Zobrazit minimální záznam

Sugars and other sweeteners
dc.contributor.advisorDostálová, Jana
dc.creatorKrejčí, Martina
dc.date.accessioned2024-06-25T06:57:15Z
dc.date.available2024-06-25T06:57:15Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/190289
dc.description.abstractThe bachelor thesis deals with the topic of sugars and other sweeteners. In the theoretical part, a brief overview of carbohydrates in terms of nutrition, composition and basic breakdown is given. In detail, attention is then paid to specific types of natural energy sweeteners, non-energy sweeteners and polyols. The health effects of these sweeteners, the history of their use and, in the case of sugar, their consumption and production are discussed. Particular space is devoted to the legislation, control and safety of some non-energy sweeteners. Part of the work focuses more specifically on the artificial sweetener aspartame and the cases concerning its safety and effects on human health. The aim of the bachelor's thesis was to identify the range of table sweeteners and syrups, to create a list of them and then to assess the most common types of syrups sensorially. Another objective was to find out what sweeteners the general public and high school students use, whether they prefer beverages with artificial sweeteners, and to find out their opinion on the safety and control of artificial sweeteners. The practical part firstly deals with market research in 13 shops, 6 drugstores, 6 pharmacies and 3 health food stores. An inventory of 52 types of table sweeteners and 46 types of syrups offered in the...en_US
dc.description.abstractBakalářská práce se zabývá tématem cukry a další sladidla. V teoretické části je podán stručný přehled sacharidů z hlediska výživy, složení a základního členění. V detailu je pak pozornost věnována konkrétním druhům sladidel přírodních energetických, neenergetických a polyolům. Práce se zabývá vlivem těchto sladidel na zdraví, historií používání a u cukru je rozebrána jeho spotřeba i produkce. Zvláštní prostor je věnován legislativě, kontrole a bezpečnosti některých neenergetických sladidel. Část práce se konkrétněji zaměřuje na umělé sladidlo aspartam a na kauzy týkající se jeho bezpečnosti a účinků na lidské zdraví. Cílem bakalářské práce bylo zjistit nabídku stolních sladidel a sirupů, vytvořit jejich seznam a následně nejběžnější druhy sirupů senzoricky zhodnotit. Dalším cílem bylo zjistit, jaká sladidla široká veřejnost a studenti středních škol používají, zda preferují nápoje s umělými sladidly a dále zjistit, jaký mají názor na bezpečnost a kontrolu umělých sladidel. Praktická část se nejprve zabývá průzkumem trhu ve 13 obchodech, 6 drogériích, 6 lékárnách a 3 prodejnách se zdravou výživou. Byl vytvořen přehled 52 druhů stolních sladidel a 46 druhů sirupů nabízených ve vybraných prodejnách. Následně byly 4 nejběžnější sirupy senzoricky zhodnoceny 20 dobrovolníky slovní formou na základě...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectcukrycs_CZ
dc.subjectsladidlacs_CZ
dc.subjectumělá sladidlacs_CZ
dc.subjectpolyolycs_CZ
dc.subjectbezpečnost sladidelcs_CZ
dc.subjectsugarsen_US
dc.subjectsweetenersen_US
dc.subjectartificial sweetenersen_US
dc.subjectpolyolsen_US
dc.subjectsweetener safetyen_US
dc.titleCukry a další sladidlacs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-06-04
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId261942
dc.title.translatedSugars and other sweetenersen_US
dc.contributor.refereePanovská, Zdeňka
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csBakalářská práce se zabývá tématem cukry a další sladidla. V teoretické části je podán stručný přehled sacharidů z hlediska výživy, složení a základního členění. V detailu je pak pozornost věnována konkrétním druhům sladidel přírodních energetických, neenergetických a polyolům. Práce se zabývá vlivem těchto sladidel na zdraví, historií používání a u cukru je rozebrána jeho spotřeba i produkce. Zvláštní prostor je věnován legislativě, kontrole a bezpečnosti některých neenergetických sladidel. Část práce se konkrétněji zaměřuje na umělé sladidlo aspartam a na kauzy týkající se jeho bezpečnosti a účinků na lidské zdraví. Cílem bakalářské práce bylo zjistit nabídku stolních sladidel a sirupů, vytvořit jejich seznam a následně nejběžnější druhy sirupů senzoricky zhodnotit. Dalším cílem bylo zjistit, jaká sladidla široká veřejnost a studenti středních škol používají, zda preferují nápoje s umělými sladidly a dále zjistit, jaký mají názor na bezpečnost a kontrolu umělých sladidel. Praktická část se nejprve zabývá průzkumem trhu ve 13 obchodech, 6 drogériích, 6 lékárnách a 3 prodejnách se zdravou výživou. Byl vytvořen přehled 52 druhů stolních sladidel a 46 druhů sirupů nabízených ve vybraných prodejnách. Následně byly 4 nejběžnější sirupy senzoricky zhodnoceny 20 dobrovolníky slovní formou na základě...cs_CZ
uk.abstract.enThe bachelor thesis deals with the topic of sugars and other sweeteners. In the theoretical part, a brief overview of carbohydrates in terms of nutrition, composition and basic breakdown is given. In detail, attention is then paid to specific types of natural energy sweeteners, non-energy sweeteners and polyols. The health effects of these sweeteners, the history of their use and, in the case of sugar, their consumption and production are discussed. Particular space is devoted to the legislation, control and safety of some non-energy sweeteners. Part of the work focuses more specifically on the artificial sweetener aspartame and the cases concerning its safety and effects on human health. The aim of the bachelor's thesis was to identify the range of table sweeteners and syrups, to create a list of them and then to assess the most common types of syrups sensorially. Another objective was to find out what sweeteners the general public and high school students use, whether they prefer beverages with artificial sweeteners, and to find out their opinion on the safety and control of artificial sweeteners. The practical part firstly deals with market research in 13 shops, 6 drugstores, 6 pharmacies and 3 health food stores. An inventory of 52 types of table sweeteners and 46 types of syrups offered in the...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV