Podpora zdravých stravovacích návyků prostřednictvím školního projektu na 1. stupni ZŠ
Support of Healthy Eating Habits among Pubescent through the School Project
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/15649Identifikátory
SIS: 58555
Kolekce
- Kvalifikační práce [19159]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Vodáková, Jitka
Fakulta / součást
Pedagogická fakulta
Obor
Učitelství pro 1. stupeň základní školy
Katedra / ústav / klinika
Katedra pedagogiky
Datum obhajoby
14. 5. 2008
Nakladatel
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Diplomová práce se zabývá stravovacími návyky dětí na prvním stupni základní školy. Cílem práce je zmapovat vlastním výzkumným šetřením znalosti, postoje a nutriční chování žáků ve věku 11-12 let. Metodou dotazníkového šetření, předloženého dětem ve dvou verzích (nutriční návyky a vlastní postoje sobě samému, pohybu) byly získány výstupy, které odhalily nejen nutriční návyky - rozdíly v úrovni informovanosti jednotlivých dětí v souvislosti se zdravou životosprávou, postoje jídlu, nutriční chování, ale také odpovědi dnešních prepubertálních dětí na vnímání svého vlastního těla a jejich vztah pohybovým aktivitám. Ze získaných dat je patrné, že žáci jsou si často vědomi toho, že potraviny a nápoje jimi konzumované nepatří do skupiny zdraví prospěšných, většina z nich je ale i přesto upřednostňuje. Nemají totiž bližší povědomí o dopadu těchto bohatých zdrojů energie na zdraví každého z nich při jejich nadměrné konzumaci. Proto byly tyto informace použity jako základ návrhu výukového programu, zaměřeného na zdravé stravovací návyky v souvislosti s prevencí nadváhy a obezity u dětí. Tento projekt je postaven na základě teoretické analýzy současného náhledu na otázk
Diploma thesis considers to children's eating habits on primary schools. The aim of research is to map the knowledge attitudes and nutritional behavior among 11- 12 year-old pupils. By using questionnaire research method displayed to children in two versions, concludes were discovered which shown us children's information in connection to the healthy life-style, attitude towards food, nutrional behavior, self-body reflection attitude and movements to physical activités. Obtained research data shown us that children understand negative influence of the nourishment and drinks, but most of them prefer it because of lower knowing of the energy source impact. The diploma research outcomes were used as base for primary program of educational project aimed to healthy life style related to children's overweight and obesity. The project is based on the theoretical analysis of contemporary views which are involved the questions related to children's obesity occurrence. Key words healthy nutrition persuasions, nutrional behavior, feeding implies, healthy life style, prevention