Zobrazit minimální záznam

Acute coronary syndromes and the influence of nutritional education
dc.contributor.advisorTůmová, Eva
dc.creatorKřupková, Petra
dc.date.accessioned2023-11-06T15:37:25Z
dc.date.available2023-11-06T15:37:25Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/183626
dc.description.abstractPatients who have suffered an acute myocardial infarction need a comprehensive team of doctors and health professionals in whose care they are in the follow-up. Many times, however, a nutritionist may be missing from this team. It is very important for patients to take small and effective steps to change their lifestyle and dietary choices after they leave the hospital. Nutrition plays a major role in the prevention and treatment of cardiovascular disease and is one of the non-negligible preventive factors for recurrence of acute myocardial infarction. The thesis focuses on the issue of dietary change after AIM with a three-month interval. It compares the choice of certain foods in a nutritionally educated group that also received educational papers and a control group that did not receive education and did not receive papers. The first conversation with patients took place at the hospital bedside. Respondents signed an informed consent form, were anthropometrically measured, asked several questions about diet and lifestyle, and were instructed on what they needed for a follow-up interview in three months. Laboratory values were taken from each patient's discharge report. Every other patient was educated and received education papers. Group B patients received only a paper with their name, phone...en_US
dc.description.abstractPacienti, kteří prodělali akutní infarkt myokardu, potřebují komplexní tým lékařů a zdravotníků, v jejichž péči v návaznosti jsou. Mnohokrát se ale může stát, že nutriční specialista v tomto týmu chybí. Je velmi důležité, aby pacienti malými a efektivními kroky změnili po příchodu z nemocnice svůj životní styl a výběr stravy. Výživa hraje v prevenci i léčbě kardiovaskulárních onemocnění velkou roli a je jedním z neopomenutelných preventivních faktorů recidivy akutního infarktu myokardu. Diplomová práce je zaměřená na problematiku změny stravování po AIM s odstupem tří měsíců. Je zde porovnán výběr určitých potravin u nutričně edukované skupiny, která obdržela i edukační materiály a u skupiny kontrolní, která edukaci neabsolvovala a materiály neobdržela. První rozhovor s pacienty probíhal v nemocnici u lůžka. Respondenti podepsali informovaný souhlas, byli antropometricky změření, dostali několik otázek ohledně stravy a životního stylu a byli poučeni, co všechno potřebují pro následující rozhovor za tři měsíce. Od každého pacienta byly získány laboratorní hodnoty z propouštěcí zprávy. Každý druhý pacient byl edukován a obdržel edukační materiály. Pacienti skupiny B obdrželi pouze dokument se jménem, telefonním číslem a žádostí o antropometrické hodnoty a krevní obraz za tři měsíce. Druhý rozhovor...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectakutní infarkt myokarducs_CZ
dc.subjectaterosklerózacs_CZ
dc.subjectnutriční specialistacs_CZ
dc.subjectedukacecs_CZ
dc.subjectrozhovorcs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectacute myocardial infarctionen_US
dc.subjectatherosclerosisen_US
dc.subjectnutritionisten_US
dc.subjecteducationen_US
dc.subjectinterviewen_US
dc.subjectnutritionen_US
dc.titleAkutní koronární syndromy a vliv nutriční edukacecs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2023
dcterms.dateAccepted2023-06-22
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId251825
dc.title.translatedAcute coronary syndromes and the influence of nutritional educationen_US
dc.contributor.refereeAltschmiedová, Tereza
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineVýživa dospělých a dětícs_CZ
thesis.degree.disciplineChild and Adult Nutritionen_US
thesis.degree.programVýživa dospělých a dětícs_CZ
thesis.degree.programChild and Adult Nutritionen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-discipline.enChild and Adult Nutritionen_US
uk.degree-program.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-program.enChild and Adult Nutritionen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csPacienti, kteří prodělali akutní infarkt myokardu, potřebují komplexní tým lékařů a zdravotníků, v jejichž péči v návaznosti jsou. Mnohokrát se ale může stát, že nutriční specialista v tomto týmu chybí. Je velmi důležité, aby pacienti malými a efektivními kroky změnili po příchodu z nemocnice svůj životní styl a výběr stravy. Výživa hraje v prevenci i léčbě kardiovaskulárních onemocnění velkou roli a je jedním z neopomenutelných preventivních faktorů recidivy akutního infarktu myokardu. Diplomová práce je zaměřená na problematiku změny stravování po AIM s odstupem tří měsíců. Je zde porovnán výběr určitých potravin u nutričně edukované skupiny, která obdržela i edukační materiály a u skupiny kontrolní, která edukaci neabsolvovala a materiály neobdržela. První rozhovor s pacienty probíhal v nemocnici u lůžka. Respondenti podepsali informovaný souhlas, byli antropometricky změření, dostali několik otázek ohledně stravy a životního stylu a byli poučeni, co všechno potřebují pro následující rozhovor za tři měsíce. Od každého pacienta byly získány laboratorní hodnoty z propouštěcí zprávy. Každý druhý pacient byl edukován a obdržel edukační materiály. Pacienti skupiny B obdrželi pouze dokument se jménem, telefonním číslem a žádostí o antropometrické hodnoty a krevní obraz za tři měsíce. Druhý rozhovor...cs_CZ
uk.abstract.enPatients who have suffered an acute myocardial infarction need a comprehensive team of doctors and health professionals in whose care they are in the follow-up. Many times, however, a nutritionist may be missing from this team. It is very important for patients to take small and effective steps to change their lifestyle and dietary choices after they leave the hospital. Nutrition plays a major role in the prevention and treatment of cardiovascular disease and is one of the non-negligible preventive factors for recurrence of acute myocardial infarction. The thesis focuses on the issue of dietary change after AIM with a three-month interval. It compares the choice of certain foods in a nutritionally educated group that also received educational papers and a control group that did not receive education and did not receive papers. The first conversation with patients took place at the hospital bedside. Respondents signed an informed consent form, were anthropometrically measured, asked several questions about diet and lifestyle, and were instructed on what they needed for a follow-up interview in three months. Laboratory values were taken from each patient's discharge report. Every other patient was educated and received education papers. Group B patients received only a paper with their name, phone...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV