Zobrazit minimální záznam

Nutritional evaluation of replacing animal product with plant-based alternatives
dc.contributor.advisorDostálová, Jana
dc.creatorHondlíková, Tereza
dc.date.accessioned2023-07-24T12:04:30Z
dc.date.available2023-07-24T12:04:30Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/181972
dc.description.abstractPlant-based food alternatives are a broad group of products that are intended to replace animal foods both nutritionally and sensorially. At the moment, the Czech market offers plant-based alternatives mainly for milk, cheese, and meat. A major potential risk of substituting milk, cheese, and meat that is often not recognised by the general population is the deficiency of certain nutrients, vitamins, and minerals. The aim of the thesis is to deepen the existing knowledge on the problem of substitution of animal foods by their plant alternatives in the context of the Czech population and the local market. The thesis maps and characterizes plant alternatives for milk, cheese, and meat and presents nutritional evaluation and sensory analysis of selected samples of these foods. The analysis of diets obtained from individuals consuming plant-based alternatives and those eating a rational diet shows how effectively (i.e., in terms of macronutrient intake, calcium, and dietary diversity) individuals implement these foods in their diets or conversely what deficiencies this decision may bring. The questionnaire survey examines the general public's awareness of plant-based alternatives and the role of these foods in the Czech diet. The results from the questionnaire are compared with the results from the...en_US
dc.description.abstractRostlinné náhrady potravin tvoří širokou skupinu produktů, které mají nutričně i senzoricky nahrazovat potraviny živočišné. V současné době jsou na českém trhu k dostání zejména rostlinné náhrady mléka, sýrů a masa. Možným a mezi běžnou populací často neuvědomovaným rizikem nahrazování mléka, sýrů a masa je nedostatek některých živin či karence vitaminů a minerálních látek. Cílem práce je prohloubit dosavadní poznání o problematice nahrazování živočišných potravin jejich rostlinnými alternativami v prostředí české populace a zdejšího trhu. Práce mapuje a charakterizuje rostlinné náhrady mléka, sýrů a masa a přináší nutriční hodnocení a senzorickou analýzu vybraných zástupců těchto potravin. Analýza jídelníčků získaných od osob konzumujících rostlinné náhrady a osob stravujících se racionálně ukazuje, jak účelně (tj. z hlediska příjmu makroživin, vápníku a pestrosti stravy) jedinci implementují tyto potraviny do své výživy či naopak jaké nedostatky toto rozhodnutí může přinášet. Dotazníkové šetření zkoumá povědomí široké veřejnosti o rostlinných alternativách a roli těchto potravin v českém stravování. Výstupy z dotazníku jsou porovnány s výsledky z hodnocení jídelníčků a senzorické analýzy. Zjištěno je, že se veřejnost orientuje v nabídce rostlinných náhrad, avšak není si zcela vědoma důležitosti...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectplant-based alternativesen_US
dc.subjectplant-based milk alternativeen_US
dc.subjectplant-based cheese alternativeen_US
dc.subjectplant-based meat alternativeen_US
dc.subjectplant-based dieten_US
dc.subjectrostlinné náhrady potravincs_CZ
dc.subjectrostlinná náhrada mlékacs_CZ
dc.subjectrostlinná náhrada sýrucs_CZ
dc.subjectrostlinná náhrada masacs_CZ
dc.subjectrostlinná stravacs_CZ
dc.titleVýživové hodnocení náhrad potravin živočišného původu jejich rostlinnými alternativamics_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2023
dcterms.dateAccepted2023-06-13
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId251793
dc.title.translatedNutritional evaluation of replacing animal product with plant-based alternativesen_US
dc.contributor.refereeHoráčková, Šárka
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineVýživa dospělých a dětícs_CZ
thesis.degree.disciplineChild and Adult Nutritionen_US
thesis.degree.programVýživa dospělých a dětícs_CZ
thesis.degree.programChild and Adult Nutritionen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-discipline.enChild and Adult Nutritionen_US
uk.degree-program.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-program.enChild and Adult Nutritionen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csRostlinné náhrady potravin tvoří širokou skupinu produktů, které mají nutričně i senzoricky nahrazovat potraviny živočišné. V současné době jsou na českém trhu k dostání zejména rostlinné náhrady mléka, sýrů a masa. Možným a mezi běžnou populací často neuvědomovaným rizikem nahrazování mléka, sýrů a masa je nedostatek některých živin či karence vitaminů a minerálních látek. Cílem práce je prohloubit dosavadní poznání o problematice nahrazování živočišných potravin jejich rostlinnými alternativami v prostředí české populace a zdejšího trhu. Práce mapuje a charakterizuje rostlinné náhrady mléka, sýrů a masa a přináší nutriční hodnocení a senzorickou analýzu vybraných zástupců těchto potravin. Analýza jídelníčků získaných od osob konzumujících rostlinné náhrady a osob stravujících se racionálně ukazuje, jak účelně (tj. z hlediska příjmu makroživin, vápníku a pestrosti stravy) jedinci implementují tyto potraviny do své výživy či naopak jaké nedostatky toto rozhodnutí může přinášet. Dotazníkové šetření zkoumá povědomí široké veřejnosti o rostlinných alternativách a roli těchto potravin v českém stravování. Výstupy z dotazníku jsou porovnány s výsledky z hodnocení jídelníčků a senzorické analýzy. Zjištěno je, že se veřejnost orientuje v nabídce rostlinných náhrad, avšak není si zcela vědoma důležitosti...cs_CZ
uk.abstract.enPlant-based food alternatives are a broad group of products that are intended to replace animal foods both nutritionally and sensorially. At the moment, the Czech market offers plant-based alternatives mainly for milk, cheese, and meat. A major potential risk of substituting milk, cheese, and meat that is often not recognised by the general population is the deficiency of certain nutrients, vitamins, and minerals. The aim of the thesis is to deepen the existing knowledge on the problem of substitution of animal foods by their plant alternatives in the context of the Czech population and the local market. The thesis maps and characterizes plant alternatives for milk, cheese, and meat and presents nutritional evaluation and sensory analysis of selected samples of these foods. The analysis of diets obtained from individuals consuming plant-based alternatives and those eating a rational diet shows how effectively (i.e., in terms of macronutrient intake, calcium, and dietary diversity) individuals implement these foods in their diets or conversely what deficiencies this decision may bring. The questionnaire survey examines the general public's awareness of plant-based alternatives and the role of these foods in the Czech diet. The results from the questionnaire are compared with the results from the...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV