Zobrazit minimální záznam

Středomořská dieta a prevence nemocí.
dc.contributor.advisorHronek, Miloslav
dc.creatorVlasopoulou, Anastasia
dc.date.accessioned2022-07-25T15:20:10Z
dc.date.available2022-07-25T15:20:10Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/174692
dc.description.abstractThe Mediterranean diet (MD) is a well-known worldwide diet and is followed by many people. The fundamental reason is that the actual ingredients and the quantity of them used in this diet have been shown to help in the prevention of diseases. Everyday consumption of olive oil, vegetables, fruits, and whole grains, combined with the frequent intake of fish, dairy products, and controlled consumption of red meat and eggs have been associated with a substantial decrease in the incidence of many cardiovascular diseases (CVD). This has also been proven by either each component consumed acting individually or all the ingredients acting together, complimenting each other's influence. The MD seems to have occupied the scientific community a lot since it is proposed as the primary prevention against various diseases, especially heart diseases and their risk factors, such as diabetes mellitus (DM), atherosclerosis, obesity, and dyslipidemia. This paper (DT) analyzes the different types of food included in the Mediterranean pyramid, their effects on health, and the evidence that confirms the above assumption.en_US
dc.description.abstractStředomořská dieta (MD) je celosvětově známá dieta a dodržuje ji mnoho lidí. Základním důvodem je to, že skutečné ingredience a jejich množství použité v této dietě prokazatelně pomáhají v prevenci nemocí. Každodenní konzumace olivového oleje, zeleniny, ovoce a celozrnných výrobků v kombinaci s častým příjmem ryb, mléčných výrobků a kontrolovanou konzumací červeného masa a vajec byla spojena s podstatným snížením výskytu mnoha kardiovaskulárních onemocnění (KVO). To bylo také prokázáno tím, že buď každá spotřebovaná složka působí samostatně, nebo všechny složky působí společně a vzájemně se doplňují. Zdá se, že MD hodně zaměstnává vědeckou komunitu, protože je navržena jako primární prevence proti různým onemocněním, zejména srdečním chorobám a jejich rizikovým faktorům, jako je diabetes mellitus (DM), ateroskleróza, obezita a dyslipidémie. Tento dokument (DT) analyzuje různé druhy potravin obsažené ve středomořské pyramidě, jejich účinky na zdraví a důkazy, které potvrzují výše uvedený předpoklad.cs_CZ
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.subjectStředomořská dietacs_CZ
dc.subjectzdravícs_CZ
dc.subjectMediterranean dieten_US
dc.subjecthealthen_US
dc.titleMediterranean diet and prevention of diseases.en_US
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2022
dcterms.dateAccepted2022-06-03
dc.description.departmentDepartment of Biological and Medical Sciencesen_US
dc.description.departmentKatedra biologických a lékařských vědcs_CZ
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId222304
dc.title.translatedStředomořská dieta a prevence nemocí.cs_CZ
dc.contributor.refereeKovařík, Miroslav
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biological and Medical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csStředomořská dieta (MD) je celosvětově známá dieta a dodržuje ji mnoho lidí. Základním důvodem je to, že skutečné ingredience a jejich množství použité v této dietě prokazatelně pomáhají v prevenci nemocí. Každodenní konzumace olivového oleje, zeleniny, ovoce a celozrnných výrobků v kombinaci s častým příjmem ryb, mléčných výrobků a kontrolovanou konzumací červeného masa a vajec byla spojena s podstatným snížením výskytu mnoha kardiovaskulárních onemocnění (KVO). To bylo také prokázáno tím, že buď každá spotřebovaná složka působí samostatně, nebo všechny složky působí společně a vzájemně se doplňují. Zdá se, že MD hodně zaměstnává vědeckou komunitu, protože je navržena jako primární prevence proti různým onemocněním, zejména srdečním chorobám a jejich rizikovým faktorům, jako je diabetes mellitus (DM), ateroskleróza, obezita a dyslipidémie. Tento dokument (DT) analyzuje různé druhy potravin obsažené ve středomořské pyramidě, jejich účinky na zdraví a důkazy, které potvrzují výše uvedený předpoklad.cs_CZ
uk.abstract.enThe Mediterranean diet (MD) is a well-known worldwide diet and is followed by many people. The fundamental reason is that the actual ingredients and the quantity of them used in this diet have been shown to help in the prevention of diseases. Everyday consumption of olive oil, vegetables, fruits, and whole grains, combined with the frequent intake of fish, dairy products, and controlled consumption of red meat and eggs have been associated with a substantial decrease in the incidence of many cardiovascular diseases (CVD). This has also been proven by either each component consumed acting individually or all the ingredients acting together, complimenting each other's influence. The MD seems to have occupied the scientific community a lot since it is proposed as the primary prevention against various diseases, especially heart diseases and their risk factors, such as diabetes mellitus (DM), atherosclerosis, obesity, and dyslipidemia. This paper (DT) analyzes the different types of food included in the Mediterranean pyramid, their effects on health, and the evidence that confirms the above assumption.en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV