Alternativní potravinové sítě v postkomunistickém kontextu: Farmářské trhy a farmářské obchody v Česku
Alternative food networks in a post-communist context: Farmers' markets and farm shops in Czechia
rigorózní práce (UZNÁNO)
Důvod omezené dostupnosti:
Přílohy práce nebo její části jsou nepřístupné v souladu s čl. 18a odst. 7 Studijního a zkušebního řádu Univerzity Karlovy v Praze ve spojení s čl. 9 opatření rektora č. 6/2010.
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/14578Identifikátory
SIS: 187877
Kolekce
- Kvalifikační práce [20083]
Autor
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Sociální geografie a regionální rozvoj (dvouleté studium)
Katedra / ústav / klinika
Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje
Datum obhajoby
10. 3. 2017
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Uznáno
Klíčová slova (česky)
alternativní potravinové sítě, farmářský trh, farmářský obchod, postkomunistický kontext, udržitelná výroba a spotřeba potravin, Česko, Praha, IrskoKlíčová slova (anglicky)
alternative food networks, farmers' market, farm shop, post-communist context, sustainable food production and consumption, Czechia, Prague, IrelandAlternativní potravinové sítě v postkomunistickém kontextu:: Farmářské trhy a farmářské obchody v Česku Marie Syrovátková ABSTRAKT Vznik farmářských trhů (FT) a farmářských obchodů (FO) v Česku je pokračováním expanze tzv. alternativních potravinových sítí (APS) ze západní Evropy a severní Ameriky, kde se APS rozvíjí již několik dekád. APS jsou vysoce aktuálním tématem, protože reagují na rostoucí obavy z negativních důsledků působení globalizovaného konvenčního potravinového systému na sociální, ekonomické i environmentální aspekty výroby, distribuce a spotřeby potravin. Různé formy APS přitom akcentují různé aspekty udržitelnosti potravinového systému. FT a FO mají primárně zprostředkovávat přímý prodej kvalitních lokálních výrobků od malých výrobců, a tak podporovat místní ekonomiku, rozvoj venkova, ochranu životního prostředí a zlepšovat kvalitu života. Cílem předložené dizertační práce je na základě kombinace kvantitativních a kvalitativních výzkumných metod analyzovat vznik a počátky rozvoje APS ve střední Evropě. Na příkladu Česka, s přihlédnutím ke komunistické minulosti regionu, pak práce hodnotí přínosy APS k budování udržitelnějšího systému výroby a spotřeby potravin i slabé stránky tohoto světového fenoménu v českém kontextu a na základě rozboru poznatků o dosavadním vývoji a současném stavu FO...
Alternative food networks in a post-communist context:: Farmers' markets and farm shops in Czechia Marie Syrovátková ABSTRACT The emergence of farmers' markets (FMs) and farm shops (FSs) in Czechia is a follow-up of the expansion of alternative food networks (AFNs) from Western Europe and North America where they have been developing for several decades. AFNs are an up-to-date topic as they respond to the growing concerns about the negative effects of the globalized conventional food system on social, economic and environmental aspects of food production, distribution and consumption. Each form of AFNs emphasizes a different aspect of the food system sustainability. FMs and FSs should primarily enable direct selling of quality local products made by small producers to support local economy, rural development, environmental protection and to improve quality of life. Based on a combination of quantitative and qualitative methods, the aim of the dissertation is to explore the emergence and development of AFNs in Central Europe. Using the example of Czechia, considering the communist past of the region, the work evaluates the contribution of AFNs to build a more sustainable system of food production and consumption and the weak points of the phenomenon in Czechia and, using a comparison of the AFN evolution...