Zobrazit minimální záznam

Nutrition bilance at the hospitalized patients
dc.contributor.advisorTěšínský, Pavel
dc.creatorVolfová, Martina
dc.date.accessioned2018-09-12T10:33:24Z
dc.date.available2018-09-12T10:33:24Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/13201
dc.description.abstractTéma své diplomové práce Nutriční bilance u hospitalizovaných nemocných jsem si vybrala na základě faktu, že malnutrice (tedy podvýživa) je v současné době závažným problémem i v nejvyspělejších zemích, které trpí spíše nemocemi z nadbytku než z nedostatku potravin. Lidé trpí hladem paradoxně v nemocnicích a ošetřovatelských domech pod dohledem zdravotnického personálu. Následkem malnutrice dochází k prodloužení doby hospitalizace (o 20 - 50%), k prodloužení pobytu na jednotkách intenzivní péče (o 50 - 150%) a ke zvýšení mortality a počtu komplikací, což dohromady zvyšuje náklady na léčbu pacientů. Často chybí zájem o stav výživy u pacientů, o jejich stravovací zvyklosti, malnutrice je diagnostikována pozdě, o to později a mnohdy nedostatečně je léčena. V nemocnicích velmi často chybí i nutriční terapeuti, článek, který se o nutriční stav pacientů stará, povědomí zdravotních sester a lékařů bývá často velmi nízké, chybí systém péče o výživu, stravování a nutriční stav pacientů. Ve světě se pohybuje podíl pacientů přijímaných do nemocnic ve stadiu malnutrice od 20 do 40%, v průběhu hospitalizace se stav výživy dále zhoršuje a podíl pacientů v malnutrici tak může dosáhnout až 60 - 70%. V roce 2003 provedli pracovníci Centra výživy průzkum, který prokázal, že počet pacientů v malnutrici v českých nemocnicích...cs_CZ
dc.description.abstractThe topic of his thesis Nutritional balance in hospitalized patients I chose based on the fact that malnutrition (ie malnutrition) is currently time of a serious problem and in most developed countries, which suffer more illnesses of excess than a lack of food. People suffering from hunger paradoxically in hospitals a nursing home under medical supervision. As a result malnutrition there is a prolongation of hospitalization (about 20-50%), the extension stay in intensive care units (about 50-150%) and an increase in mortality and number of complications, which together increase the cost of treating patients. Often missing interest in the nutritional status of patients on their dietary habits, malnutrition is diagnosed late, the later and often inadequately treated. Hospitals often missing and nutritional therapists, an article that the nutritional the patients care, awareness of nurses and doctors is often very low, lacks a system of care for nutrition, diet and nutritional status of patients. The world is moving proportion of patients admitted to hospitals in the stage malnutrition from 20 to 40% during hospitalization nutritional status deteriorates further and proportion of patients with malnutrition and may reach 60-70%. In 2003, the staff of the Center Nutrition Survey, which showed that number of...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 3. lékařská fakultacs_CZ
dc.titleNutriční bilance u hospitalizovaných nemocnýchcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2007
dcterms.dateAccepted2007-09-05
dc.description.departmentII.interní klinikacs_CZ
dc.description.department2nd Department of Internal Medicineen_US
dc.description.facultyThird Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty3. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId13187
dc.title.translatedNutrition bilance at the hospitalized patientsen_US
dc.identifier.aleph000971741
thesis.degree.nameMUDr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.discipline-cs_CZ
thesis.degree.discipline-en_US
thesis.degree.programGeneral Medicineen_US
thesis.degree.programVšeobecné lékařstvícs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs3. lékařská fakulta::II.interní klinikacs_CZ
uk.taxonomy.organization-enThird Faculty of Medicine::2nd Department of Internal Medicineen_US
uk.faculty-name.cs3. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enThird Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs3.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.cs-cs_CZ
uk.degree-discipline.en-en_US
uk.degree-program.csVšeobecné lékařstvícs_CZ
uk.degree-program.enGeneral Medicineen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTéma své diplomové práce Nutriční bilance u hospitalizovaných nemocných jsem si vybrala na základě faktu, že malnutrice (tedy podvýživa) je v současné době závažným problémem i v nejvyspělejších zemích, které trpí spíše nemocemi z nadbytku než z nedostatku potravin. Lidé trpí hladem paradoxně v nemocnicích a ošetřovatelských domech pod dohledem zdravotnického personálu. Následkem malnutrice dochází k prodloužení doby hospitalizace (o 20 - 50%), k prodloužení pobytu na jednotkách intenzivní péče (o 50 - 150%) a ke zvýšení mortality a počtu komplikací, což dohromady zvyšuje náklady na léčbu pacientů. Často chybí zájem o stav výživy u pacientů, o jejich stravovací zvyklosti, malnutrice je diagnostikována pozdě, o to později a mnohdy nedostatečně je léčena. V nemocnicích velmi často chybí i nutriční terapeuti, článek, který se o nutriční stav pacientů stará, povědomí zdravotních sester a lékařů bývá často velmi nízké, chybí systém péče o výživu, stravování a nutriční stav pacientů. Ve světě se pohybuje podíl pacientů přijímaných do nemocnic ve stadiu malnutrice od 20 do 40%, v průběhu hospitalizace se stav výživy dále zhoršuje a podíl pacientů v malnutrici tak může dosáhnout až 60 - 70%. V roce 2003 provedli pracovníci Centra výživy průzkum, který prokázal, že počet pacientů v malnutrici v českých nemocnicích...cs_CZ
uk.abstract.enThe topic of his thesis Nutritional balance in hospitalized patients I chose based on the fact that malnutrition (ie malnutrition) is currently time of a serious problem and in most developed countries, which suffer more illnesses of excess than a lack of food. People suffering from hunger paradoxically in hospitals a nursing home under medical supervision. As a result malnutrition there is a prolongation of hospitalization (about 20-50%), the extension stay in intensive care units (about 50-150%) and an increase in mortality and number of complications, which together increase the cost of treating patients. Often missing interest in the nutritional status of patients on their dietary habits, malnutrition is diagnosed late, the later and often inadequately treated. Hospitals often missing and nutritional therapists, an article that the nutritional the patients care, awareness of nurses and doctors is often very low, lacks a system of care for nutrition, diet and nutritional status of patients. The world is moving proportion of patients admitted to hospitals in the stage malnutrition from 20 to 40% during hospitalization nutritional status deteriorates further and proportion of patients with malnutrition and may reach 60-70%. In 2003, the staff of the Center Nutrition Survey, which showed that number of...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 3. lékařská fakulta, II.interní klinikacs_CZ
thesis.grade.code1
dc.identifier.lisID990009717410106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV