Stravování a léčebné diety v období renesance
Nutrition and diet therapy in the Renaissance period
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/182020Identifikátory
SIS: 251975
Kolekce
- Kvalifikační práce [4519]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Divišová, Bohdana
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Výživa dospělých a dětí
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
13. 6. 2023
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
Česká republika, renesance, strava, medicína, léčebná dietaKlíčová slova (anglicky)
Czech republic, renaissance, food, medicine, therapeutic dietCílem této teoretické interdisciplinární diplomové práce je zjistit, jak se stravovali obyvatelé na území dnešní České republiky v renesančním období (14.-16. století) a jak vypadaly léčebné diety v této době. K dosažení cíle jsem použil metodu historické analýzy dat. Validní data jsem získal z literárních dobových pramenů s lékařskou nebo dietní tématikou, sepsaných od počátku 14. do konce 16. století především na území dnešní České republiky, a z novodobé sekundární odborné literatury, zejména z oborů historie, archeologie a fyzická antropologie. Získaná data jsem využil k rekonstrukci podoby stravování a léčebných diet v renesančním období a posouzení jejich vlivu na zdravotní stav tehdejší populace na našem území. Na základě studia pramenů i sekundární literatury jsem zjistil, jak se lidé na území České republiky v renesančním období stravovali. V tomto období byl na našem území překvapivý dostatek potravin v poměrně širokém spektru. Toto zjištění potvrzují antropometrická měření i lékařské zprávy a jiné dochované texty. Komplexní léčebné diety v renesančním období měly významné místo v tehdejší medicíně, protože plnily zásadní úlohu v léčbě a prevenci nemocí. Sledované vlastnosti potravin byly samozřejmě jiné, než sledujeme dnes, a protože humorální teorie, na které byla renesanční medicína...
The aim of this interdisciplinary theoretical master's thesis is to investigate what the inhabitants of the territory of today's Czech Republic consumed during the Renaissance period (14th-16th century) and what form therapeutic diets had during this era. To achieve this goal, I have used the method of historical data analysis. Valid data was obtained from the period literary sources with medical or dietary themes written from the beginning of the 14th century to the end of the 16th century in the territory of today's Czech Republic and from the modern secondary academic literature, especially from the fields of history, archaeology and physical anthropology. The obtained data was used to reconstruct the form of the dietary habits and therapeutic diets during the Renaissance period and the evaluation of its impact on the state of health of the then population in our state territory. On the basis of the study of the sources and the secondary literature, I found out how people in the territory of the Czech Republic ate during the Renaissance period. There was surprisingly enough food and a quite wide spectrum of available foodstuff in the period in question on this territory. This finding is confirmed by anthropometric measuring, medical reports, and other surviving texts. Complex therapeutic diets...