Charakteristiky iontových složení balených vod a srovnání s vodou dopravovanou veřejným vodovodem
Characteristics of ion structure of bottled water and comparison with water delivered throught common water supply
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/14196Identifikátory
SIS: 13201
Kolekce
- Kvalifikační práce [3193]
Autor
Vedoucí práce
Fakulta / součást
3. lékařská fakulta
Obor
-
Katedra / ústav / klinika
Ústav hygieny
Datum obhajoby
2. 4. 2008
Nakladatel
Univerzita Karlova, 3. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Voda z vodovodu nebo jakákoli balená voda z přírodního zdroje není nikdy jen čistá sloučenina H2O, ale vždycky jde o originální komplex ve vodě rozpuštěných látek. Není důležité jen absolutní množství jednotlivých více či méně rozpuštěných látek, ale také konkrétní hodnoty daných iontů, které vodě dávají jedinečné vlastnosti. Dlouhodobá konzumace vod jak s vysokým obsahem iontů, tak i s velmi nízkým množstvím iontů má pro organismus nepříznivé účinky. Tato práce se zabývá popisem účinků těchto iontů na lidské zdraví a analýzou obsahu iontů v různých druzích balených vod i ve vodě distribuované prostřednictvím veřejného vodovodu. Na závěr je uvedeno srovnání iontových složení balených vod s vodou z vodovodu s platnou legislativou a s doporučeními Státního zdravotního ústavu.
Tap water or bottled water from any natural source is not never just pure compound H2O, but always in terms of the original complex in water solutes. It is not only important to the absolute amount of each more or less solutes, but also the specific values of the ions and water give unique characteristics. Long-term consumption of water as the high ions, and with very low amounts of ions is unfavorable to the organism effects. This work describes the effects of these ions on human health and analyzing the ion content in various types of bottled water and water distributed through the public water supply. Finally, a comparison of ion composition of bottled water with tap water with current legislation and the recommendations National Public Health Institute.