Zobrazit minimální záznam

The role of nutritional therapist in education of patients with type 2 diabetes
dc.contributor.advisorŠkrha, Jan
dc.creatorErban, David
dc.date.accessioned2021-07-14T06:59:49Z
dc.date.available2021-07-14T06:59:49Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/127521
dc.description.abstractCíl práce: Cílem tohoto výzkumu bylo zhodnotit důležitost individuální edukace nutričním terapeutem oproti informačním brožurkám. Metody: K výzkumu bylo vybráno 52 pacientů s DM 2. typu navštěvujících diabetologické ambulance III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Výzkum dokončilo 48 z nich. Tito pacienti byli rozděleni do dvou skupin. Skupina A byla edukována individuálně nutričním terapeutem. Tuto skupino tvořilo 27 pacientů, z toho 13 mužů a 14 žen. Skupina B byla edukována pomocí brožurky. Tuto skupino tvořilo 21 pacientů, z toho 11 mužů a 10 žen. Obě skupiny vyplnily dotazník před edukací a 4 měsíce po ní. Glykovaný hemoglobin byl pacientům také změřen před edukací a poté 4 měsíce po ní při další návštěvě u diabetologa. Výsledky: U obou skupin bylo po edukaci pozorováno zlepšení, ať už ve vědomostech či glykovaném hemoglobinu. U skupiny A měla edukace vliv na zlepšení odpovědí u naprosté většiny otázek strukturovaného dotazníku. Glykovaný hemoglobin u mužské části skupiny A klesl o 9,4 a u ženské části o 4,8 mmol/mol. U skupiny B neměla edukace žádný vliv na znalosti rizik DM 2. typu, ani na potencionální škodlivost DIA výrobků či povědomí o oboru nutriční terapeut. Glykovaný hemoglobin u mužské části skupiny B klesl o 7,7 a u ženské části o 1,4 mmol/mol. Závěr: Výsledky...cs_CZ
dc.description.abstractAim of thesis: The research aimed to evaluate the importance of individual education by a clinical dietitian and compare it to information brochures only. Methods: 52 patients with type 2 diabetes from the Third Department of Internal Medicine of the General Hospital in Prague were selected for the research. Totally, 48 of them finished the research. These patients were divided into two groups. Group A was educated individually by a clinical dietitian. This group consisted of 27 patients, of which 13 were men and 14 were women. Group B was educated using a brochure only. This group consisted of 21 patients, of which 11 were men and 10 were women. Both groups were given the questionnaire before the education and then 4 months after the education. Additionally, glycated haemoglobin was measured in patients before the education and then 4 months after the education, during the next visit to their diabetologist. Results: In both groups, some improvement was observed after the education. Either in knowledge or their levels of glycated haemoglobin. In group A, the education had better cognitive results in all questions of the questionnaire except for one. Levels of glycated haemoglobin decreased by 9,4 in men and by 4,8 mmol/mol in women in group A. In group B, education did not affect the knowledge of...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectdiabetes mellitus 2. typucs_CZ
dc.subjectedukacecs_CZ
dc.subjectnutriční terapeutcs_CZ
dc.subjectdietacs_CZ
dc.subjectpohybová aktivitacs_CZ
dc.subjecttype 2 diabetesen_US
dc.subjecteducationen_US
dc.subjectclinical dietitianen_US
dc.subjectdieten_US
dc.subjectphysical activityen_US
dc.titleÚloha nutričního terapeuta při edukaci pacientů s diabetem 2.typucs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2021
dcterms.dateAccepted2021-06-23
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId230091
dc.title.translatedThe role of nutritional therapist in education of patients with type 2 diabetesen_US
dc.contributor.refereeKrátký, Jan
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csCíl práce: Cílem tohoto výzkumu bylo zhodnotit důležitost individuální edukace nutričním terapeutem oproti informačním brožurkám. Metody: K výzkumu bylo vybráno 52 pacientů s DM 2. typu navštěvujících diabetologické ambulance III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Výzkum dokončilo 48 z nich. Tito pacienti byli rozděleni do dvou skupin. Skupina A byla edukována individuálně nutričním terapeutem. Tuto skupino tvořilo 27 pacientů, z toho 13 mužů a 14 žen. Skupina B byla edukována pomocí brožurky. Tuto skupino tvořilo 21 pacientů, z toho 11 mužů a 10 žen. Obě skupiny vyplnily dotazník před edukací a 4 měsíce po ní. Glykovaný hemoglobin byl pacientům také změřen před edukací a poté 4 měsíce po ní při další návštěvě u diabetologa. Výsledky: U obou skupin bylo po edukaci pozorováno zlepšení, ať už ve vědomostech či glykovaném hemoglobinu. U skupiny A měla edukace vliv na zlepšení odpovědí u naprosté většiny otázek strukturovaného dotazníku. Glykovaný hemoglobin u mužské části skupiny A klesl o 9,4 a u ženské části o 4,8 mmol/mol. U skupiny B neměla edukace žádný vliv na znalosti rizik DM 2. typu, ani na potencionální škodlivost DIA výrobků či povědomí o oboru nutriční terapeut. Glykovaný hemoglobin u mužské části skupiny B klesl o 7,7 a u ženské části o 1,4 mmol/mol. Závěr: Výsledky...cs_CZ
uk.abstract.enAim of thesis: The research aimed to evaluate the importance of individual education by a clinical dietitian and compare it to information brochures only. Methods: 52 patients with type 2 diabetes from the Third Department of Internal Medicine of the General Hospital in Prague were selected for the research. Totally, 48 of them finished the research. These patients were divided into two groups. Group A was educated individually by a clinical dietitian. This group consisted of 27 patients, of which 13 were men and 14 were women. Group B was educated using a brochure only. This group consisted of 21 patients, of which 11 were men and 10 were women. Both groups were given the questionnaire before the education and then 4 months after the education. Additionally, glycated haemoglobin was measured in patients before the education and then 4 months after the education, during the next visit to their diabetologist. Results: In both groups, some improvement was observed after the education. Either in knowledge or their levels of glycated haemoglobin. In group A, the education had better cognitive results in all questions of the questionnaire except for one. Levels of glycated haemoglobin decreased by 9,4 in men and by 4,8 mmol/mol in women in group A. In group B, education did not affect the knowledge of...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV