Mediterranean diet and prevention of diseases.
Středomořská dieta a prevence nemocí.
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/174692Identifikátory
SIS: 222304
Kolekce
- Kvalifikační práce [6650]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Kovařík, Miroslav
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra biologických a lékařských věd
Datum obhajoby
3. 6. 2022
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Angličtina
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
Středomořská dieta, zdravíKlíčová slova (anglicky)
Mediterranean diet, healthStředomořská dieta (MD) je celosvětově známá dieta a dodržuje ji mnoho lidí. Základním důvodem je to, že skutečné ingredience a jejich množství použité v této dietě prokazatelně pomáhají v prevenci nemocí. Každodenní konzumace olivového oleje, zeleniny, ovoce a celozrnných výrobků v kombinaci s častým příjmem ryb, mléčných výrobků a kontrolovanou konzumací červeného masa a vajec byla spojena s podstatným snížením výskytu mnoha kardiovaskulárních onemocnění (KVO). To bylo také prokázáno tím, že buď každá spotřebovaná složka působí samostatně, nebo všechny složky působí společně a vzájemně se doplňují. Zdá se, že MD hodně zaměstnává vědeckou komunitu, protože je navržena jako primární prevence proti různým onemocněním, zejména srdečním chorobám a jejich rizikovým faktorům, jako je diabetes mellitus (DM), ateroskleróza, obezita a dyslipidémie. Tento dokument (DT) analyzuje různé druhy potravin obsažené ve středomořské pyramidě, jejich účinky na zdraví a důkazy, které potvrzují výše uvedený předpoklad.
The Mediterranean diet (MD) is a well-known worldwide diet and is followed by many people. The fundamental reason is that the actual ingredients and the quantity of them used in this diet have been shown to help in the prevention of diseases. Everyday consumption of olive oil, vegetables, fruits, and whole grains, combined with the frequent intake of fish, dairy products, and controlled consumption of red meat and eggs have been associated with a substantial decrease in the incidence of many cardiovascular diseases (CVD). This has also been proven by either each component consumed acting individually or all the ingredients acting together, complimenting each other's influence. The MD seems to have occupied the scientific community a lot since it is proposed as the primary prevention against various diseases, especially heart diseases and their risk factors, such as diabetes mellitus (DM), atherosclerosis, obesity, and dyslipidemia. This paper (DT) analyzes the different types of food included in the Mediterranean pyramid, their effects on health, and the evidence that confirms the above assumption.