Vliv látek s antioxidačními vlastnostmi na glykaci aspartátaminotransferasy
Effect of compounds with antioxidant properties on glycation of aspartate aminotransferase
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/16157Identifikátory
SIS: 18216
Kolekce
- Kvalifikační práce [6662]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Dršata, Jaroslav
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra biochemických věd
Datum obhajoby
2. 6. 2008
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Místo vypracování: Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Vypracovala: Eliška Bacílková Název: Vliv látek s antioxidacními vlastnostmi na glykaci aspartátaminostransferasy Školitel: PharmDr. Iva Boušová, Ph.D. V této diplomové práci jsem se zabývala prímými a neprímými vlivy kyseliny mocové, aminoguanidinu a kyseliny hydroxycitronové na aktivitu aspartát-aminotransferasy a na její glykaci methylglyoxalem. Katalytickou aktivitu enzymu jsem merila pomocí kinetické UV metody. Stabilitu aminoguanidinu a kyseliny močové, jejich interakci s molekulou enzymu a vliv na vznik glykacních produktu jsem sledovala pomocí absorpcní spektroskopie. Aminoguanidin sice ve vyšších koncentracích snižoval aktivitu enzymu, ale vykazoval také pozitivní neprímé úcinky na glykaci aspartátaminotransferasy a snižoval množství vznikajících glykacních produktu. Kyselina hydroxycitronová nemela negativní prímý vliv na aktivitu enzymu a byla schopná ho cástecne ochránit pred glykací methylglyoxalem. Kyselina mocová nemela ani negativní prímé ani pozitivní neprímé úcinky. Aminoguanidin i kyselina mocová byly v prubehu experimentu stabilní a interagovaly s molekulou proteinu, což se projevilo zmenami v jeho UV-VIS spektrech v oblasti aromatických aminokyselin. Úcinek všech testovaných látek byl závislý...
Publishing place: Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Author: Eliška Bacílková Title: Effect of compounds with antioxidant properties on glycation of aspartate aminotransferase Supervisor: PharmDr. Iva Boušová, Ph.D. In this diploma thesis, I was concerned with the direct and indirect effects of uric acid, aminoguanidine, and hydroxycitric acid on enzymatic activity of aspartate aminotransferase and on its glycation by methylglyoxal. The catalytic activities were measured by kinetic UV method. Stabilities of aminoguanidine and uric acid, their interactions with the molecule of enzyme and influence on formation of glycation products were observed by absorption spectroscopy. Although aminoguanidine decreased enzymatic activity in higher concentration, it showed positive indirect effects on glycation of aspartate aminotransferase and it also decreased amount of rising glycation products. Hydroxycitric acid did not have negative direct effect on enzyme activity and was partially able to protect enzyme from glycation by methylglyoxal. Uric acid exerted neither negative direct nor positive indirect effects. Aminoguanidine and uric acid were stable during experiment and reacted with molecule of protein, which was expressed by modifications of its UV-VIS spectra in the area...