Úloha nutričního terapeuta při edukaci pacientů s diabetem 2.typu
The role of nutritional therapist in education of patients with type 2 diabetes
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/127521Identifikátory
SIS: 230091
Kolekce
- Kvalifikační práce [4519]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Krátký, Jan
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
23. 6. 2021
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
diabetes mellitus 2. typu, edukace, nutriční terapeut, dieta, pohybová aktivitaKlíčová slova (anglicky)
type 2 diabetes, education, clinical dietitian, diet, physical activityCíl práce: Cílem tohoto výzkumu bylo zhodnotit důležitost individuální edukace nutričním terapeutem oproti informačním brožurkám. Metody: K výzkumu bylo vybráno 52 pacientů s DM 2. typu navštěvujících diabetologické ambulance III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Výzkum dokončilo 48 z nich. Tito pacienti byli rozděleni do dvou skupin. Skupina A byla edukována individuálně nutričním terapeutem. Tuto skupino tvořilo 27 pacientů, z toho 13 mužů a 14 žen. Skupina B byla edukována pomocí brožurky. Tuto skupino tvořilo 21 pacientů, z toho 11 mužů a 10 žen. Obě skupiny vyplnily dotazník před edukací a 4 měsíce po ní. Glykovaný hemoglobin byl pacientům také změřen před edukací a poté 4 měsíce po ní při další návštěvě u diabetologa. Výsledky: U obou skupin bylo po edukaci pozorováno zlepšení, ať už ve vědomostech či glykovaném hemoglobinu. U skupiny A měla edukace vliv na zlepšení odpovědí u naprosté většiny otázek strukturovaného dotazníku. Glykovaný hemoglobin u mužské části skupiny A klesl o 9,4 a u ženské části o 4,8 mmol/mol. U skupiny B neměla edukace žádný vliv na znalosti rizik DM 2. typu, ani na potencionální škodlivost DIA výrobků či povědomí o oboru nutriční terapeut. Glykovaný hemoglobin u mužské části skupiny B klesl o 7,7 a u ženské části o 1,4 mmol/mol. Závěr: Výsledky...
Aim of thesis: The research aimed to evaluate the importance of individual education by a clinical dietitian and compare it to information brochures only. Methods: 52 patients with type 2 diabetes from the Third Department of Internal Medicine of the General Hospital in Prague were selected for the research. Totally, 48 of them finished the research. These patients were divided into two groups. Group A was educated individually by a clinical dietitian. This group consisted of 27 patients, of which 13 were men and 14 were women. Group B was educated using a brochure only. This group consisted of 21 patients, of which 11 were men and 10 were women. Both groups were given the questionnaire before the education and then 4 months after the education. Additionally, glycated haemoglobin was measured in patients before the education and then 4 months after the education, during the next visit to their diabetologist. Results: In both groups, some improvement was observed after the education. Either in knowledge or their levels of glycated haemoglobin. In group A, the education had better cognitive results in all questions of the questionnaire except for one. Levels of glycated haemoglobin decreased by 9,4 in men and by 4,8 mmol/mol in women in group A. In group B, education did not affect the knowledge of...