Zobrazit minimální záznam

Nutrition in diseases of civilization prevention
dc.contributor.advisorStarnovská, Tamara
dc.creatorKaduchová, Pavla
dc.date.accessioned2022-07-25T12:55:47Z
dc.date.available2022-07-25T12:55:47Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/173732
dc.description.abstractThe bachelor's thesis deals with the origin and occurrence of diseases of civilization and the possibilities of their prevention from the nutrition point of view. It focuses on the consumption of macronutrients and micronutrients in food with regard to the possible risk of these diseases as well as their protective effect. The theoretical part briefly deals with selected diseases and risk factors involved in their emergence, prevention and health promotion, and lastly focuses on nutrition as one of the leading determinants of health. The practical part focuses on the goals and related hypotheses, on the basis of which a questionnaire survey was conducted related to the interest in the composition of food, the impact of nutrition on the incidence of diseases of civilization and knowledge of nutritional recommendations. It also summarizes the characteristics of the sample of respondents and their current lifestyle for comparison with the theoretical awareness of the importance of nutrition. Key words: diseases of civilization, prevention, nutrition, lifestyle, nutritional recommendationsen_US
dc.description.abstractBakalářská práce se zabývá vznikem a výskytem civilizačních onemocnění a možností jejich prevence z pohledu výživy. Zaměřuje se na konzumaci makronutrientů a mikronutrientů v potravinách s ohledem na možná rizika výskytu těchto chorob, a stejně tak jejich protektivní účinek. Teoretická část se stručně věnuje vybraným onemocněním a rizikovým faktorům podílejícím se na jejich vzniku, dále prevenci a podpoře zdraví, a zároveň se soustředí na výživu jako jeden z předních determinantů zdraví. Praktická část se zaměřuje na cíle a s nimi spojené hypotézy, na jejichž základě bylo provedeno dotazníkové šetření týkající se zájmu o složení potravin, vlivu výživy na výskyt civilizačních onemocnění a znalost nutričních doporučení. Shrnuje také charakteristiku vzorku respondentů a jejich aktuální životní styl pro porovnání s teoretickým povědomím o důležitosti výživy. Klíčová slova: civilizační onemocnění, prevence, výživa, životní styl, nutriční doporučenícs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectcivilizační onemocněnícs_CZ
dc.subjectprevencecs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectživotní stylcs_CZ
dc.subjectnutriční doporučenícs_CZ
dc.subjectdiseases of civilizationen_US
dc.subjectpreventionen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectlifestyleen_US
dc.subjectnutritional recommendationsen_US
dc.titleVýživa v prevenci civilizačních onemocněnícs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2022
dcterms.dateAccepted2022-06-10
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId239008
dc.title.translatedNutrition in diseases of civilization preventionen_US
dc.contributor.refereeVágnerová, Tereza
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csBakalářská práce se zabývá vznikem a výskytem civilizačních onemocnění a možností jejich prevence z pohledu výživy. Zaměřuje se na konzumaci makronutrientů a mikronutrientů v potravinách s ohledem na možná rizika výskytu těchto chorob, a stejně tak jejich protektivní účinek. Teoretická část se stručně věnuje vybraným onemocněním a rizikovým faktorům podílejícím se na jejich vzniku, dále prevenci a podpoře zdraví, a zároveň se soustředí na výživu jako jeden z předních determinantů zdraví. Praktická část se zaměřuje na cíle a s nimi spojené hypotézy, na jejichž základě bylo provedeno dotazníkové šetření týkající se zájmu o složení potravin, vlivu výživy na výskyt civilizačních onemocnění a znalost nutričních doporučení. Shrnuje také charakteristiku vzorku respondentů a jejich aktuální životní styl pro porovnání s teoretickým povědomím o důležitosti výživy. Klíčová slova: civilizační onemocnění, prevence, výživa, životní styl, nutriční doporučenícs_CZ
uk.abstract.enThe bachelor's thesis deals with the origin and occurrence of diseases of civilization and the possibilities of their prevention from the nutrition point of view. It focuses on the consumption of macronutrients and micronutrients in food with regard to the possible risk of these diseases as well as their protective effect. The theoretical part briefly deals with selected diseases and risk factors involved in their emergence, prevention and health promotion, and lastly focuses on nutrition as one of the leading determinants of health. The practical part focuses on the goals and related hypotheses, on the basis of which a questionnaire survey was conducted related to the interest in the composition of food, the impact of nutrition on the incidence of diseases of civilization and knowledge of nutritional recommendations. It also summarizes the characteristics of the sample of respondents and their current lifestyle for comparison with the theoretical awareness of the importance of nutrition. Key words: diseases of civilization, prevention, nutrition, lifestyle, nutritional recommendationsen_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV