Zobrazit minimální záznam

Amylase gene variability in human populations
dc.contributor.advisorČerný, Viktor
dc.creatorVosmíková, Veronika
dc.date.accessioned2024-06-24T15:03:03Z
dc.date.available2024-06-24T15:03:03Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/190057
dc.description.abstractAmylase is a starch-digesting enzyme produced by the pancreas and salivary glands in humans. Genes for the salivary isoenzyme (AMY1), located on chromosome 1p21.1, show remarkable variability in their copy numbers (CNV). Their count is positively correlated with the final amount of the produced enzyme. This variability could be the result of positive selection during human evolution, depending on the amount of starch consumed by various populations. Starch pre-digested by salivary α-amylase is absorbed more effectively, resulting in a greater gain of energy in later stages of the metabolizing process. Thus, it could have been one of the factors for rapid brain growth in humans and, significantly later, even for the agricultural transition. It could belong to a group of other known subsistence-based evolutionary changes in the human genome, such as those resulting in lactase persistence or slow acetylation of xenobiotics. Nowadays, the number of copies and the amount of produced α-amylase can influence the glucose level in the blood and insulin production after consumption, as well as the incidence of certain civilization diseases, such as obesity or type II diabetes. The influence of salivary α-amylase on the composition of the microbiome, cardiovascular diseases, and the pro-inflammatory profile...en_US
dc.description.abstractAmyláza je enzym produkovaný u člověka v pankreatu a slinných žlázách, jehož funkcí je štěpení škrobu. Geny pro slinný izoenzym (AMY1) nacházející se na chromozomu 1p21.1 vykazují výraznou variabilitu v počtu kopií (CNV). Jejich počet pozitivně koreluje s výsledným množstvím produkovaného enzymu. Tato variabilita je pravděpodobně důsledkem pozitivní selekce v lidské evoluční historii a odráží zastoupení škrobu v potravě jednotlivých populací. Škrob přednatrávený slinnou α-amylázou je vstřebáván efektivněji, s vyšším ziskem energie v pozdějších fázích jeho metabolizace. Vyšší produkce α-amylázy tak mohla být jedním z faktorů rapidního zvětšování mozku u člověka a mnohem později i přechodu k zemědělství. Řadila by se tím mezi další známé evoluční změny v lidském genomu podmíněné subsistencí, vedoucí např. k laktázové perzistenci či pomalejší acetylaci xenobiotik. V současnosti se počet kopií a množství produkované α-amylázy může odrážet především na hladině glukózy v krvi, produkci inzulínu po příjmu potravy a na incidenci některých civilizačních onemocnění, jakými jsou např. obezita či diabetes II. typu. Sporný je vliv slinné α-amylázy na složení mikrobiomu, kardiovaskulární onemocnění a prozánětlivý profil jedince. Pokračující výzkum by mohl osvětlit podmínky přispívající ke vzniku zmíněných...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectα-amylázacs_CZ
dc.subjectCNV AMY1cs_CZ
dc.subjectevoluční genetikacs_CZ
dc.subjectškrobcs_CZ
dc.subjectobezitacs_CZ
dc.subjectdiabetescs_CZ
dc.subjectα-amylaseen_US
dc.subjectCNV AMY1en_US
dc.subjectevolutionary geneticsen_US
dc.subjectstarchen_US
dc.subjectobesityen_US
dc.subjectdiabetesen_US
dc.titleVariabilita amylázového genu u člověkacs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-06-03
dc.description.departmentKatedra antropologie a genetiky člověkacs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Anthropology and Human Geneticsen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId262794
dc.title.translatedAmylase gene variability in human populationsen_US
dc.contributor.refereeDaňková, Pavlína
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiologyen_US
thesis.degree.disciplineBiologiecs_CZ
thesis.degree.programBiologyen_US
thesis.degree.programBiologiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra antropologie a genetiky člověkacs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Anthropology and Human Geneticsen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enBiologyen_US
uk.degree-program.csBiologiecs_CZ
uk.degree-program.enBiologyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csAmyláza je enzym produkovaný u člověka v pankreatu a slinných žlázách, jehož funkcí je štěpení škrobu. Geny pro slinný izoenzym (AMY1) nacházející se na chromozomu 1p21.1 vykazují výraznou variabilitu v počtu kopií (CNV). Jejich počet pozitivně koreluje s výsledným množstvím produkovaného enzymu. Tato variabilita je pravděpodobně důsledkem pozitivní selekce v lidské evoluční historii a odráží zastoupení škrobu v potravě jednotlivých populací. Škrob přednatrávený slinnou α-amylázou je vstřebáván efektivněji, s vyšším ziskem energie v pozdějších fázích jeho metabolizace. Vyšší produkce α-amylázy tak mohla být jedním z faktorů rapidního zvětšování mozku u člověka a mnohem později i přechodu k zemědělství. Řadila by se tím mezi další známé evoluční změny v lidském genomu podmíněné subsistencí, vedoucí např. k laktázové perzistenci či pomalejší acetylaci xenobiotik. V současnosti se počet kopií a množství produkované α-amylázy může odrážet především na hladině glukózy v krvi, produkci inzulínu po příjmu potravy a na incidenci některých civilizačních onemocnění, jakými jsou např. obezita či diabetes II. typu. Sporný je vliv slinné α-amylázy na složení mikrobiomu, kardiovaskulární onemocnění a prozánětlivý profil jedince. Pokračující výzkum by mohl osvětlit podmínky přispívající ke vzniku zmíněných...cs_CZ
uk.abstract.enAmylase is a starch-digesting enzyme produced by the pancreas and salivary glands in humans. Genes for the salivary isoenzyme (AMY1), located on chromosome 1p21.1, show remarkable variability in their copy numbers (CNV). Their count is positively correlated with the final amount of the produced enzyme. This variability could be the result of positive selection during human evolution, depending on the amount of starch consumed by various populations. Starch pre-digested by salivary α-amylase is absorbed more effectively, resulting in a greater gain of energy in later stages of the metabolizing process. Thus, it could have been one of the factors for rapid brain growth in humans and, significantly later, even for the agricultural transition. It could belong to a group of other known subsistence-based evolutionary changes in the human genome, such as those resulting in lactase persistence or slow acetylation of xenobiotics. Nowadays, the number of copies and the amount of produced α-amylase can influence the glucose level in the blood and insulin production after consumption, as well as the incidence of certain civilization diseases, such as obesity or type II diabetes. The influence of salivary α-amylase on the composition of the microbiome, cardiovascular diseases, and the pro-inflammatory profile...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra antropologie a genetiky člověkacs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV