Nutriční bilance u hospitalizovaných nemocných
Nutrition bilance at the hospitalized patients
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/13201Identifikátory
SIS: 13187
Kolekce
- Kvalifikační práce [3194]
Autor
Vedoucí práce
Fakulta / součást
3. lékařská fakulta
Obor
-
Katedra / ústav / klinika
II.interní klinika
Datum obhajoby
5. 9. 2007
Nakladatel
Univerzita Karlova, 3. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Téma své diplomové práce Nutriční bilance u hospitalizovaných nemocných jsem si vybrala na základě faktu, že malnutrice (tedy podvýživa) je v současné době závažným problémem i v nejvyspělejších zemích, které trpí spíše nemocemi z nadbytku než z nedostatku potravin. Lidé trpí hladem paradoxně v nemocnicích a ošetřovatelských domech pod dohledem zdravotnického personálu. Následkem malnutrice dochází k prodloužení doby hospitalizace (o 20 - 50%), k prodloužení pobytu na jednotkách intenzivní péče (o 50 - 150%) a ke zvýšení mortality a počtu komplikací, což dohromady zvyšuje náklady na léčbu pacientů. Často chybí zájem o stav výživy u pacientů, o jejich stravovací zvyklosti, malnutrice je diagnostikována pozdě, o to později a mnohdy nedostatečně je léčena. V nemocnicích velmi často chybí i nutriční terapeuti, článek, který se o nutriční stav pacientů stará, povědomí zdravotních sester a lékařů bývá často velmi nízké, chybí systém péče o výživu, stravování a nutriční stav pacientů. Ve světě se pohybuje podíl pacientů přijímaných do nemocnic ve stadiu malnutrice od 20 do 40%, v průběhu hospitalizace se stav výživy dále zhoršuje a podíl pacientů v malnutrici tak může dosáhnout až 60 - 70%. V roce 2003 provedli pracovníci Centra výživy průzkum, který prokázal, že počet pacientů v malnutrici v českých nemocnicích...
The topic of his thesis Nutritional balance in hospitalized patients I chose based on the fact that malnutrition (ie malnutrition) is currently time of a serious problem and in most developed countries, which suffer more illnesses of excess than a lack of food. People suffering from hunger paradoxically in hospitals a nursing home under medical supervision. As a result malnutrition there is a prolongation of hospitalization (about 20-50%), the extension stay in intensive care units (about 50-150%) and an increase in mortality and number of complications, which together increase the cost of treating patients. Often missing interest in the nutritional status of patients on their dietary habits, malnutrition is diagnosed late, the later and often inadequately treated. Hospitals often missing and nutritional therapists, an article that the nutritional the patients care, awareness of nurses and doctors is often very low, lacks a system of care for nutrition, diet and nutritional status of patients. The world is moving proportion of patients admitted to hospitals in the stage malnutrition from 20 to 40% during hospitalization nutritional status deteriorates further and proportion of patients with malnutrition and may reach 60-70%. In 2003, the staff of the Center Nutrition Survey, which showed that number of...