Zobrazit minimální záznam

Relevance of nutritional recommendations obtained electronically from different sources
dc.contributor.advisorHubáček, Jaroslav
dc.creatorNeprašová, Marie
dc.date.accessioned2023-07-24T12:22:55Z
dc.date.available2023-07-24T12:22:55Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/180483
dc.description.abstractThis thesis focuses on nutritional recommendations as information provided by national and international institutions that they receive to individuals. It can be their activity in society and the creation of educational materials or the opportunity to address them directly about a specific problem. The theoretical part introduces the topic of general nutritional recommendations, which are designed primarily for the whole society or for a certain group of people (like children, seniors etc.). Finally, the exact topics that are not usually included in the general nutritional recommendations for the population are discussed. These are mainly health conditions where a specific direction of diet is necessary, and the diet has its given restrictions. The topics were selected based on their popularity and topicality in the population. The work analyzes topics such as salt intake in food, iron deficiency, eating disorders, possible nutrient deficiencies in the vegetarian diet, but also metabolic disorders such as phenylketonuria, milk protein allergy or lactose intolerance. Due to the focus on Czech nutritional recommendations, it was drawn mainly from Czech publications of renowned personalities in the field of nutrition, medicine and food, they were supplemented by current scientific studies, which were...en_US
dc.description.abstractPráce se zaměřuje na výživová doporučení jako informace podávané národními a nadnárodními institucemi, které se dostávají k jednotlivcům. Může to být jejich společenskou aktivitou a tvorbou edukačních materiálů nebo možností je oslovit přímo ohledně specifického problému. V teoretické části je představeno téma obecných výživových doporučení, která jsou koncipována především celospolečensky nebo pro určitou skupinu obyvatel (děti, senioři...). Následně jsou rozebírána přesná témata, která v obecných výživových doporučení pro populaci zpravidla nejsou zahrnuta. Jedná se zejména o zdravotní stavy, kdy je nutný specifický směr stravování a strava má dané restrikce. Témata byla vybrána na základě jejich popularity a aktuálnosti v populaci. Práce analyzuje témata jako je příjem soli v potravinách, nedostatek železa, poruchy příjmu potravy, možné deficity živin ve vegetariánské stravě ale také metabolické poruchy typu fenylketonurie, alergie na mléčnou bílkovinu či laktózové intolerance. Vzhledem k zaměření na česká výživová doporučení bylo čerpáno především z českých publikací renomovaných osobností v oboru výživy, medicíny a potravinářství, které byly doplněny současnými odbornou literaturou, která byla publikována buď České republice nebo v zahraničí. Praktická část se zaměřuje na dotazy odeslané...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectnutritional recommendationsen_US
dc.subjectsalt in fooden_US
dc.subjectiron deficiencyen_US
dc.subjectphenylketonuriaen_US
dc.subjectcow's milk alternativesen_US
dc.subjectlactose intoleranceen_US
dc.subjectvegetarianismen_US
dc.subjecteating disordersen_US
dc.subjectvýživová doporučenícs_CZ
dc.subjectsůl v potravináchcs_CZ
dc.subjectdeficit železacs_CZ
dc.subjectfenylketonuriecs_CZ
dc.subjectalternativy kravského mlékacs_CZ
dc.subjectlaktózová intolerancecs_CZ
dc.subjectvegetariánstvícs_CZ
dc.subjectporuchy příjmu potravycs_CZ
dc.titleRelevance výživových doporučení získaných elektronickou formou z různých zdrojůcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2022
dcterms.dateAccepted2022-09-08
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId239021
dc.title.translatedRelevance of nutritional recommendations obtained electronically from different sourcesen_US
dc.contributor.refereeChrpová, Diana
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csPráce se zaměřuje na výživová doporučení jako informace podávané národními a nadnárodními institucemi, které se dostávají k jednotlivcům. Může to být jejich společenskou aktivitou a tvorbou edukačních materiálů nebo možností je oslovit přímo ohledně specifického problému. V teoretické části je představeno téma obecných výživových doporučení, která jsou koncipována především celospolečensky nebo pro určitou skupinu obyvatel (děti, senioři...). Následně jsou rozebírána přesná témata, která v obecných výživových doporučení pro populaci zpravidla nejsou zahrnuta. Jedná se zejména o zdravotní stavy, kdy je nutný specifický směr stravování a strava má dané restrikce. Témata byla vybrána na základě jejich popularity a aktuálnosti v populaci. Práce analyzuje témata jako je příjem soli v potravinách, nedostatek železa, poruchy příjmu potravy, možné deficity živin ve vegetariánské stravě ale také metabolické poruchy typu fenylketonurie, alergie na mléčnou bílkovinu či laktózové intolerance. Vzhledem k zaměření na česká výživová doporučení bylo čerpáno především z českých publikací renomovaných osobností v oboru výživy, medicíny a potravinářství, které byly doplněny současnými odbornou literaturou, která byla publikována buď České republice nebo v zahraničí. Praktická část se zaměřuje na dotazy odeslané...cs_CZ
uk.abstract.enThis thesis focuses on nutritional recommendations as information provided by national and international institutions that they receive to individuals. It can be their activity in society and the creation of educational materials or the opportunity to address them directly about a specific problem. The theoretical part introduces the topic of general nutritional recommendations, which are designed primarily for the whole society or for a certain group of people (like children, seniors etc.). Finally, the exact topics that are not usually included in the general nutritional recommendations for the population are discussed. These are mainly health conditions where a specific direction of diet is necessary, and the diet has its given restrictions. The topics were selected based on their popularity and topicality in the population. The work analyzes topics such as salt intake in food, iron deficiency, eating disorders, possible nutrient deficiencies in the vegetarian diet, but also metabolic disorders such as phenylketonuria, milk protein allergy or lactose intolerance. Due to the focus on Czech nutritional recommendations, it was drawn mainly from Czech publications of renowned personalities in the field of nutrition, medicine and food, they were supplemented by current scientific studies, which were...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV