Zobrazit minimální záznam

The effect of artificial sweeteners on the metabolic parameters in type 2 diabetes patients
dc.contributor.advisorŠkrha, Jan
dc.creatorPetrů, Kateřina
dc.date.accessioned2024-06-25T06:39:37Z
dc.date.available2024-06-25T06:39:37Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/190196
dc.description.abstractThe impact of artificial sweeteners on health is a very common topic of discussions nowadays. This thesis focuses on the effect of artificial sweeteners on metabolic parameters of patients with type 2 diabetes mellitus (T2DM). The aim of this study is to clarify whether the consumption of artificial sweeteners affects metabolic parameters in T2DM patients. Another aim is to evaluate the awareness of T2DM patients about artificial sweeteners and the mean consumption of artificial sweeteners. Thirty patients with T2DM attending the diabetes outpatient clinic of the 3rd Department of Internal Medicine and 20 subjects in the control group were included in the study. Both groups completed a 16-question questionnaire. Laboratory metabolic parameters were obtained only in the patients group, and then evaluated in relation to the results of the questionnaire survey. A statistically significant association was found only for higher LDL cholesterol levels in patients examining food labels, and poorer diabetes control in those consuming diabetic products. No association was found between total intake of artificial sweeteners, the main object of the observation, and the values of selected metabolic parameters. Compared to the control group, T2DM patients are more interested in the composition of foods and...en_US
dc.description.abstractVliv umělých sladidel na zdraví je v dnešní době velice častým tématem různých diskusí. Stejným tématem se zabývá i tato bakalářská práce. Konkrétně se věnuje vlivu umělých sladidel na metabolické parametry pacientů s diabetem 2. typu (DM2). Cílem této práce je objasnit, zda konzumace umělých sladidel ovlivňuje metabolické parametry pacientů s DM2. Dalším cílem je zhodnotit, jaké mají pacienti s DM2 povědomí o umělých sladidlech a v jakém množství tato sladidla konzumují. Do výzkumu bylo zahrnuto 30 pacientů s DM2 docházejících do diabetologické ambulance III. interní kliniky a 20 subjektů v kontrolní skupině. Obě skupiny vyplňovaly dotazník s 16 otázkami. Laboratorní metabolické parametry byly získány pouze u skupiny pacientů s DM2, a následně vyhodnoceny ve vztahu k výsledkům dotazníkového šetření. Statisticky významná souvislost byla nalezena pouze u vyšší hodnoty LDL cholesterolu u pacientů zkoumajících etikety potravin, a dále horší kompenzace diabetu u těch, kteří konzumují diabetické výrobky. Mezi celkovým příjmem umělých sladidel, hlavním předmětem zkoumání, a hodnotami vybraných metabolických parametrů nebyla prokázána souvislost. V porovnání s kontrolní skupinou se pacienti s DM2 více zajímají o složení potravin a rozlišují v nich cukr a umělá sladidla, zároveň také umělá sladidla...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectdiabetes mellitus 2. typucs_CZ
dc.subjectDM2cs_CZ
dc.subjectumělá sladidlacs_CZ
dc.subjectstřevní mikrobiomcs_CZ
dc.subjectantidiabetikacs_CZ
dc.subjecttype 2 diabetes mellitusen_US
dc.subjectT2DMen_US
dc.subjectartificial sweetenersen_US
dc.subjectgut microbiomeen_US
dc.subjectantidiabetic drugsen_US
dc.titleVliv umělých sladidel na metabolické parametry pacientů s diabetem 2. typucs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-06-04
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId261978
dc.title.translatedThe effect of artificial sweeteners on the metabolic parameters in type 2 diabetes patientsen_US
dc.contributor.refereeKrátký, Jan
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csVliv umělých sladidel na zdraví je v dnešní době velice častým tématem různých diskusí. Stejným tématem se zabývá i tato bakalářská práce. Konkrétně se věnuje vlivu umělých sladidel na metabolické parametry pacientů s diabetem 2. typu (DM2). Cílem této práce je objasnit, zda konzumace umělých sladidel ovlivňuje metabolické parametry pacientů s DM2. Dalším cílem je zhodnotit, jaké mají pacienti s DM2 povědomí o umělých sladidlech a v jakém množství tato sladidla konzumují. Do výzkumu bylo zahrnuto 30 pacientů s DM2 docházejících do diabetologické ambulance III. interní kliniky a 20 subjektů v kontrolní skupině. Obě skupiny vyplňovaly dotazník s 16 otázkami. Laboratorní metabolické parametry byly získány pouze u skupiny pacientů s DM2, a následně vyhodnoceny ve vztahu k výsledkům dotazníkového šetření. Statisticky významná souvislost byla nalezena pouze u vyšší hodnoty LDL cholesterolu u pacientů zkoumajících etikety potravin, a dále horší kompenzace diabetu u těch, kteří konzumují diabetické výrobky. Mezi celkovým příjmem umělých sladidel, hlavním předmětem zkoumání, a hodnotami vybraných metabolických parametrů nebyla prokázána souvislost. V porovnání s kontrolní skupinou se pacienti s DM2 více zajímají o složení potravin a rozlišují v nich cukr a umělá sladidla, zároveň také umělá sladidla...cs_CZ
uk.abstract.enThe impact of artificial sweeteners on health is a very common topic of discussions nowadays. This thesis focuses on the effect of artificial sweeteners on metabolic parameters of patients with type 2 diabetes mellitus (T2DM). The aim of this study is to clarify whether the consumption of artificial sweeteners affects metabolic parameters in T2DM patients. Another aim is to evaluate the awareness of T2DM patients about artificial sweeteners and the mean consumption of artificial sweeteners. Thirty patients with T2DM attending the diabetes outpatient clinic of the 3rd Department of Internal Medicine and 20 subjects in the control group were included in the study. Both groups completed a 16-question questionnaire. Laboratory metabolic parameters were obtained only in the patients group, and then evaluated in relation to the results of the questionnaire survey. A statistically significant association was found only for higher LDL cholesterol levels in patients examining food labels, and poorer diabetes control in those consuming diabetic products. No association was found between total intake of artificial sweeteners, the main object of the observation, and the values of selected metabolic parameters. Compared to the control group, T2DM patients are more interested in the composition of foods and...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV