Nutriční stav u pacientů s akutní leukémií během onkologické léčby
Nutritional status of patients with acute leukemia during the oncological treatment
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/183792Identifikátory
SIS: 251819
Kolekce
- Kvalifikační práce [4519]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Křížová, Jarmila
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Výživa dospělých a dětí
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
31. 8. 2023
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
akutní leukemie, chemoterapie, malnutrice, nutriční stav, nutriční screening, nutriční intervenceKlíčová slova (anglicky)
acute leukemia, chemotherapy, malnutrition, nutritional status, nutritional screening, nutritional interventionAkutní leukemie je definována jako různorodá skupina maligních onemocnění krvetvorby. Cílem práce bylo zjistit, v jaké míře se vyskytují poruchy výživy u pacientů s akutní leukemií během onkologické léčby, jaká je jejich závažnost, nejčastější příčiny úbytku hmotnosti a nakolik se u pacientů uplatňují různé formy nutriční intervence. Výzkum probíhal v Ústavu hematologie a krevní transfuze během hospitalizace pacientů na lůžkovém oddělení, jednotce intenzivní péče a transplantační jednotce. Výzkumný soubor byl tvořen 40 pacienty s diagnózou akutní leukemie. Ke zpracování praktické části a zodpovězení výzkumných otázek byly využity výstupy ze screeningu nutričního stavu (dotazník MNA, BMI, hmotnost, střední obvod paže, obvod lýtka, BIA, biochemické nutriční parametry), a funkčního hodnocení (ECOG PS, Chair-stand test, Hand grip test). Měření proběhlo dvakrát se zhruba měsíčním odstupem. Výzkum potvrdil úbytek hmotnosti od počátku onemocnění u 95 % pacientů. Dominantní příčina hubnutí byla identifikována v 80 % jako nechutenství. Nutriční screening MNA vyhodnotil soubor pacientů průměrným skóre 22,8 ± 2,9, což odkazuje do pásma rizika malnutrice. U pacientů došlo ke zhoršení fyzického výkonu a snížení fyzické aktivity. V průměrných výsledcích měření nepotvrdila významné změny celkového nutričního...
Acute leukemia is defined as a heterogeneous group of malignant hematopoietic stem cell disorders. The aim of this study was to investigate the extent to which nutritional disorders occur in patients with acute leukemia during the cancer treatment, their severity, the most common causes of weight loss, and the extent to which different forms of nutritional intervention are applied in patients. The research was carried out in the Institute of Haematology and Blood Transfusion, during the hospitalization of patients in the inpatient ward, intensive care unit and transplant unit. The study population consisted of 40 patients diagnosed with acute leukemia. Outcomes from nutritional status screening (MNA questionnaire, BMI, weight, mid arm circumference, calf circumference, BIA, biochemical nutritional parameters), and functional assessment (ECOG PS, Chair-stand test, Hand grip test) were used to process the practical part and answer the research questions. Measurements were performed twice with approximately one month intervals. The study confirmed weight loss since the onset of the disease in 95 % of patients. The dominant cause of weight loss was identified in 80 % as lack of appetite. Nutritional screening by MNA evaluated the patient population with a mean score of 22,8 ± 2,9, referring to the risk...