Zobrazit minimální záznam

Růstové faktory v produkci kultivovaného masa
dc.contributor.advisorRozbeský, Daniel
dc.creatorJanoušek, Jiří
dc.date.accessioned2024-11-28T13:09:19Z
dc.date.available2024-11-28T13:09:19Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/190118
dc.description.abstractRychlý rozvoj celosvětové produkce masa přináší závažné environmentální a etické problémy, které vytvářejí tlak na nalezení alternativ s menšími negativními dopady. Jako možné řešení se jeví kultivované maso vyrobené ze zvířecích buněk in vitro. Běžné techniky kultivace buněk s využitím fetálního bovinního séra (FBS) však nejsou pro tento účel dostatečně škálovatelné. V této práci je zdůrazněna zásadní úloha růstových faktorů pro nahrazení FBS se zaměřením na shrnutí stávající literatury týkající se jejich významu a potenciálu pro ekonomicky životaschopné masové využití. Dále jsou analyzovány popsané nároky různých typů buněk významných pro produkci kultivovaného masa na růstové faktory, jakožto i potenciální metody optimalizace výrobních procesů, aktivity či stability nejdůležitějších identifikovaných růstových faktorů. Závěrem jsou stručně prozkoumány alternativní přístupy k použití růstových faktorů. Cílem práce je poskytnout ucelený přehled o produkci a optimalizaci rekombinantních růstových faktorů v oblasti kultivovaného masa.cs_CZ
dc.description.abstractThe rapid expansion of global meat production poses severe environmental and ethical challenges, necessitating alternatives with reduced impacts. Cultivated meat, produced from animal cells in vitro, emerges as a promising solution. However, common cell culturing techniques using fetal bovine serum (FBS) are not sufficiently scalable for this purpose. The critical role of growth factors in replacing FBS is emphasized, with a focus on summarizing existing literature regarding their importance and potential for economically viable mass adoption. The described growth factor requirements of various cultivated meat production relevant cell types, as well as the potential improvements to the production processes, activity, or stability of the most important growth factors identified, are analyzed. Finally, alternative approaches to the use of growth factors are briefly explored. This work should provide a comprehensive overview of recombinant growth factor production and optimization as it pertains to the area of cultivated meat.en_US
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectcultivated meaten_US
dc.subjectfetal bovine serumen_US
dc.subjectgrowth factorsen_US
dc.subjectrecombinant protein productionen_US
dc.subjectoptimization of growth factor activityen_US
dc.subjectkultivované masocs_CZ
dc.subjectfetální bovinní sérumcs_CZ
dc.subjectrůstové faktorycs_CZ
dc.subjectrekombinantní produkce proteinůcs_CZ
dc.subjectoptimalizace aktivity růstových faktorůcs_CZ
dc.titleGrowth factors in cultivated meat productionen_US
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-06-03
dc.description.departmentDepartment of Cell Biologyen_US
dc.description.departmentKatedra buněčné biologiecs_CZ
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId252693
dc.title.translatedRůstové faktory v produkci kultivovaného masacs_CZ
dc.contributor.refereeMašek, Jan
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiologyen_US
thesis.degree.disciplineBiologiecs_CZ
thesis.degree.programBiologyen_US
thesis.degree.programBiologiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra buněčné biologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Cell Biologyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enBiologyen_US
uk.degree-program.csBiologiecs_CZ
uk.degree-program.enBiologyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csRychlý rozvoj celosvětové produkce masa přináší závažné environmentální a etické problémy, které vytvářejí tlak na nalezení alternativ s menšími negativními dopady. Jako možné řešení se jeví kultivované maso vyrobené ze zvířecích buněk in vitro. Běžné techniky kultivace buněk s využitím fetálního bovinního séra (FBS) však nejsou pro tento účel dostatečně škálovatelné. V této práci je zdůrazněna zásadní úloha růstových faktorů pro nahrazení FBS se zaměřením na shrnutí stávající literatury týkající se jejich významu a potenciálu pro ekonomicky životaschopné masové využití. Dále jsou analyzovány popsané nároky různých typů buněk významných pro produkci kultivovaného masa na růstové faktory, jakožto i potenciální metody optimalizace výrobních procesů, aktivity či stability nejdůležitějších identifikovaných růstových faktorů. Závěrem jsou stručně prozkoumány alternativní přístupy k použití růstových faktorů. Cílem práce je poskytnout ucelený přehled o produkci a optimalizaci rekombinantních růstových faktorů v oblasti kultivovaného masa.cs_CZ
uk.abstract.enThe rapid expansion of global meat production poses severe environmental and ethical challenges, necessitating alternatives with reduced impacts. Cultivated meat, produced from animal cells in vitro, emerges as a promising solution. However, common cell culturing techniques using fetal bovine serum (FBS) are not sufficiently scalable for this purpose. The critical role of growth factors in replacing FBS is emphasized, with a focus on summarizing existing literature regarding their importance and potential for economically viable mass adoption. The described growth factor requirements of various cultivated meat production relevant cell types, as well as the potential improvements to the production processes, activity, or stability of the most important growth factors identified, are analyzed. Finally, alternative approaches to the use of growth factors are briefly explored. This work should provide a comprehensive overview of recombinant growth factor production and optimization as it pertains to the area of cultivated meat.en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra buněčné biologiecs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV