Potravinové alergie u předškolních dětí
Food allergies in preschool children
diploma thesis (NOT DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/186099Identifiers
Study Information System: 218212
Collections
- Kvalifikační práce [4519]
Author
Advisor
Referee
Sadílková, Aneta
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Dietitian with Specialization
Department
3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague
Date of defense
26. 6. 2020
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Fail
Keywords (Czech)
výživa, předškolní děti, potravinová alergie, eliminační dietaKeywords (English)
Nutrition, preschool children, food allergy, elimination diet, nursery school1 Potravinové alergie u dětí jsou časté (postihují až 8 % dětí) a jejich prevalence v posledních dvou až třech dekádách roste. Základním opatřením k dlouhodobému managementu potravinové alergie je eliminační dieta, tedy vynechání příslušného alergenu ze stravy. Eliminační dieta může narušovat a ohrožovat zdravý růst a vývoj dítěte. Proto je důležité, aby eliminační diety se závažným dopadem do jídelníčku pacienta byly opřeny o lékařsky potvrzenou diagnózu potravinové alergie. Předškolní děti se přitom významnou měrou stravují mimo domov - 60 % jejich jídelníčku zajišťuje mateřská škola. Cílem práce je poskytnout rodičům dětí s domnělou či skutečnou potravinovou alergií praktická doporučení ohledně jejich výživy formou edukačního materiálu, a to s využitím nejnovějších teoretických poznatků, s důrazem na eliminaci potravin pouze na základě prokázané potravinové alergie a na pomoc rodičům v otázce stravování alergického dítěte v mateřské škole. Hlavní výstup práce tvoří edukační materiál v příloze č. 2 práce. Edukační materiál pomůže zvýšit u rodičů povědomí o potravinové alergii a potřebě jejího potvrzení diagnózou alergologa, zvláště v případech rizika závažných reakcí a vážných dopadů do stravy. Stejně tak by měl zvýšit povědomí o možnosti a vhodnosti nutričního poradenství v případě významných dopadů...
1 Food allergies in children are common (affecting up to 8% of children) and their prevalence has been increasing in the last two to three decades. The basic measure for the long-term management of food allergy is an elimination diet, i.e. the exclusion of the relevant allergen from the diet. An elimination diet can disrupt and endanger healthy growth and development of a child. Therefore, it is important that elimination diets with a serious impact on the patient's diet are based on a medically confirmed diagnosis of food allergy. Preschool children eat to a significant extent outside their homes - 60 % of their diet is provided by the nursery school. The aim of the work is to provide parents of children with suspected or actual food allergy practical recommendations regarding their nutrition in the form of educational material, using the latest theoretical knowledge and with emphasis on food elimination only on the basis of proven food allergy and help to parents regarding nutrition of allergic children in nursery school. The main output of the work consists of educational material in Annex 2 of the thesis. The educational material will help to increase parents' awareness of food allergy and the need to confirm it by an allergist, especially in cases of risk of serious reactions and serious effects on the...