dc.contributor.advisor | Koudelková, Petra | |
dc.creator | Utíkal Řeháková, Adéla | |
dc.date.accessioned | 2023-07-24T11:40:37Z | |
dc.date.available | 2023-07-24T11:40:37Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/182642 | |
dc.description.abstract | This bachelor's thesis deals with the comparison of the marketing communication of Burger King in the Czech Republic and the USA in the years 2019-2021. The theoretical part of the thesis contains an explanation of basic marketing concepts such as marketing mix and communication mix. Furthermore, it presents Hofstede's theory of cultural dimensions applied to the Czech Republic and the USA and states the influence of psychological aspects on the perception of marketing communication. At the end of the theoretical part, the functioning of fast food restaurants and their anchoring in the legal system of both countries is presented. In the practical part, an analysis of Burger King's communication mix for the given countries was carried out, as well as a subsequent analysis of individual marketing campaigns that took place in the selected time period. Subsequently, a comparison of findings was made for individual countries, from which final recommendations for Burger King communication in the Czech Republic were drawn. | en_US |
dc.description.abstract | Tato bakalářská práce se zabývá komparací marketingové komunikace společnosti Burger King v České republice a USA v letech 2019-2021. Teoretická část práce obsahuje výklad základních marketingových pojmů, jako je marketingový mix a komunikační mix. Dále představuje Hofstedeho teorii kulturních dimenzí aplikovanou na Českou republiku a USA a uvádí vliv psychologických aspektů na vnímání marketingové komunikace. V závěru teoretické části je představeno fungování fastfoodových restaurací a jejich ukotvení v právním systému obou zemí. V praktické části byla provedena analýza komunikačního mixu společnosti Burger King pro dané země a také následná analýza jednotlivých marketingových kampaní, které se uskutečnily ve vybraném období. Následně byla provedena komparace poznatků k jednotlivým zemím, ze které byla vyvozena závěrečná doporučení pro komunikaci Burger King v České republice. | cs_CZ |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd | cs_CZ |
dc.subject | Burger King | en_US |
dc.subject | fast food | en_US |
dc.subject | McDonald's | en_US |
dc.subject | marketing communication | en_US |
dc.subject | comparison of marketing communication | en_US |
dc.subject | Burger King | cs_CZ |
dc.subject | fast food | cs_CZ |
dc.subject | McDonald's | cs_CZ |
dc.subject | marketingová komunikace | cs_CZ |
dc.subject | komparace marketingové komunikace | cs_CZ |
dc.title | Komparace marketingové komunikace společnosti Burger King v České republice a USA v letech 2019-2021 | cs_CZ |
dc.type | bakalářská práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2023 | |
dcterms.dateAccepted | 2023-06-22 | |
dc.description.department | Katedra marketingové komunikace a public relations | cs_CZ |
dc.description.department | Department of Marketing Communication and Public Relations | en_US |
dc.description.faculty | Faculty of Social Sciences | en_US |
dc.description.faculty | Fakulta sociálních věd | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 246595 | |
dc.title.translated | Comparation of marketing communication and positioning of the company Burger King in Czech republic and USA in the period of 2019-2021 | en_US |
dc.contributor.referee | Schneiderová, Soňa | |
thesis.degree.name | Bc. | |
thesis.degree.level | bakalářské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Komunikační studia se specializací Marketingová komunikace a public relations | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Communication Studies with specialisation in Marketing Communication and Public Relations | en_US |
thesis.degree.program | Komunikační studia | cs_CZ |
thesis.degree.program | Communication Studies | en_US |
uk.thesis.type | bakalářská práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Fakulta sociálních věd::Katedra marketingové komunikace a public relations | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Social Sciences::Department of Marketing Communication and Public Relations | en_US |
uk.faculty-name.cs | Fakulta sociálních věd | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Social Sciences | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FSV | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Komunikační studia se specializací Marketingová komunikace a public relations | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Communication Studies with specialisation in Marketing Communication and Public Relations | en_US |
uk.degree-program.cs | Komunikační studia | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Communication Studies | en_US |
thesis.grade.cs | Velmi dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Very good | en_US |
uk.abstract.cs | Tato bakalářská práce se zabývá komparací marketingové komunikace společnosti Burger King v České republice a USA v letech 2019-2021. Teoretická část práce obsahuje výklad základních marketingových pojmů, jako je marketingový mix a komunikační mix. Dále představuje Hofstedeho teorii kulturních dimenzí aplikovanou na Českou republiku a USA a uvádí vliv psychologických aspektů na vnímání marketingové komunikace. V závěru teoretické části je představeno fungování fastfoodových restaurací a jejich ukotvení v právním systému obou zemí. V praktické části byla provedena analýza komunikačního mixu společnosti Burger King pro dané země a také následná analýza jednotlivých marketingových kampaní, které se uskutečnily ve vybraném období. Následně byla provedena komparace poznatků k jednotlivým zemím, ze které byla vyvozena závěrečná doporučení pro komunikaci Burger King v České republice. | cs_CZ |
uk.abstract.en | This bachelor's thesis deals with the comparison of the marketing communication of Burger King in the Czech Republic and the USA in the years 2019-2021. The theoretical part of the thesis contains an explanation of basic marketing concepts such as marketing mix and communication mix. Furthermore, it presents Hofstede's theory of cultural dimensions applied to the Czech Republic and the USA and states the influence of psychological aspects on the perception of marketing communication. At the end of the theoretical part, the functioning of fast food restaurants and their anchoring in the legal system of both countries is presented. In the practical part, an analysis of Burger King's communication mix for the given countries was carried out, as well as a subsequent analysis of individual marketing campaigns that took place in the selected time period. Subsequently, a comparison of findings was made for individual countries, from which final recommendations for Burger King communication in the Czech Republic were drawn. | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, Katedra marketingové komunikace a public relations | cs_CZ |
thesis.grade.code | C | |
uk.publication-place | Praha | cs_CZ |
uk.thesis.defenceStatus | O | |