Klasické cukrářské výrobky v moderním trendu v teoretické a praktické výuce
Classic confectionery in modern trend in theoretical and practical teaching
bakalářská práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/180490Identifikátory
SIS: 247978
Kolekce
- Kvalifikační práce [19340]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Chvál, Martin
Fakulta / součást
Pedagogická fakulta
Obor
Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku
Katedra / ústav / klinika
Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání
Datum obhajoby
17. 5. 2023
Nakladatel
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
odborná příprava v cukrářství, nové trendy, techniky zdobení, cukrářské směsi, teoretická a praktická výuka nových materiálů, technologických postupů, klíčové kompetenceKlíčová slova (anglicky)
professional preparation in confectionery, new trendy, technique decorating, confectionery mixtures, theoretical and practical teaching new materials, technological procedures, key competenceBakalářská práce "Klasické cukrářské výrobky v moderním trendu v teoretické a praktické výuce" zaměřuje se na základní rozdělení na výrobky Makronky a dezerty Pavlova a jejich popis. V hlavní části je uveden popis nových surovin, technologických postupů a výroba Makronek, dezertů Pavlova a jejich zdobení. Práce obsahuje vývoj a historii cukrářské výroby, rozdíl mezi klasickou a moderní cukrařinou. Ve své práci uvádím použití nových bezlepkových a bezlaktózových surovin a polotovarů, které se využívají v cukrářské výrobě. V praktické části je popsáno využití nových surovin v odborném výcviku a cvičné kuchyni. Je zde vyhodnocena anketa od žáků ze dvou škol a představena vlastní cukrářská tvorba. KLÍČOVÁ SLOVA Obor cukrář, cukrářská výroba, historie cukrářské výroby, hygiena a sanitace, odborná příprava v cukrářství, nové trendy, technika plnění výrobků, technika zdobení, teoretická a praktická výuka nových materiálů, technologických postupů.
The bachelor's thesis "Classic confectionery products in a modern trend in theoretical and practical teaching" focuses on a basic division into Macaroon products and Pavlov's desserts and their description. The main part contains a description of new ingredients, technological procedures and the production of Macarons and Pavlova desserts and their decoration. The thesis contains the confectionery production development and history and the difference between classic and modern confectionery. In my work, I present the use of new gluten-free and lactose-free raw materials and semi-finished products that are used in confectionery production. The practical part describes the use of new raw ingreadients in professional training and practice kitchen. A survey of pupils from two schools is presented and also my own confectionery work. KEYWORDS Confectioner, confectionary production, history of confectionary production, hygiene and sanitation. Vocational training in confectionery, new trends, product filling technique, decorating technique, theoretical and practical teaching of new materials, technological procedures.