikaly největší částice při vyšší teplotě sušení (200 řC a 210 řC). Nárůst velikosti u 15 % koncentrace byl...cs_CZ
dc.description.abstract2 ABSTRACT Charles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Pharmaceutical Technology Consultant: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Student: Tereza Vařilová Title of Thesis: The influence of drying temperature and solution concentration on the properties of spray-dried lactose with the use of (using) nozzle with diameter 1,4 mm During spray drying the liquid is converted into solid particles. The properties of these particles can be modified by setting different drying parameters and properties of the used solution, suspension or emulsion. In this work, the influence of temperature and concentration of the solution on the properties of spray-dried lactose particles were measured using a nozzle with a diameter of 1.4 mm. The concentrations of the lactose solutions were 15% and 20%. The temperatures of spray drying were 210 řC and 170 řC for the solution with a concentration of 15 %, and 210 řC - 150 řC for the solution with a concentration of 20 %. Geometric properties of prepared particles were evaluated using an optical microscope. The thermal characteristics of the particles were evaluated using differential scanning calorimetry (DSC). The results showed that the particles are, unlike the initial material (D-lactose monohydrate), spherical and without surface irregularities. At both...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleVliv teploty a koncentrace roztoku na vlastnosti sprejově sušené laktosy s využitím trysky o průměru 1,4 mm.cs_CZ
dc.typerigorózní prácecs_CZ
dcterms.created2021
dcterms.dateAccepted2021-06-22
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Technologyen_US
dc.description.departmentKatedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId226935
dc.title.translatedEffect of temperature and solution concentration on the properties of spray-dried lactose using the nozzle with diameter of 1,4 mm.en_US
dc.contributor.refereeVraníková, Barbora
thesis.degree.namePharmDr.
thesis.degree.levelrigorózní řízenícs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typerigorózní prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.cs1 ABSTRAKT Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutická technologie Školitel: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Posluchač: Tereza Vařilová Název diplomové práce: Vliv teploty a koncentrace roztoku na vlastnosti sprejově sušené laktosy s využitím trysky o průměru 1,4 mm. Během sprejového sušení dochází k přeměně kapaliny v pevné částice. Vlastnosti takto připravených částic pak lze ovlivnit nastavením parametrů sušení a vlastnostmi použitého roztoku, suspenze nebo emulze. V práci byl posuzován vliv teploty a koncentrace roztoku na vlastnosti sprejově sušené laktosy s využitím trysky o průměru 1,4 mm. Měření bylo provedeno s roztoky laktosy o koncentraci 15 % a 20 %. Roztoky byly sušeny ve sprejové sušárně při teplotách v rozmezí 210 řC - 170 řC pro koncentraci 15 % a 210 řC - 150 řC pro koncentraci 20 %. Částice získané sprejovým sušením byly hodnoceny z hlediska geometrických vlastností optickým mikroskopem. S využitím diferenciační skenovací kalorimetrie (DSC) byly hodnoceny tepelné charakteristiky částic. Na základě výsledků se ukázalo, že částice jsou na rozdíl od výchozí suroviny (D- laktosa monohydrát) sférické a bez povrchových nerovností. U obou koncentrací vznikaly největší částice při vyšší teplotě sušení (200 řC a 210 řC). Nárůst velikosti u 15 % koncentrace byl...cs_CZ
uk.abstract.en2 ABSTRACT Charles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Pharmaceutical Technology Consultant: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Student: Tereza Vařilová Title of Thesis: The influence of drying temperature and solution concentration on the properties of spray-dried lactose with the use of (using) nozzle with diameter 1,4 mm During spray drying the liquid is converted into solid particles. The properties of these particles can be modified by setting different drying parameters and properties of the used solution, suspension or emulsion. In this work, the influence of temperature and concentration of the solution on the properties of spray-dried lactose particles were measured using a nozzle with a diameter of 1.4 mm. The concentrations of the lactose solutions were 15% and 20%. The temperatures of spray drying were 210 řC and 170 řC for the solution with a concentration of 15 %, and 210 řC - 150 řC for the solution with a concentration of 20 %. Geometric properties of prepared particles were evaluated using an optical microscope. The thermal characteristics of the particles were evaluated using differential scanning calorimetry (DSC). The results showed that the particles are, unlike the initial material (D-lactose monohydrate), spherical and without surface irregularities. At both...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
thesis.grade.codeP
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV