Effects of gluten-free diet on immune parameters in Parkinson's disease
Vliv bezlepkové diety na imunitní parametry u Parknsonovy nemoci
diplomová práce (NEOBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/188046Identifikátory
SIS: 242899
Kolekce
- Kvalifikační práce [20089]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Dobeš, Jan
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Immunology
Katedra / ústav / klinika
Katedra buněčné biologie
Datum obhajoby
29. 1. 2024
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Angličtina
Známka
Neprospěl/a
Klíčová slova (česky)
Parkinsonova nemoc, chronický střevní zánět, lepek, bezlepková dieta, imunitní parametryKlíčová slova (anglicky)
Parkinson's disease, chronic intestinal inflammation, gluten, gluten-free diet, immune parametersTato studie zkoumá možné, i malé, vlivy bezlepkové diety v porovnání se standardní dietou na rozvoj Parkinsonovi nemoci s využitím 1-methyl-4-phenyl-1,2,3,6-tetrahydropyridinem (MPTP) indukovaném myším modelu Parkinsonovi nemoci, a samců kmene C57Bl6. Tento výzkum zahrnuje zavedení jak akutního tak chronického myšího MPTP modelu, a řadu navazujících flow cytometrických analýz zaměřených na regulační T buňky, cytokiny - interleukin 10 (IL-10) a interferon gama (IFN-), gamma/delta T buňky, a NK buňky ve slizničních a sytémových lyfatických orgánech. Pro posouzení vlivu na chování jse použili test otevřeného pole, který nám umožnil posoudit lokomotorickou aktivitu a explorativní chování myší v závislosti na podávané dietě. Dále jsem použili také imunofluorescenční barveni pro validaci efektu MPTP, které nám poskytlo vizuální potvrzeni neuroanatomických změn indukovaných neurotoxinem. První výsledky naznačují malé ale slibné známky pozitivních efektů bezlepkové diety. Nicméně tyto změny lze pouze opatrně interpretovat, protože je potřeba opakovaných a podrobnějších experimentů k posouzení zazanmenaných efektů. Spojení behaviorálních testů, imunohistologie a imunologických analýz představuje vícečetný metodicky přístup k této problematice, který nám může poodhalit komplexní interakce diety, střeva,...