Akutní koronární syndromy a vliv nutriční edukace
Acute coronary syndromes and the influence of nutritional education
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/183626Identifikátory
SIS: 251825
Kolekce
- Kvalifikační práce [4517]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Altschmiedová, Tereza
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Výživa dospělých a dětí
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
22. 6. 2023
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
akutní infarkt myokardu, ateroskleróza, nutriční specialista, edukace, rozhovor, výživaKlíčová slova (anglicky)
acute myocardial infarction, atherosclerosis, nutritionist, education, interview, nutritionPacienti, kteří prodělali akutní infarkt myokardu, potřebují komplexní tým lékařů a zdravotníků, v jejichž péči v návaznosti jsou. Mnohokrát se ale může stát, že nutriční specialista v tomto týmu chybí. Je velmi důležité, aby pacienti malými a efektivními kroky změnili po příchodu z nemocnice svůj životní styl a výběr stravy. Výživa hraje v prevenci i léčbě kardiovaskulárních onemocnění velkou roli a je jedním z neopomenutelných preventivních faktorů recidivy akutního infarktu myokardu. Diplomová práce je zaměřená na problematiku změny stravování po AIM s odstupem tří měsíců. Je zde porovnán výběr určitých potravin u nutričně edukované skupiny, která obdržela i edukační materiály a u skupiny kontrolní, která edukaci neabsolvovala a materiály neobdržela. První rozhovor s pacienty probíhal v nemocnici u lůžka. Respondenti podepsali informovaný souhlas, byli antropometricky změření, dostali několik otázek ohledně stravy a životního stylu a byli poučeni, co všechno potřebují pro následující rozhovor za tři měsíce. Od každého pacienta byly získány laboratorní hodnoty z propouštěcí zprávy. Každý druhý pacient byl edukován a obdržel edukační materiály. Pacienti skupiny B obdrželi pouze dokument se jménem, telefonním číslem a žádostí o antropometrické hodnoty a krevní obraz za tři měsíce. Druhý rozhovor...
Patients who have suffered an acute myocardial infarction need a comprehensive team of doctors and health professionals in whose care they are in the follow-up. Many times, however, a nutritionist may be missing from this team. It is very important for patients to take small and effective steps to change their lifestyle and dietary choices after they leave the hospital. Nutrition plays a major role in the prevention and treatment of cardiovascular disease and is one of the non-negligible preventive factors for recurrence of acute myocardial infarction. The thesis focuses on the issue of dietary change after AIM with a three-month interval. It compares the choice of certain foods in a nutritionally educated group that also received educational papers and a control group that did not receive education and did not receive papers. The first conversation with patients took place at the hospital bedside. Respondents signed an informed consent form, were anthropometrically measured, asked several questions about diet and lifestyle, and were instructed on what they needed for a follow-up interview in three months. Laboratory values were taken from each patient's discharge report. Every other patient was educated and received education papers. Group B patients received only a paper with their name, phone...