dc.contributor.advisor | Chrpová, Diana | |
dc.creator | Macháčková, Richel | |
dc.date.accessioned | 2022-10-04T16:46:35Z | |
dc.date.available | 2022-10-04T16:46:35Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/175275 | |
dc.description.abstract | This Bachelor's thesis is discussing the issues of alternative diets and their associated risks. Its goal is to give an overview about the consumer's lifestyle and to assess their knowledge on the topic of alternative nutrition. The theoretical part of this thesis is dealing with specific types of alternative diets. These were chosen to be vegetarianism and its subtypes, macrobiotic diet and low-carbohydrate diet. Key associated risks are described and explained. The practical part of this thesis was based on a quantitative survey. The data showed that the majority of the participants has a negative or a sparing approach to smoking, alcohol and fast food consumption. However, physical activity engagement several times a week was observed with only 35 % of participants. The survey showed that low-carbohydrate diet, veganism and macrobiotic diet were the prevalent choices among the participants. Additionally, it was suggested that a great portion of the respondents does not realise the significance of a nutritional therapist. Only 4 % consulted their meal plan with a nutritional therapist. The data also revealed that the respondents do not have sufficient knowledge about the risks of some nutrients. Up to 65 % would recommend alternative diets to the children, adolescents, pregnant or breastfeeding... | en_US |
dc.description.abstract | Tato bakalářská práce nahlíží do problematiky alternativních směrů stravování a rizik, které s nimi souvisí. Za cíl si kladla zmapovat životní styl alternativních strávníků a zhodnotit jejich znalosti v oblasti alternativní výživy. Teoretická část předkládá vybrané alternativní směry stravování. Jedná se o vegetariánství a podskupiny tohoto směru, makrobiotickou stravu a nízkosacharidovou stravu. Rovněž jsou popsány rizika těchto alternativních směrů stravování. Praktická část byla vypracována prostřednictvím metody kvantitativního dotazníkového šetření. Ze získaných dat bylo zjištěno, že se většina respondentů ke kouření cigaret, konzumaci alkoholu a stravování ve fastfoodech staví záporně nebo střídmě. Avšak pohybové aktivitě se několikrát týdně věnuje pouze 35 % respondentů. Ve výzkumu převládala nízkosacharidová strava, veganství a makrobiotická strava. Z výsledků vyplývá, že převážná část respondentů neví o významu nutričního terapeuta. Jídelníček s ním konzultovala pouze 4 % respondentů. Dále bylo potvrzeno, že respondenti nemají dostatečné znalosti o riziku nedostatku některých nutrientů. Až 65 % respondentů by alternativní způsob stravování doporučilo dětem, adolescentům, těhotným či kojícím ženám, seniorům. Bakalářská práce poukazuje na důležitost edukace jedinců v oblasti výživy, sportu a... | cs_CZ |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.subject | Alternative nutrition | en_US |
dc.subject | risks | en_US |
dc.subject | health | en_US |
dc.subject | Alternativní výživa | cs_CZ |
dc.subject | rizika | cs_CZ |
dc.subject | zdraví | cs_CZ |
dc.title | Alternativní směry stravování a jejich rizika | cs_CZ |
dc.type | bakalářská práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2022 | |
dcterms.dateAccepted | 2022-06-08 | |
dc.description.department | 3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague | en_US |
dc.description.department | III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN | cs_CZ |
dc.description.faculty | 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.description.faculty | First Faculty of Medicine | en_US |
dc.identifier.repId | 242501 | |
dc.title.translated | Alternative diets and their risks | en_US |
dc.contributor.referee | Pánek, Jan | |
thesis.degree.name | Bc. | |
thesis.degree.level | bakalářské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Nutritional Therapy | en_US |
thesis.degree.discipline | Nutriční terapeut | cs_CZ |
thesis.degree.program | Specializations in Health Service | en_US |
thesis.degree.program | Specializace ve zdravotnictví | cs_CZ |
uk.thesis.type | bakalářská práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | 1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | First Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague | en_US |
uk.faculty-name.cs | 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | First Faculty of Medicine | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | 1.LF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Nutriční terapeut | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Nutritional Therapy | en_US |
uk.degree-program.cs | Specializace ve zdravotnictví | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Specializations in Health Service | en_US |
thesis.grade.cs | Velmi dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Very good | en_US |
uk.abstract.cs | Tato bakalářská práce nahlíží do problematiky alternativních směrů stravování a rizik, které s nimi souvisí. Za cíl si kladla zmapovat životní styl alternativních strávníků a zhodnotit jejich znalosti v oblasti alternativní výživy. Teoretická část předkládá vybrané alternativní směry stravování. Jedná se o vegetariánství a podskupiny tohoto směru, makrobiotickou stravu a nízkosacharidovou stravu. Rovněž jsou popsány rizika těchto alternativních směrů stravování. Praktická část byla vypracována prostřednictvím metody kvantitativního dotazníkového šetření. Ze získaných dat bylo zjištěno, že se většina respondentů ke kouření cigaret, konzumaci alkoholu a stravování ve fastfoodech staví záporně nebo střídmě. Avšak pohybové aktivitě se několikrát týdně věnuje pouze 35 % respondentů. Ve výzkumu převládala nízkosacharidová strava, veganství a makrobiotická strava. Z výsledků vyplývá, že převážná část respondentů neví o významu nutričního terapeuta. Jídelníček s ním konzultovala pouze 4 % respondentů. Dále bylo potvrzeno, že respondenti nemají dostatečné znalosti o riziku nedostatku některých nutrientů. Až 65 % respondentů by alternativní způsob stravování doporučilo dětem, adolescentům, těhotným či kojícím ženám, seniorům. Bakalářská práce poukazuje na důležitost edukace jedinců v oblasti výživy, sportu a... | cs_CZ |
uk.abstract.en | This Bachelor's thesis is discussing the issues of alternative diets and their associated risks. Its goal is to give an overview about the consumer's lifestyle and to assess their knowledge on the topic of alternative nutrition. The theoretical part of this thesis is dealing with specific types of alternative diets. These were chosen to be vegetarianism and its subtypes, macrobiotic diet and low-carbohydrate diet. Key associated risks are described and explained. The practical part of this thesis was based on a quantitative survey. The data showed that the majority of the participants has a negative or a sparing approach to smoking, alcohol and fast food consumption. However, physical activity engagement several times a week was observed with only 35 % of participants. The survey showed that low-carbohydrate diet, veganism and macrobiotic diet were the prevalent choices among the participants. Additionally, it was suggested that a great portion of the respondents does not realise the significance of a nutritional therapist. Only 4 % consulted their meal plan with a nutritional therapist. The data also revealed that the respondents do not have sufficient knowledge about the risks of some nutrients. Up to 65 % would recommend alternative diets to the children, adolescents, pregnant or breastfeeding... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN | cs_CZ |
thesis.grade.code | 2 | |
uk.publication-place | Praha | cs_CZ |
uk.thesis.defenceStatus | O | |