Zobrazit minimální záznam

Importance of a low-histamine diet in reduced diamine oxidase level or function
dc.contributor.advisorTkáčová, Judita
dc.creatorBarcajová, Nikola
dc.date.accessioned2023-07-24T23:19:25Z
dc.date.available2023-07-24T23:19:25Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/182990
dc.description.abstractThis bachelor's thesis examines the effects of a low-histamine diet on adult patients with reduced levels or function of the enzyme diaminoxidase (DAO). As the symptoms of histamine intolerance are often similar to an allergic reaction, correct diagnosis can be problematic. The most common step to relieve problems is to start an elimination diet, which is what we have designed for patients in the research for this bachelor thesis. The research hypothesis was that patients who underwent an elimination diet would experience an improvement in histamine intolerance symptoms. The research was conducted using a questionnaire, with half of the respondents being recruited from an allergy immunology centre and the other half via social networking sites. The condition was that the patients had DAO values < 10 U/ml. Four adult females were selected and provided with the necessary materials and instructions to follow during the diet. The thesis is divided into theoretical and practical part.The theoretical part summarizes all the relevant information to date regarding histamine intolerance, diamino oxidase and elimination diet. The practical part focuses on the evaluation of the results of the elimination diet. The results show that the majority of patients who underwent the diet experienced an improvement or...en_US
dc.description.abstractTato bakalářská práce zkoumá účinky nízkohistaminové diety na dospělých pacientech se sníženou hladinou nebo funkcí enzymu diaminooxidázy (DAO). Vzhledem k tomu, že příznaky histaminové intolerance se často podobají alergické reakci, může být správná diagnóza problematická. Nejčastějším krokem ke zmírnění potíží je zahájení eliminační diety, kterou jsme pacientům navrhli v rámci výzkumu pro tuto bakalářskou práci. Výzkumnou hypotézou bylo, že u pacientů, kteří podstoupí eliminační dietu, dojde ke zlepšení příznaků histaminové intolerance. Výzkum byl proveden pomocí dotazníku, přičemž polovina respondentů byla rekrutována z alergologicko-imunologického centra a druhá polovina prostřednictvím sociálních sítí. Podmínkou bylo, aby pacienti měli hodnoty DAO <10 U/ml. Byly vybrány čtyři dospělé ženy, kterým byly poskytnuty potřebné materiály a instrukce, jimiž se měly během diety řídit. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část shrnuje všechny dosavadní relevantní informace týkající se histaminové intolerance, diaminooxidázy a eliminační diety. Praktická část se zaměřuje na vyhodnocení výsledků eliminační diety. Výsledky ukazují, že u většiny pacientů, kteří dietu podstoupili, došlo ke zlepšení nebo úplnému vymizení příznaků HIT. Informace, které se během intervence dozvěděli,...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjecthistamineen_US
dc.subjecthistamine intoleranceen_US
dc.subjectelimination dieten_US
dc.subjectdiamino oxidaseen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjecthistamincs_CZ
dc.subjecthistaminová intolerancecs_CZ
dc.subjecteliminační dietacs_CZ
dc.subjectdiaminooxidázacs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.titleVýznam nízkohistaminové diety při snížené hladině nebo funkci diaminooxidázycs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2023
dcterms.dateAccepted2023-06-28
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId251718
dc.title.translatedImportance of a low-histamine diet in reduced diamine oxidase level or functionen_US
dc.contributor.refereeMokrejšová, Andrea
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.csTato bakalářská práce zkoumá účinky nízkohistaminové diety na dospělých pacientech se sníženou hladinou nebo funkcí enzymu diaminooxidázy (DAO). Vzhledem k tomu, že příznaky histaminové intolerance se často podobají alergické reakci, může být správná diagnóza problematická. Nejčastějším krokem ke zmírnění potíží je zahájení eliminační diety, kterou jsme pacientům navrhli v rámci výzkumu pro tuto bakalářskou práci. Výzkumnou hypotézou bylo, že u pacientů, kteří podstoupí eliminační dietu, dojde ke zlepšení příznaků histaminové intolerance. Výzkum byl proveden pomocí dotazníku, přičemž polovina respondentů byla rekrutována z alergologicko-imunologického centra a druhá polovina prostřednictvím sociálních sítí. Podmínkou bylo, aby pacienti měli hodnoty DAO <10 U/ml. Byly vybrány čtyři dospělé ženy, kterým byly poskytnuty potřebné materiály a instrukce, jimiž se měly během diety řídit. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část shrnuje všechny dosavadní relevantní informace týkající se histaminové intolerance, diaminooxidázy a eliminační diety. Praktická část se zaměřuje na vyhodnocení výsledků eliminační diety. Výsledky ukazují, že u většiny pacientů, kteří dietu podstoupili, došlo ke zlepšení nebo úplnému vymizení příznaků HIT. Informace, které se během intervence dozvěděli,...cs_CZ
uk.abstract.enThis bachelor's thesis examines the effects of a low-histamine diet on adult patients with reduced levels or function of the enzyme diaminoxidase (DAO). As the symptoms of histamine intolerance are often similar to an allergic reaction, correct diagnosis can be problematic. The most common step to relieve problems is to start an elimination diet, which is what we have designed for patients in the research for this bachelor thesis. The research hypothesis was that patients who underwent an elimination diet would experience an improvement in histamine intolerance symptoms. The research was conducted using a questionnaire, with half of the respondents being recruited from an allergy immunology centre and the other half via social networking sites. The condition was that the patients had DAO values < 10 U/ml. Four adult females were selected and provided with the necessary materials and instructions to follow during the diet. The thesis is divided into theoretical and practical part.The theoretical part summarizes all the relevant information to date regarding histamine intolerance, diamino oxidase and elimination diet. The practical part focuses on the evaluation of the results of the elimination diet. The results show that the majority of patients who underwent the diet experienced an improvement or...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code3
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV