Zobrazit minimální záznam

Macronutrient intake in women during pregnancy
dc.contributor.advisorHronek, Miloslav
dc.creatorMesteková, Štěpánka
dc.date.accessioned2022-07-25T15:31:54Z
dc.date.available2022-07-25T15:31:54Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/174694
dc.description.abstractThis diploma thesis deals with the nutrition of women during pregnancy. Many physiological changes occur during this period and these changes need to be adequately covered to ensure proper fetal development and maternal health. The study aimed to evaluate the nutrition of pregnant women with a focus on energy, protein, lipid, carbohydrate and fluid intake and to assess whether the intake of these nutrients changes during pregnancy. The observation was performed at the Faculty of Pharmacy of Charles University in Hradec Králové from March to December 2020. The survey involved 10 women aged 25-39 years and took place during three separate periods of pregnancy. The NutriDan program was used to obtain nutritional data and statistical processing was performed using Microsoft Excel. The results of the study were compared with the recommendations in the Czech Republic. The intake of individual nutrients and energy did not differ statistically significantly during pregnancy. The obtained results show that the recommended energy intake is not covered and that the proportions of some nutrients do not correspond to the Czech standard. The energy intake of pregnant women is lower than the recommended intake of 2200 kcal / day for non-pregnant and non- breastfeeding women. Women increase protein intake, but at...en_US
dc.description.abstractTato diplomová práce se zabývá výživou žen v období těhotenství. Během tohoto období dochází k mnoha fyziologickým změnám a je nutné tyto změny dostatečně pokrýt, aby bylo možné zabezpečit správný vývoj plodu a zdraví matky. Cílem práce bylo zhodnotit výživu těhotných žen se zaměřením na příjem energie, proteinů, lipidů, sacharidů a tekutin a posoudit, zda se příjem těchto nutrientů během těhotenství mění. Pozorování bylo provedeno na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovi v Hradci Králové během od března do prosince 2020. Šetření se zúčastnilo 10 žen ve věku 25-39 let a probíhalo ve třech oddělených obdobích gravidity. Pro získání nutričních dat byl použit program NutriDan a statistické zpracování bylo provedeno pomocí programu Microsoft Excel. Výsledky ze studie byly porovnány s doporučeními v České republice. Příjem jednotlivých nutrientů a energie se v průběhu těhotenství statisticky významně nelišil. Ze získaných výsledků vyplývá, že není pokryt doporučený energetický příjem a ani podíly některých živin neodpovídají českému standardu. Energetický příjem těhotných je nižší než doporučený příjem 2200 kcal/ den pro netěhotné a nekojící ženy. Ženy zvyšují příjem proteinů, ale na úkor nepatrně sníženého příjmu sacharidů. Denní příjem proteinů byl skoro o polovinu vyšší než doporučená dávka. Podíl...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.subjectnutrientycs_CZ
dc.subjectgraviditacs_CZ
dc.subjectnutrientsen_US
dc.subjectpreganancyen_US
dc.titlePříjem makronutrientů u žen v době graviditycs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2022
dcterms.dateAccepted2022-06-02
dc.description.departmentDepartment of Biological and Medical Sciencesen_US
dc.description.departmentKatedra biologických a lékařských vědcs_CZ
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId227290
dc.title.translatedMacronutrient intake in women during pregnancyen_US
dc.contributor.refereeHerink, Josef
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biological and Medical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTato diplomová práce se zabývá výživou žen v období těhotenství. Během tohoto období dochází k mnoha fyziologickým změnám a je nutné tyto změny dostatečně pokrýt, aby bylo možné zabezpečit správný vývoj plodu a zdraví matky. Cílem práce bylo zhodnotit výživu těhotných žen se zaměřením na příjem energie, proteinů, lipidů, sacharidů a tekutin a posoudit, zda se příjem těchto nutrientů během těhotenství mění. Pozorování bylo provedeno na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovi v Hradci Králové během od března do prosince 2020. Šetření se zúčastnilo 10 žen ve věku 25-39 let a probíhalo ve třech oddělených obdobích gravidity. Pro získání nutričních dat byl použit program NutriDan a statistické zpracování bylo provedeno pomocí programu Microsoft Excel. Výsledky ze studie byly porovnány s doporučeními v České republice. Příjem jednotlivých nutrientů a energie se v průběhu těhotenství statisticky významně nelišil. Ze získaných výsledků vyplývá, že není pokryt doporučený energetický příjem a ani podíly některých živin neodpovídají českému standardu. Energetický příjem těhotných je nižší než doporučený příjem 2200 kcal/ den pro netěhotné a nekojící ženy. Ženy zvyšují příjem proteinů, ale na úkor nepatrně sníženého příjmu sacharidů. Denní příjem proteinů byl skoro o polovinu vyšší než doporučená dávka. Podíl...cs_CZ
uk.abstract.enThis diploma thesis deals with the nutrition of women during pregnancy. Many physiological changes occur during this period and these changes need to be adequately covered to ensure proper fetal development and maternal health. The study aimed to evaluate the nutrition of pregnant women with a focus on energy, protein, lipid, carbohydrate and fluid intake and to assess whether the intake of these nutrients changes during pregnancy. The observation was performed at the Faculty of Pharmacy of Charles University in Hradec Králové from March to December 2020. The survey involved 10 women aged 25-39 years and took place during three separate periods of pregnancy. The NutriDan program was used to obtain nutritional data and statistical processing was performed using Microsoft Excel. The results of the study were compared with the recommendations in the Czech Republic. The intake of individual nutrients and energy did not differ statistically significantly during pregnancy. The obtained results show that the recommended energy intake is not covered and that the proportions of some nutrients do not correspond to the Czech standard. The energy intake of pregnant women is lower than the recommended intake of 2200 kcal / day for non-pregnant and non- breastfeeding women. Women increase protein intake, but at...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV