Funkce městských kaváren v postmoderní společnosti
The function of urban cafés in postmodern society
bakalářská práce (OBHÁJENO)
![Náhled dokumentu](/bitstream/handle/20.500.11956/188450/thumbnail.png?sequence=7&isAllowed=y)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/188450Identifikátory
SIS: 254580
Kolekce
- Kvalifikační práce [23779]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Sládek, Jan
Fakulta / součást
Filozofická fakulta
Obor
Sociologie se specializací Sociologie
Katedra / ústav / klinika
Katedra sociologie
Datum obhajoby
25. 1. 2024
Nakladatel
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Dobře
Klíčová slova (česky)
kavárny|veřejný prostor|třetí místa|digitální technologieKlíčová slova (anglicky)
Cafes|public realm|third places|digital technologyBakalářská práce se věnuje společenským funkcím městských kaváren v postmoderní společnosti. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část práce vymezuje koncept kavárenského zařízení ve veřejném prostoru, v historickém kontextu i v současném postmoderním městě, s důrazem na všudypřítomný vliv digitálních technologií. V neposlední řadě představuje teorii třetího místa od Raye Oldenburga v propojení s městskými kavárnami. V praktické části práce je kvalitativním šetřením proveden výzkum, který je analyzován metodou zakotvené teorie a jehož výsledkem je šest funkcí pražských kavárenských zařízení v dnešním postmoderním městě. KLÍČOVÁ SLOVA kavárny, veřejný prostor, třetí místa, digitální technologie
The bachelor's thesis focuses on the social functions of urban cafés in postmodern society. The thesis is divided into two parts. The theoretical part of the thesis defines the concept of the café in public space, in the historical context and in the contemporary postmodern city, with an emphasis on the ubiquitous influence of digital technologies. Finally, it presents Ray Oldenburg's theory of the third place in relation to urban cafés. In the practical part of the thesis, qualitative research is conducted and analysed using the grounded theory method, resulting in six functions of Prague cafés in today's postmodern city. KEYWORDS Cafes, public realm, third places, digital techno 2