Zobrazit minimální záznam

Desiccation in green algae: mechanisms and aquisition of tolerance
dc.contributor.advisorPichrtová, Martina
dc.creatorBelza, Václav Cedrik
dc.date.accessioned2024-06-24T15:05:01Z
dc.date.available2024-06-24T15:05:01Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/190068
dc.description.abstractThis thesis summarizes the current knowledge of the mechanisms that allow green algae to tolerate even severe desiccation. It provides a comprehensive overview, ranging from the definition of desiccation stress and its impacts on algal cells, through mechanisms that algae employ in defense, to the evolutionary background as well as a synthesis of recent research on the acquisition of desiccation tolerance and factors conditioning it. The first chapter defines the desiccation stress itself and breaks down the processes by which it can damage algal cells, including both morphological and physiological effects. The second chapter discusses diverse mechanisms involved in protection against desiccation. From mechanisms aimed at prevention of water loss (e.g. mucilage production or modification of cell wall permeability), through mechanisms that cause desiccation tolerance (e.g. accumulation of antioxidants, stabilization of proteins and phospholipids etc.), to the formation of resilient life stages. The third chapter is devoted to the evolutionary-historical background behind the emergence of desiccation tolerance per se and overview in which algal groups it is observable today. The last section is a synthesis of modern knowledge regarding acquisition of desiccation tolerance during algal life and...en_US
dc.description.abstractTato práce shrnuje dosavadní poznatky o mechanismech, které udávají některým zeleným řasám schopnost tolerovat i silné vysychání. Poskytuje komplexní přehled od vymezení desikačního stresu a jeho účinku v řasových buňkách, přes mechanismy, které zelené řasy uplatňují v obraně, až po evoluční pozadí a také syntézu nových poznatků o akvizici odolnosti během života a faktorech, které ji podmiňují. V první části je vymezen desikační stres a procesy, kterými může poškozovat buňky řas. Jsou zde zahrnuty jak účinky morfologického, tak fyziologického i molekulárního rázu. V druhé kapitole jsou rozebrány jednotlivé mechanismy, které se v obraně před vysycháním uplatňují. Od mechanismů cílících na zábranu ztráty vody (produkce slizu, úprava propustnosti buněčné stěny), přes mechanismy, které zvyšují toleranci desikace (akumulace antioxidantů, stabilizace proteinů a fosfolipidů apod.) až po tvorbu rezistentních životních stádií. Třetí část je věnována evolučně-historickému pozadí, které stojí za vznikem odolnosti k vysychání jako takové a u jakých skupin řas je dnes pozorovatelná. Poslední kapitola je syntézou moderních poznatků o zisku odolnosti k vysychání během životního cyklu řasy a diskutuje jak možnost postupné aklimace, tak i roli jiných faktorů, například míry záření či vliv jiného stresu (například...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectdesikacecs_CZ
dc.subjectzelené řasycs_CZ
dc.subjectodolnost k vysychánícs_CZ
dc.subjectaklimacecs_CZ
dc.subjectantioxidantycs_CZ
dc.subjectdesiccationen_US
dc.subjectgreen algaeen_US
dc.subjectdesiccation toleranceen_US
dc.subjectacclimationen_US
dc.subjectantioxidantsen_US
dc.titleVysychání u zelených řas: mechanismy a získání tolerancecs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-06-03
dc.description.departmentKatedra botanikycs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Botanyen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId265055
dc.title.translatedDesiccation in green algae: mechanisms and aquisition of toleranceen_US
dc.contributor.refereeNěmcová, Yvonne
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineEcological and Evolutionary Biologyen_US
thesis.degree.disciplineEkologická a evoluční biologiecs_CZ
thesis.degree.programEcological and Evolutionary Biologyen_US
thesis.degree.programEkologická a evoluční biologiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra botanikycs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Botanyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csEkologická a evoluční biologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enEcological and Evolutionary Biologyen_US
uk.degree-program.csEkologická a evoluční biologiecs_CZ
uk.degree-program.enEcological and Evolutionary Biologyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTato práce shrnuje dosavadní poznatky o mechanismech, které udávají některým zeleným řasám schopnost tolerovat i silné vysychání. Poskytuje komplexní přehled od vymezení desikačního stresu a jeho účinku v řasových buňkách, přes mechanismy, které zelené řasy uplatňují v obraně, až po evoluční pozadí a také syntézu nových poznatků o akvizici odolnosti během života a faktorech, které ji podmiňují. V první části je vymezen desikační stres a procesy, kterými může poškozovat buňky řas. Jsou zde zahrnuty jak účinky morfologického, tak fyziologického i molekulárního rázu. V druhé kapitole jsou rozebrány jednotlivé mechanismy, které se v obraně před vysycháním uplatňují. Od mechanismů cílících na zábranu ztráty vody (produkce slizu, úprava propustnosti buněčné stěny), přes mechanismy, které zvyšují toleranci desikace (akumulace antioxidantů, stabilizace proteinů a fosfolipidů apod.) až po tvorbu rezistentních životních stádií. Třetí část je věnována evolučně-historickému pozadí, které stojí za vznikem odolnosti k vysychání jako takové a u jakých skupin řas je dnes pozorovatelná. Poslední kapitola je syntézou moderních poznatků o zisku odolnosti k vysychání během životního cyklu řasy a diskutuje jak možnost postupné aklimace, tak i roli jiných faktorů, například míry záření či vliv jiného stresu (například...cs_CZ
uk.abstract.enThis thesis summarizes the current knowledge of the mechanisms that allow green algae to tolerate even severe desiccation. It provides a comprehensive overview, ranging from the definition of desiccation stress and its impacts on algal cells, through mechanisms that algae employ in defense, to the evolutionary background as well as a synthesis of recent research on the acquisition of desiccation tolerance and factors conditioning it. The first chapter defines the desiccation stress itself and breaks down the processes by which it can damage algal cells, including both morphological and physiological effects. The second chapter discusses diverse mechanisms involved in protection against desiccation. From mechanisms aimed at prevention of water loss (e.g. mucilage production or modification of cell wall permeability), through mechanisms that cause desiccation tolerance (e.g. accumulation of antioxidants, stabilization of proteins and phospholipids etc.), to the formation of resilient life stages. The third chapter is devoted to the evolutionary-historical background behind the emergence of desiccation tolerance per se and overview in which algal groups it is observable today. The last section is a synthesis of modern knowledge regarding acquisition of desiccation tolerance during algal life and...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra botanikycs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV