Olive oil and health properties.
Olivový olej a jeho účinek na zdraví.
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/174681Identifikátory
SIS: 222303
Kolekce
- Kvalifikační práce [6653]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Nachtigal, Petr
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra biologických a lékařských věd
Datum obhajoby
3. 6. 2022
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Angličtina
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
olivový olej, zdraví, vlastnostiKlíčová slova (anglicky)
Olive oil, health, propertiesTato diplomová práce zkoumá a ukazuje některé účinky olivového oleje na zdraví lidí, tak jak byly v poslední době studovány. Olivový olej se ukazuje jako potravina velmi prospěšná pro organismus, svým složením dokáže zvýšit činnostimunitního systému, zejména u lidí s velmi slabýmimunitním systémem. Může být také rozdělen do některých specifických kategorií, a to podle složení, kyselosti a pěstování ovoce. Jsou zmíněny některé obecné charakteristiky oliv a olivového oleje. U oliv budeme analyzovat postupy, jako je pěstování, chlazení a kvetení, některé kvalitativní vlastnosti a jejich rozmanitost. Budou analyzovány základní druhy včetně extra panenského olivového oleje, rafinovaného olivového oleje atd., koncentrace každého druhu a co obsahují, kvalita a konečně způsob, jakým by měl být olivový olej na trhu zastoupen, což znamená standardizaci, balení a označení. Kromě toho bude uvedeno chemické složení olivového oleje, látky jako jsou fosfolipidy, uhlovodíky, karotenoidy, chlorofyly, vitamíny, tokoferoly, steroly, triterpenoidní alkaloidy a fenoly. Dále obsah některých antioxidantů, jako jsou flavonoidy, karotenoidy, přírodní a syntetické antioxidanty. Pro svůj význam bude zvýšená pozornost věnována také roli antioxidantů. Je prokázáno, že olivový olej má blahodárné účinky na náš organismus a je...
The diploma thesis explores and shows some effects of olive oil on people's wellbeing, as they have been studied in recent times. It is examined to be a very beneficial food for the organism, and because of its composition, it can give a boost and power to the immune system, especially to people with a very weak immune system. It can also be divided into some specific categories according to the composition, acidity and cultivation of the fruit. Some general characteristics of olives and olive oil will be mentioned. About olives, we will analyze the early procedures such as the cultivation, cooling and flowering, some qualitative characteristics and the variety of olives. The basic categories will be analyzed including Extra Virgin olive oil, Refined olive oil and-so-on, the concentration of each type and what they include, the quality and lastly the way olive oil should be present in the market meaning the standardization, the packaging and the marking. In addition, the chemical composition of olive oil will be mentioned such as phospholipids, hydrocarbons, carotenoids, chlorophylls, vitamins, tocopherols, sterols triterpenoid alkaloids and phenols. Also, it contains some antioxidants like flavonoids, carotenoids, natural and synthetic antioxidants. The role of antioxidants will also get...