Zobrazit minimální záznam

Influence of Diet on Blood Lipid Levels in Dyslipidemic Patients
dc.contributor.advisorZlatohlávek, Lukáš
dc.creatorParoha, Josef
dc.date.accessioned2021-07-14T07:06:32Z
dc.date.available2021-07-14T07:06:32Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/127555
dc.description.abstractHlavním cílem této práce je určit, zda má hypolipidemická dieta vliv na parametry lipidogramu u pacientů s dyslipidemií. Vedlejším cílem je zjistit stravovací návyky pacientů s dyslipidemií a určit, zda jsou v souladu se základy hypolipidemické diety. K dosažení cílů bylo použito dotazníkové metody, biochemického vyšetření krve a edukace pacientů s dyslipidemií. Výzkum obsahoval vstupní a výstupní laboratorní vyšetření krve. Po vstupním vyšetření pacient vyplnil dotazník s otázkami zaměřenými na stravovací návyky a absolvoval edukaci o vhodné dietě. K výstupní kontrole se pacient dostavil za tři měsíce. Potřebná data byla získána porovnáním vstupního a výstupního vyšetření krve a vyhodnocením dotazníků. Tato bakalářská práce ve svém výzkumu potvrdila pozitivní vliv hypolipidemické diety na hodnoty lipidogramu u pacientů s dyslipidemií. Na konci výzkumu byla průměrná hladina celkového cholesterolu nižší o 10,5 %, průměrná hladina LDL-cholesterolu byla o 18,9 % nižší a průměrná hladina triacylglycerolu byla o 10, 6 % nižší. Naopak průměrná hladina HDL-cholesterolu byla na konci výzkumu o 4,3 % vyšší. Dále bylo vyhodnocením dotazníků zjištěno, že se více než 70 % pacientů s dyslipidemií stravovalo v souladu se základy hypolipidemické diety již na počátku výzkumu. Výsledky této práce ukazují pozitivní...cs_CZ
dc.description.abstractThe primary aim of this thesis is to determine whether the hypolipidemic diet has an influence on blood lipid levels in patients with dyslipidemia. The secondary aim is to find out the eating habits of patients with dyslipidemia and to determine whether their eating habits are in line with the basics of a hypolipidemic diet. To achieve these targets a questionnaire, biochemical examination of blood and education of dyslipidemic patients on the appropriate diet were used. My research contained check-in and check-out laboratory blood examinations. After check-in examination each patient filled in the questionnaire with questions targeted at eating habits and then the patient was educated about the appropriate diet. After three months' time the patients proceeded to check-out laboratory blood examination. The necessary data were acquired by comparing the results of the check-in and check-out blood examinations and by the questionnaires evaluation. This thesis in its research confirmed the positive influence of hypolipidemic diet on blood lipids levels in patients with dyslipidemia. At the end of the research the average level of total cholesterol was 10,5 % lower, the average level of LDL-cholesterol was 18,9 % lower and the average level of triacylglycerol was 10,6 % lower. On the contrary the...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectdyslipidemiecs_CZ
dc.subjecthypolipidemická dietacs_CZ
dc.subjectlipoproteinycs_CZ
dc.subjectedukacecs_CZ
dc.subjectvliv dietycs_CZ
dc.subjectdyslipidemiaen_US
dc.subjecthypolipidemic dieten_US
dc.subjectlipoproteinsen_US
dc.subjecteducationen_US
dc.subjectdiet influenceen_US
dc.titleVliv diety na parametry lipidogramu u pacientů s dyslipidémiícs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2021
dcterms.dateAccepted2021-06-23
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId230063
dc.title.translatedInfluence of Diet on Blood Lipid Levels in Dyslipidemic Patientsen_US
dc.contributor.refereeTůmová, Eva
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csHlavním cílem této práce je určit, zda má hypolipidemická dieta vliv na parametry lipidogramu u pacientů s dyslipidemií. Vedlejším cílem je zjistit stravovací návyky pacientů s dyslipidemií a určit, zda jsou v souladu se základy hypolipidemické diety. K dosažení cílů bylo použito dotazníkové metody, biochemického vyšetření krve a edukace pacientů s dyslipidemií. Výzkum obsahoval vstupní a výstupní laboratorní vyšetření krve. Po vstupním vyšetření pacient vyplnil dotazník s otázkami zaměřenými na stravovací návyky a absolvoval edukaci o vhodné dietě. K výstupní kontrole se pacient dostavil za tři měsíce. Potřebná data byla získána porovnáním vstupního a výstupního vyšetření krve a vyhodnocením dotazníků. Tato bakalářská práce ve svém výzkumu potvrdila pozitivní vliv hypolipidemické diety na hodnoty lipidogramu u pacientů s dyslipidemií. Na konci výzkumu byla průměrná hladina celkového cholesterolu nižší o 10,5 %, průměrná hladina LDL-cholesterolu byla o 18,9 % nižší a průměrná hladina triacylglycerolu byla o 10, 6 % nižší. Naopak průměrná hladina HDL-cholesterolu byla na konci výzkumu o 4,3 % vyšší. Dále bylo vyhodnocením dotazníků zjištěno, že se více než 70 % pacientů s dyslipidemií stravovalo v souladu se základy hypolipidemické diety již na počátku výzkumu. Výsledky této práce ukazují pozitivní...cs_CZ
uk.abstract.enThe primary aim of this thesis is to determine whether the hypolipidemic diet has an influence on blood lipid levels in patients with dyslipidemia. The secondary aim is to find out the eating habits of patients with dyslipidemia and to determine whether their eating habits are in line with the basics of a hypolipidemic diet. To achieve these targets a questionnaire, biochemical examination of blood and education of dyslipidemic patients on the appropriate diet were used. My research contained check-in and check-out laboratory blood examinations. After check-in examination each patient filled in the questionnaire with questions targeted at eating habits and then the patient was educated about the appropriate diet. After three months' time the patients proceeded to check-out laboratory blood examination. The necessary data were acquired by comparing the results of the check-in and check-out blood examinations and by the questionnaires evaluation. This thesis in its research confirmed the positive influence of hypolipidemic diet on blood lipids levels in patients with dyslipidemia. At the end of the research the average level of total cholesterol was 10,5 % lower, the average level of LDL-cholesterol was 18,9 % lower and the average level of triacylglycerol was 10,6 % lower. On the contrary the...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV