Zobrazit minimální záznam

Nutrition and diet therapy in the Renaissance period
dc.contributor.advisorAlušík, Tomáš
dc.creatorParoha, Josef
dc.date.accessioned2023-07-24T14:59:31Z
dc.date.available2023-07-24T14:59:31Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/182020
dc.description.abstractThe aim of this interdisciplinary theoretical master's thesis is to investigate what the inhabitants of the territory of today's Czech Republic consumed during the Renaissance period (14th-16th century) and what form therapeutic diets had during this era. To achieve this goal, I have used the method of historical data analysis. Valid data was obtained from the period literary sources with medical or dietary themes written from the beginning of the 14th century to the end of the 16th century in the territory of today's Czech Republic and from the modern secondary academic literature, especially from the fields of history, archaeology and physical anthropology. The obtained data was used to reconstruct the form of the dietary habits and therapeutic diets during the Renaissance period and the evaluation of its impact on the state of health of the then population in our state territory. On the basis of the study of the sources and the secondary literature, I found out how people in the territory of the Czech Republic ate during the Renaissance period. There was surprisingly enough food and a quite wide spectrum of available foodstuff in the period in question on this territory. This finding is confirmed by anthropometric measuring, medical reports, and other surviving texts. Complex therapeutic diets...en_US
dc.description.abstractCílem této teoretické interdisciplinární diplomové práce je zjistit, jak se stravovali obyvatelé na území dnešní České republiky v renesančním období (14.-16. století) a jak vypadaly léčebné diety v této době. K dosažení cíle jsem použil metodu historické analýzy dat. Validní data jsem získal z literárních dobových pramenů s lékařskou nebo dietní tématikou, sepsaných od počátku 14. do konce 16. století především na území dnešní České republiky, a z novodobé sekundární odborné literatury, zejména z oborů historie, archeologie a fyzická antropologie. Získaná data jsem využil k rekonstrukci podoby stravování a léčebných diet v renesančním období a posouzení jejich vlivu na zdravotní stav tehdejší populace na našem území. Na základě studia pramenů i sekundární literatury jsem zjistil, jak se lidé na území České republiky v renesančním období stravovali. V tomto období byl na našem území překvapivý dostatek potravin v poměrně širokém spektru. Toto zjištění potvrzují antropometrická měření i lékařské zprávy a jiné dochované texty. Komplexní léčebné diety v renesančním období měly významné místo v tehdejší medicíně, protože plnily zásadní úlohu v léčbě a prevenci nemocí. Sledované vlastnosti potravin byly samozřejmě jiné, než sledujeme dnes, a protože humorální teorie, na které byla renesanční medicína...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectCzech republicen_US
dc.subjectrenaissanceen_US
dc.subjectfooden_US
dc.subjectmedicineen_US
dc.subjecttherapeutic dieten_US
dc.subjectČeská republikacs_CZ
dc.subjectrenesancecs_CZ
dc.subjectstravacs_CZ
dc.subjectmedicínacs_CZ
dc.subjectléčebná dietacs_CZ
dc.titleStravování a léčebné diety v období renesancecs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2023
dcterms.dateAccepted2023-06-13
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId251975
dc.title.translatedNutrition and diet therapy in the Renaissance perioden_US
dc.contributor.refereeDivišová, Bohdana
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineVýživa dospělých a dětícs_CZ
thesis.degree.disciplineChild and Adult Nutritionen_US
thesis.degree.programVýživa dospělých a dětícs_CZ
thesis.degree.programChild and Adult Nutritionen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-discipline.enChild and Adult Nutritionen_US
uk.degree-program.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-program.enChild and Adult Nutritionen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csCílem této teoretické interdisciplinární diplomové práce je zjistit, jak se stravovali obyvatelé na území dnešní České republiky v renesančním období (14.-16. století) a jak vypadaly léčebné diety v této době. K dosažení cíle jsem použil metodu historické analýzy dat. Validní data jsem získal z literárních dobových pramenů s lékařskou nebo dietní tématikou, sepsaných od počátku 14. do konce 16. století především na území dnešní České republiky, a z novodobé sekundární odborné literatury, zejména z oborů historie, archeologie a fyzická antropologie. Získaná data jsem využil k rekonstrukci podoby stravování a léčebných diet v renesančním období a posouzení jejich vlivu na zdravotní stav tehdejší populace na našem území. Na základě studia pramenů i sekundární literatury jsem zjistil, jak se lidé na území České republiky v renesančním období stravovali. V tomto období byl na našem území překvapivý dostatek potravin v poměrně širokém spektru. Toto zjištění potvrzují antropometrická měření i lékařské zprávy a jiné dochované texty. Komplexní léčebné diety v renesančním období měly významné místo v tehdejší medicíně, protože plnily zásadní úlohu v léčbě a prevenci nemocí. Sledované vlastnosti potravin byly samozřejmě jiné, než sledujeme dnes, a protože humorální teorie, na které byla renesanční medicína...cs_CZ
uk.abstract.enThe aim of this interdisciplinary theoretical master's thesis is to investigate what the inhabitants of the territory of today's Czech Republic consumed during the Renaissance period (14th-16th century) and what form therapeutic diets had during this era. To achieve this goal, I have used the method of historical data analysis. Valid data was obtained from the period literary sources with medical or dietary themes written from the beginning of the 14th century to the end of the 16th century in the territory of today's Czech Republic and from the modern secondary academic literature, especially from the fields of history, archaeology and physical anthropology. The obtained data was used to reconstruct the form of the dietary habits and therapeutic diets during the Renaissance period and the evaluation of its impact on the state of health of the then population in our state territory. On the basis of the study of the sources and the secondary literature, I found out how people in the territory of the Czech Republic ate during the Renaissance period. There was surprisingly enough food and a quite wide spectrum of available foodstuff in the period in question on this territory. This finding is confirmed by anthropometric measuring, medical reports, and other surviving texts. Complex therapeutic diets...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV