Cukry a další sladidla
Sugars and other sweeteners
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/190289Identifikátory
SIS: 261942
Kolekce
- Kvalifikační práce [4519]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Panovská, Zdeňka
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapie
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
4. 6. 2024
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
cukry, sladidla, umělá sladidla, polyoly, bezpečnost sladidelKlíčová slova (anglicky)
sugars, sweeteners, artificial sweeteners, polyols, sweetener safetyBakalářská práce se zabývá tématem cukry a další sladidla. V teoretické části je podán stručný přehled sacharidů z hlediska výživy, složení a základního členění. V detailu je pak pozornost věnována konkrétním druhům sladidel přírodních energetických, neenergetických a polyolům. Práce se zabývá vlivem těchto sladidel na zdraví, historií používání a u cukru je rozebrána jeho spotřeba i produkce. Zvláštní prostor je věnován legislativě, kontrole a bezpečnosti některých neenergetických sladidel. Část práce se konkrétněji zaměřuje na umělé sladidlo aspartam a na kauzy týkající se jeho bezpečnosti a účinků na lidské zdraví. Cílem bakalářské práce bylo zjistit nabídku stolních sladidel a sirupů, vytvořit jejich seznam a následně nejběžnější druhy sirupů senzoricky zhodnotit. Dalším cílem bylo zjistit, jaká sladidla široká veřejnost a studenti středních škol používají, zda preferují nápoje s umělými sladidly a dále zjistit, jaký mají názor na bezpečnost a kontrolu umělých sladidel. Praktická část se nejprve zabývá průzkumem trhu ve 13 obchodech, 6 drogériích, 6 lékárnách a 3 prodejnách se zdravou výživou. Byl vytvořen přehled 52 druhů stolních sladidel a 46 druhů sirupů nabízených ve vybraných prodejnách. Následně byly 4 nejběžnější sirupy senzoricky zhodnoceny 20 dobrovolníky slovní formou na základě...
The bachelor thesis deals with the topic of sugars and other sweeteners. In the theoretical part, a brief overview of carbohydrates in terms of nutrition, composition and basic breakdown is given. In detail, attention is then paid to specific types of natural energy sweeteners, non-energy sweeteners and polyols. The health effects of these sweeteners, the history of their use and, in the case of sugar, their consumption and production are discussed. Particular space is devoted to the legislation, control and safety of some non-energy sweeteners. Part of the work focuses more specifically on the artificial sweetener aspartame and the cases concerning its safety and effects on human health. The aim of the bachelor's thesis was to identify the range of table sweeteners and syrups, to create a list of them and then to assess the most common types of syrups sensorially. Another objective was to find out what sweeteners the general public and high school students use, whether they prefer beverages with artificial sweeteners, and to find out their opinion on the safety and control of artificial sweeteners. The practical part firstly deals with market research in 13 shops, 6 drugstores, 6 pharmacies and 3 health food stores. An inventory of 52 types of table sweeteners and 46 types of syrups offered in the...