Zobrazit minimální záznam

Control of mycotoxin content in food supplements
dc.contributor.advisorŠatínský, Dalibor
dc.creatorPřívratská, Nikola
dc.date.accessioned2023-07-25T01:29:52Z
dc.date.available2023-07-25T01:29:52Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/181417
dc.description.abstractCharles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Bc. Nikola Přívratská Supervisor: prof. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Title of the diploma thesis: Control of mycotoxin content in food supplements Due to the growing popularity of nutraceuticals, some concerns about their quality and safety have been expressed. The presented work describes the development of a fast method for mycotoxin ochratoxin A (OTA) determination using high performance liquid chromatography (HPLC) and column switching technique in combination with on-line solid phase extraction (SPE). The method was used for direct determination of OTA in milk thistle-based nutraceuticals. Nutraceuticals were extracted by methanol - water solution in a ratio of 1:9. A volume of 50 μl of the extracted sample was injected on the extraction column Ascentis Express RP-Amide (5 x 2.1 mm, 5 µm particle size). The sample was cleaned from interfering compounds with 20% methanol at a flow rate of 1 ml/min. After a period of 1 minute the valve was switched and mobile phase eluted OTA trapped on the extraction column to the analytical column. Separation was performed by gradient elution on the Ascentis Express Phenyl-Hexyl (100 x 4.6 mm, 5 µm particle size) column using a mobile phase consisting of...en_US
dc.description.abstractUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Bc. Nikola Přívratská Školitel: prof. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Název diplomové práce: Kontrola obsahu mykotoxinů ve vybraných potravních doplňcích Pro vývoj metody ke stanovení mykotoxinu ochratoxinu A (OTA) v potravních doplňcích s obsahem extraktu z ostropestřce mariánského bylo využito spojení vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) s on-line extrakcí na tuhou fázi (SPE). Vzorek potravního doplňku extrahovaný do směsi methanol - voda v poměru 1:9 byl dávkován o objemu 50 μl na extrakční kolonu Ascentis Express RP-Amide (5 x 2,1 mm, velikost částic 5 µm), kde byl promýván od interferujících složek matrice 20% methanolem při průtoku 1 ml/min. Po 1 minutě došlo k přepnutí ventilu a OTA byl eluován z extrakční kolony na analytickou kolonu Ascentis Express Phenyl-Hexyl (100 x 4,6 mm, velikost částic 5 µm). Separace probíhala při 40 ⁰C za gradientové eluce s mobilní fází acetonitril/0,5% kyselina octová, která protékala kolonou rychlostí 1 ml/min. Fluorescenční detekce OTA byla provedena při vlnových délkách Ex 355 nm, Em 460 nm. Celková analýza zahrnující on-line úpravu vzorku a separaci trvala 9 minut. Metoda byla validována pro dva typy matrice, přičemž limit kvantifikace pro potravní doplňky...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleKontrola obsahu mykotoxinů ve vybraných potravních doplňcíchcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2023
dcterms.dateAccepted2023-06-01
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId239745
dc.title.translatedControl of mycotoxin content in food supplementsen_US
dc.contributor.refereeKujovská Krčmová, Lenka
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBioanalytická laboratorní diagnostika ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.disciplineBioanalyticla laboratory diagnostics in health careen_US
thesis.degree.programBioanalytická laboratorní diagnostika ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programBioanalyticla laboratory diagnostics in health careen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBioanalytická laboratorní diagnostika ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-discipline.enBioanalyticla laboratory diagnostics in health careen_US
uk.degree-program.csBioanalytická laboratorní diagnostika ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enBioanalyticla laboratory diagnostics in health careen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Bc. Nikola Přívratská Školitel: prof. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Název diplomové práce: Kontrola obsahu mykotoxinů ve vybraných potravních doplňcích Pro vývoj metody ke stanovení mykotoxinu ochratoxinu A (OTA) v potravních doplňcích s obsahem extraktu z ostropestřce mariánského bylo využito spojení vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) s on-line extrakcí na tuhou fázi (SPE). Vzorek potravního doplňku extrahovaný do směsi methanol - voda v poměru 1:9 byl dávkován o objemu 50 μl na extrakční kolonu Ascentis Express RP-Amide (5 x 2,1 mm, velikost částic 5 µm), kde byl promýván od interferujících složek matrice 20% methanolem při průtoku 1 ml/min. Po 1 minutě došlo k přepnutí ventilu a OTA byl eluován z extrakční kolony na analytickou kolonu Ascentis Express Phenyl-Hexyl (100 x 4,6 mm, velikost částic 5 µm). Separace probíhala při 40 ⁰C za gradientové eluce s mobilní fází acetonitril/0,5% kyselina octová, která protékala kolonou rychlostí 1 ml/min. Fluorescenční detekce OTA byla provedena při vlnových délkách Ex 355 nm, Em 460 nm. Celková analýza zahrnující on-line úpravu vzorku a separaci trvala 9 minut. Metoda byla validována pro dva typy matrice, přičemž limit kvantifikace pro potravní doplňky...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Bc. Nikola Přívratská Supervisor: prof. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Title of the diploma thesis: Control of mycotoxin content in food supplements Due to the growing popularity of nutraceuticals, some concerns about their quality and safety have been expressed. The presented work describes the development of a fast method for mycotoxin ochratoxin A (OTA) determination using high performance liquid chromatography (HPLC) and column switching technique in combination with on-line solid phase extraction (SPE). The method was used for direct determination of OTA in milk thistle-based nutraceuticals. Nutraceuticals were extracted by methanol - water solution in a ratio of 1:9. A volume of 50 μl of the extracted sample was injected on the extraction column Ascentis Express RP-Amide (5 x 2.1 mm, 5 µm particle size). The sample was cleaned from interfering compounds with 20% methanol at a flow rate of 1 ml/min. After a period of 1 minute the valve was switched and mobile phase eluted OTA trapped on the extraction column to the analytical column. Separation was performed by gradient elution on the Ascentis Express Phenyl-Hexyl (100 x 4.6 mm, 5 µm particle size) column using a mobile phase consisting of...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra analytické chemiecs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV