Potraviny s označením protein a jejich výživová hodnota
Nutrition value of "Protein" labeled food
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/127532Identifiers
Study Information System: 230083
Collections
- Kvalifikační práce [4522]
Author
Advisor
Referee
Kudlová, Eva
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism
Date of defense
23. 6. 2021
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
bílkoviny, proteinové potraviny, sportovní výživa, fortifikace potravin, výživová tvrzeníKeywords (English)
protein, protein foods, sports nutrition, food fortifications, nutrition claimsBakalářská práce se zabývá problematikou týkající se zvýšené poptávky po potravinách uvádějících na svém obalu vysoký obsah bílkovin. Teoretická část popisuje úlohu bílkovin v organismu, jejich biologickou hodnotu a jmenuje vhodné zdroje bílkovin pro lidský organismus, včetně obsahu bílkovin v běžných potravinách. Je zde věnována zvláštní kapitola sportovcům a bílkovinným doplňkům stravy. Jaké jsou požadavky české legislativy na potraviny s tvrzením týkajícím se bílkovin a názvu protein je uvedeno na konci teoretické části. Cílem bakalářské práce bylo zjistit nabídku potravin s označením protein nebo s tvrzením týkajícím se bílkovin, tyto potraviny zhodnotit a zjistit povědomí o takto označovaných potravinách u běžné populace. Praktická část se nejprve zabývá potravinami označenými protein či tvrzením o bílkovinách volně dostupnými v nejběžnějších supermarketech. Průzkum byl proveden návštěvou 6 nejběžnějších supermarketů, přičemž byly zapsány všechny potraviny s tvrzením týkajícím se bílkovin. Celkem bylo zaznamenáno 363 kusů. Dále byl za pomoci evidovaných tržeb vyhodnocen nejnavštěvovanější supermarket a potraviny s označením protein nacházející se v tomto supermarketu byly rozebrány. U každé potraviny bylo okomentováno množství bílkovin a zhodnocen výživový přínos dané potraviny. Nakonec byl...
This bachelor thesis addresses the issue of increased demand for foods with a high protein content on their packaging. The theoretical part describes the role of proteins in the body, their biological value, and it also names suitable sources of protein for the human body, including the protein content of common foods. There is a particular chapter dedicated to sportspeople and protein supplements. The requirements of the Czech legislation on food with a statement concerning proteins or the name protein itself are given at the end of the theoretical part. The bachelor's thesis aimed to find out the exact offer of foods with the protein label or with a claim related to proteins, evaluate these foods, and determine the awareness of such labelled foods in the general population. The practical part first deals with foods labelled with protein or claims about proteins freely available in the most standard supermarkets. The survey was conducted by visiting the six closest supermarkets while listing all foods with some protein claims. A total of 363 pieces were recorded. Furthermore, the most visited supermarket was evaluated with the help of registered sales and foods with the protein label found in this particular supermarket were analysed. The amount of protein of each food was commented on, and the...