Jódová gramotnost těhotných žen
Iodine literacy of pregnant women
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/182816Identifikátory
SIS: 251211
Kolekce
- Kvalifikační práce [4519]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Heniková, Marina
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapie
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
23. 6. 2023
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
jód, jódová gramotnost, štítná žláza, těhotenství, výživaKlíčová slova (anglicky)
iodine, iodine literacy, pregnancy, thyroid gland, nutritionTato práce se zabývá jódovou gramotností těhotných žen, což znamená znalostmi těchto žen o roli jódu v potravě. Jód je prvek, jehož příjem je esenciální pro tvorbu hormonů štítné žlázy. Jeho nedostatek má nepříznivý dopad na zdraví, a to především ohrožených skupin, jako jsou právě těhotné ženy a jejich děti. Tento deficit je v naší zemi problémem a zvýšení jódové gramotnosti by ho mohlo pomoci redukovat. Cílem této bakalářské práce je ověřit, zda existuje vztah mezi jódovou gramotností těhotných žen a frekvencí zařazování potravin obsahujících jód do jejich jídelníčku. Dalším cílem je též nalézt souvislost mezi úrovní této gramotnosti a mírou informovanosti žen a zjistit z jakých zdrojů ženy nejčastěji čerpají informace. Součástí práce je i analýza užívání doplňků stravy a jejich složení. Výzkumu se zúčastnilo 95 žen. Všechny obdržely dotazník, v němž odpovídaly na otázky týkající se nejen samotné jódové gramotnosti, ale i zdrojů o výživě, způsobu jejich stravování, výživových doplňků a dalších témat. Rozebírán byl též frekvenční potravinový jídelníček těchto žen. Polovina z těchto žen navštěvovala Gynekologicko-porodnickou kliniku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, přičemž se jednalo o ambulance jak pro fyziologické, tak pro rizikové těhotenství. Druhá...
This work deals with the iodine literacy of pregnant women, which means the knowledge of these women about the role of iodine in their diet. Iodine is an element whose intake is essential to produce thyroid hormones. Its deficiency has an adverse effect on the health of vulnerable groups, such as pregnant women and their children. This deficit is a problem in our country and increasing iodine literacy could help reduce it. The aim of this bachelor's thesis is to verify whether there is a relationship between the iodine literacy of pregnant women and the frequency of inclusion of foods containing iodine in their diet. Another goal is also to find a connection between the level of this literacy and the level of information of women and to find out from which sources women most often draw information. The work also includes an analysis of the use of dietary supplements and their composition. 95 women participated in the research. All of them received a questionnaire in which they answered questions about not only iodine literacy itself, but also information about nutrition, the way they eat, nutritional supplements and other topics. The frequency of consumption of certain foods was also analyzed. Half of these women visited outpatient clinics for both physiological and high-risk pregnancies of the...