Možnosti primární prevence kolorektálního karcinomu z hlediska výživy
Possibilities of primary prevention of colorectal cancer in terms of nutrition
diploma thesis (DEFENDED)
![Document thumbnail](/bitstream/handle/20.500.11956/182723/thumbnail.png?sequence=8&isAllowed=y)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/182723Identifiers
Study Information System: 251813
Collections
- Kvalifikační práce [4449]
Author
Advisor
Referee
Kudlová, Eva
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Child and Adult Nutrition
Department
3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague
Date of defense
22. 6. 2023
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
kolorektální karcinom, primární prevence, výživa, zdravý životní stylKeywords (English)
colorectal cancer, primary prevention, nutrition, healthy lifestyleTato diplomová práce se věnuje možnostem primární prevence kolorektálního karcinomu z hlediska výživy. I když incidence a mortalita na kolorektální karcinom v posledních letech v ČR klesá, stále je to jedno z nejčastějších rakovinných onemocnění. Jedná se o nádorové onemocnění, jehož vznik lze až z 50 % ovlivnit zdravým životním stylem. Teoretická část se věnuje nejnovějším poznatkům v oblasti ovlivnitelných faktorů, přestože některé ještě nejsou dostatečně prozkoumány. Za prokázané karcinogeny jsou označeny uzeniny, častá úprava stravy grilováním, smažením, uzením nebo pečením (obzvlášť červeného masa a uzenin), nadváha a obezita, pravidelná konzumace alkoholu a kouření. Naopak za protektivní faktory je považován dostatečný příjem vlákniny, dostatek fyzické aktivity a pravděpodobně dostatečná konzumace ryb, mléka a mléčných výrobků, ovoce a zeleniny. V praktické části byly zkoumány dvě skupiny - lidé ve věku 18-50 let a pacienti s diagnostikovaným kolorektálním karcinomem. Obě skupiny byly tázány na stravovací návyky, faktory životního stylu a na informovanost ohledně možností primární prevence kolorektálního karcinomu. Předpokladem bylo, že se lidé ve věku 18-50 let stravují méně rizikově a jsou lépe informováni než pacienti s diagnostikovaným kolorektálním karcinomem. Dále bylo předpokládáno, že...
This diploma thesis is devoted to the possibilities of primary prevention of colorectal cancer from the point of view of nutrition. Although the incidence and mortality of colorectal cancer have been decreasing in the Czech Republic in recent years, it is still one of the most common cancers. It is a cancer, the occurrence of which can be influenced up to 50 % by a healthy lifestyle. The theoretical part is devoted to the latest findings in the field of influencing factors, although some have not yet been sufficiently explored. Processed meat, frequent modification of the diet by grilling, frying or baking (especially red meat and processed meat), overweight and obesity, regular alcohol consumption and smoking are identified as proven carcinogens. On the contrary, the protective factors are sufficient dietary fibre intake, sufficient physical activity and probably sufficient consumption of fish, milk and milk products, fruits and vegetables. In the practical part, two groups were examined - people aged 18-50 and patients diagnosed with colorectal cancer. Both groups were asked about eating habits, lifestyle factors and information about the possibilities of primary prevention of colorectal cancer. The assumption was that people aged 18-50 eat less risky and are better informed than patients...