Zobrazit minimální záznam

HPLC in quality control of food supplements based on curcumine extracts
dc.contributor.advisorŠatínský, Dalibor
dc.creatorStříbrná, Veronika
dc.date.accessioned2023-07-24T22:05:45Z
dc.date.available2023-07-24T22:05:45Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/180366
dc.description.abstractCharles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Kralove Department of Analytical Chemistry Candidate: Veronika Stříbrná Supervisor: prof. RNDr. Dalibor Satinsky, Ph.D. Title of diploma thesis: HPLC in quality control of food supplements based on curcumin extracts In this diploma thesis, a new HPLC method for the simultaneous determination of active components in food supplements, piperine, curcumin, demethoxycurcumin and bisdemethoxycurcumin was developed and validated. The method was used to determine the level of the relevant analytes in the selected food supplements, namely Curcumin - piperine plus Vieste, Curcumin-piperine complex Natural Medicaments, Turmeric: piperine Setaria, Cur-Cum Astina, Curcumin Liftea, Curcumin Advance a Curcumin turmeric. Finally, the obtained results were compared with the declared extract content and evaluated as a percentage of quality of the food supplement. An Ascentis® Express RP-Amide 150 x 4,6 mm, 2,7 µm particle size analytical column with Ascentis® RP-Amide 5 x 4,6 mm, 2,7 µm particle size precolumn was used for analysis. A gradient elution with analysis time of 12.5 minutes and flow rate of mobile phase 1.0 ml/min was used. As the mobile phase a mixture of acetonitrile 100% and 0.1% phosphoric acid was chosen. The detection was performed with a DAD...en_US
dc.description.abstractUniverzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Veronika Stříbrná Školitel: prof. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Název diplomové práce: HPLC v kontrole kvality potravních doplňků na bázi extraktů s kurkuminy V této práci byla vyvinuta a validována HPLC metoda pro separaci a současné stanovení účinných látek piperinu, kurkuminu, demetoxykurkuminu a bisdemetoxykurkuminu. Tato HPLC metoda byla následně použita pro stanovení obsahu těchto látek ve vybraných doplňcích stravy a to jmenovitě: Kurkumin - piperin plus Vieste, Kurkumin-piperin komplex Natural Medicaments, Kurkuma: piperin Setaria, Cur-Cum Astina, Kurkumín Liftea, Kurkumin Advance a Curcumin turmeric. Výsledky měření byly na závěr porovnány s deklarovaným obsahem extraktu a vyhodnoceny v % jako kvalita potravního doplňku z hlediska deklarovaného množství. K analýze byla použita kolona Ascentis® Express RP-Amide 150 x 4,6 mm, částice 2,7 µm a předkolona Ascentis® RP-Amide 5 x 4,6 mm, částice 2,7 µm. Režim analýzy byl zvolen gradientový o délce analýzy 12,5 minuty s průtokem mobilní fáze 1,0 ml/min. Jako mobilní fáze byla vybrána směs 100% acetonitrilu s 0,1% kys. fosforečnou. Detekce probíhala pomocí DAD detektoru při vlnových délkách 280, 340 a 420nm. Klíčová slova: HPLC, piperin, kurkumin,...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleHPLC v kontrole kvality potravních doplňků na bázi extraktů s kurkuminycs_CZ
dc.typerigorózní prácecs_CZ
dcterms.created2023
dcterms.dateAccepted2023-02-08
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId248930
dc.title.translatedHPLC in quality control of food supplements based on curcumine extractsen_US
dc.contributor.refereeSolich, Petr
thesis.degree.namePharmDr.
thesis.degree.levelrigorózní řízenícs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
uk.thesis.typerigorózní prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Veronika Stříbrná Školitel: prof. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Název diplomové práce: HPLC v kontrole kvality potravních doplňků na bázi extraktů s kurkuminy V této práci byla vyvinuta a validována HPLC metoda pro separaci a současné stanovení účinných látek piperinu, kurkuminu, demetoxykurkuminu a bisdemetoxykurkuminu. Tato HPLC metoda byla následně použita pro stanovení obsahu těchto látek ve vybraných doplňcích stravy a to jmenovitě: Kurkumin - piperin plus Vieste, Kurkumin-piperin komplex Natural Medicaments, Kurkuma: piperin Setaria, Cur-Cum Astina, Kurkumín Liftea, Kurkumin Advance a Curcumin turmeric. Výsledky měření byly na závěr porovnány s deklarovaným obsahem extraktu a vyhodnoceny v % jako kvalita potravního doplňku z hlediska deklarovaného množství. K analýze byla použita kolona Ascentis® Express RP-Amide 150 x 4,6 mm, částice 2,7 µm a předkolona Ascentis® RP-Amide 5 x 4,6 mm, částice 2,7 µm. Režim analýzy byl zvolen gradientový o délce analýzy 12,5 minuty s průtokem mobilní fáze 1,0 ml/min. Jako mobilní fáze byla vybrána směs 100% acetonitrilu s 0,1% kys. fosforečnou. Detekce probíhala pomocí DAD detektoru při vlnových délkách 280, 340 a 420nm. Klíčová slova: HPLC, piperin, kurkumin,...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Kralove Department of Analytical Chemistry Candidate: Veronika Stříbrná Supervisor: prof. RNDr. Dalibor Satinsky, Ph.D. Title of diploma thesis: HPLC in quality control of food supplements based on curcumin extracts In this diploma thesis, a new HPLC method for the simultaneous determination of active components in food supplements, piperine, curcumin, demethoxycurcumin and bisdemethoxycurcumin was developed and validated. The method was used to determine the level of the relevant analytes in the selected food supplements, namely Curcumin - piperine plus Vieste, Curcumin-piperine complex Natural Medicaments, Turmeric: piperine Setaria, Cur-Cum Astina, Curcumin Liftea, Curcumin Advance a Curcumin turmeric. Finally, the obtained results were compared with the declared extract content and evaluated as a percentage of quality of the food supplement. An Ascentis® Express RP-Amide 150 x 4,6 mm, 2,7 µm particle size analytical column with Ascentis® RP-Amide 5 x 4,6 mm, 2,7 µm particle size precolumn was used for analysis. A gradient elution with analysis time of 12.5 minutes and flow rate of mobile phase 1.0 ml/min was used. As the mobile phase a mixture of acetonitrile 100% and 0.1% phosphoric acid was chosen. The detection was performed with a DAD...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra analytické chemiecs_CZ
thesis.grade.codeP
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV