Zobrazit minimální záznam

Nutritional status of patients with acute leukemia during the oncological treatment
dc.contributor.advisorŠťastná-Marková, Markéta
dc.creatorKupilíková, Veronika
dc.date.accessioned2023-11-06T15:37:03Z
dc.date.available2023-11-06T15:37:03Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/183792
dc.description.abstractAcute leukemia is defined as a heterogeneous group of malignant hematopoietic stem cell disorders. The aim of this study was to investigate the extent to which nutritional disorders occur in patients with acute leukemia during the cancer treatment, their severity, the most common causes of weight loss, and the extent to which different forms of nutritional intervention are applied in patients. The research was carried out in the Institute of Haematology and Blood Transfusion, during the hospitalization of patients in the inpatient ward, intensive care unit and transplant unit. The study population consisted of 40 patients diagnosed with acute leukemia. Outcomes from nutritional status screening (MNA questionnaire, BMI, weight, mid arm circumference, calf circumference, BIA, biochemical nutritional parameters), and functional assessment (ECOG PS, Chair-stand test, Hand grip test) were used to process the practical part and answer the research questions. Measurements were performed twice with approximately one month intervals. The study confirmed weight loss since the onset of the disease in 95 % of patients. The dominant cause of weight loss was identified in 80 % as lack of appetite. Nutritional screening by MNA evaluated the patient population with a mean score of 22,8 ± 2,9, referring to the risk...en_US
dc.description.abstractAkutní leukemie je definována jako různorodá skupina maligních onemocnění krvetvorby. Cílem práce bylo zjistit, v jaké míře se vyskytují poruchy výživy u pacientů s akutní leukemií během onkologické léčby, jaká je jejich závažnost, nejčastější příčiny úbytku hmotnosti a nakolik se u pacientů uplatňují různé formy nutriční intervence. Výzkum probíhal v Ústavu hematologie a krevní transfuze během hospitalizace pacientů na lůžkovém oddělení, jednotce intenzivní péče a transplantační jednotce. Výzkumný soubor byl tvořen 40 pacienty s diagnózou akutní leukemie. Ke zpracování praktické části a zodpovězení výzkumných otázek byly využity výstupy ze screeningu nutričního stavu (dotazník MNA, BMI, hmotnost, střední obvod paže, obvod lýtka, BIA, biochemické nutriční parametry), a funkčního hodnocení (ECOG PS, Chair-stand test, Hand grip test). Měření proběhlo dvakrát se zhruba měsíčním odstupem. Výzkum potvrdil úbytek hmotnosti od počátku onemocnění u 95 % pacientů. Dominantní příčina hubnutí byla identifikována v 80 % jako nechutenství. Nutriční screening MNA vyhodnotil soubor pacientů průměrným skóre 22,8 ± 2,9, což odkazuje do pásma rizika malnutrice. U pacientů došlo ke zhoršení fyzického výkonu a snížení fyzické aktivity. V průměrných výsledcích měření nepotvrdila významné změny celkového nutričního...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectakutní leukemiecs_CZ
dc.subjectchemoterapiecs_CZ
dc.subjectmalnutricecs_CZ
dc.subjectnutriční stavcs_CZ
dc.subjectnutriční screeningcs_CZ
dc.subjectnutriční intervencecs_CZ
dc.subjectacute leukemiaen_US
dc.subjectchemotherapyen_US
dc.subjectmalnutritionen_US
dc.subjectnutritional statusen_US
dc.subjectnutritional screeningen_US
dc.subjectnutritional interventionen_US
dc.titleNutriční stav u pacientů s akutní leukémií během onkologické léčbycs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2023
dcterms.dateAccepted2023-08-31
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId251819
dc.title.translatedNutritional status of patients with acute leukemia during the oncological treatmenten_US
dc.contributor.refereeKřížová, Jarmila
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineVýživa dospělých a dětícs_CZ
thesis.degree.disciplineChild and Adult Nutritionen_US
thesis.degree.programVýživa dospělých a dětícs_CZ
thesis.degree.programChild and Adult Nutritionen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-discipline.enChild and Adult Nutritionen_US
uk.degree-program.csVýživa dospělých a dětícs_CZ
uk.degree-program.enChild and Adult Nutritionen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csAkutní leukemie je definována jako různorodá skupina maligních onemocnění krvetvorby. Cílem práce bylo zjistit, v jaké míře se vyskytují poruchy výživy u pacientů s akutní leukemií během onkologické léčby, jaká je jejich závažnost, nejčastější příčiny úbytku hmotnosti a nakolik se u pacientů uplatňují různé formy nutriční intervence. Výzkum probíhal v Ústavu hematologie a krevní transfuze během hospitalizace pacientů na lůžkovém oddělení, jednotce intenzivní péče a transplantační jednotce. Výzkumný soubor byl tvořen 40 pacienty s diagnózou akutní leukemie. Ke zpracování praktické části a zodpovězení výzkumných otázek byly využity výstupy ze screeningu nutričního stavu (dotazník MNA, BMI, hmotnost, střední obvod paže, obvod lýtka, BIA, biochemické nutriční parametry), a funkčního hodnocení (ECOG PS, Chair-stand test, Hand grip test). Měření proběhlo dvakrát se zhruba měsíčním odstupem. Výzkum potvrdil úbytek hmotnosti od počátku onemocnění u 95 % pacientů. Dominantní příčina hubnutí byla identifikována v 80 % jako nechutenství. Nutriční screening MNA vyhodnotil soubor pacientů průměrným skóre 22,8 ± 2,9, což odkazuje do pásma rizika malnutrice. U pacientů došlo ke zhoršení fyzického výkonu a snížení fyzické aktivity. V průměrných výsledcích měření nepotvrdila významné změny celkového nutričního...cs_CZ
uk.abstract.enAcute leukemia is defined as a heterogeneous group of malignant hematopoietic stem cell disorders. The aim of this study was to investigate the extent to which nutritional disorders occur in patients with acute leukemia during the cancer treatment, their severity, the most common causes of weight loss, and the extent to which different forms of nutritional intervention are applied in patients. The research was carried out in the Institute of Haematology and Blood Transfusion, during the hospitalization of patients in the inpatient ward, intensive care unit and transplant unit. The study population consisted of 40 patients diagnosed with acute leukemia. Outcomes from nutritional status screening (MNA questionnaire, BMI, weight, mid arm circumference, calf circumference, BIA, biochemical nutritional parameters), and functional assessment (ECOG PS, Chair-stand test, Hand grip test) were used to process the practical part and answer the research questions. Measurements were performed twice with approximately one month intervals. The study confirmed weight loss since the onset of the disease in 95 % of patients. The dominant cause of weight loss was identified in 80 % as lack of appetite. Nutritional screening by MNA evaluated the patient population with a mean score of 22,8 ± 2,9, referring to the risk...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV