Nízkosacharidové diety u pacientů s celiakií
Low-carb diets in patients with celiac disease
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/190379Identifikátory
SIS: 243603
Kolekce
- Kvalifikační práce [6650]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Jílek, Petr
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra biologických a lékařských věd
Datum obhajoby
5. 6. 2024
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
celiakie, nízkosacharidová dietaKlíčová slova (anglicky)
celiac disease, low carbohydrate dietDiplomová práce se zabývá autoimunitním onemocněním celiakie (celiakální sprue), dále správnou výživou, populárními nízkosacharidovými dietami, a jejich vhodností u pacientů s celiakií. Teoretická část popisuje onemocnění, jeho příznaky, komplikace a diagnostiku. Dále se zabývá výživou, makronutrienty i mikronutrienty, bezlepkovou dietou a několika nejznámějšími nízkosacharidovými dietami. Praktická část se online dotazníkem, rozeslaným do skupin celiaků, a šetřením jaké mají pacienti s celiakií zkušenosti s nízkosacharidovými dietami. Získané informace jsou zpracovány do grafů, okomentovány a shrnuty v diskuzi. Cílem práce bylo zjistit, jaké zkušenosti mají pacienti s celiakií, kteří se léčí bezlepkovou dietou, s nízkosacharidovými dietami, jestli jim vyhovovaly a zaznamenali přínos, či naopak došlo ke zhoršení stavu a většímu omezení ve stravování. Klíčová slova: celiakie, bezlepková dieta, nízkosacharidové diety, výživa
The diploma thesis deals with the autoimmune disease celiac disease (celiac sprue), as well as proper nutrition, popular low-carbohydrate diets, and their suitability for patients with celiac disease. The theoretical part describes the disease, symptoms, complications and diagnosis. It also deals with nutrition, macronutrients and micronutrients, gluten-free diet and several of the most famous low-carb diets. The practical part deals with an online questionnaire, sent to celiac groups, and an investigation into the experiences of celiac patients with low-carbohydrate diets. The obtained information is processed into graphs, commented and summarized in the discussion. The aim of the work was to find out what experiences of patients with celiac disease, who are treated with a gluten-free diet, have with low-carbohydrate diets, whether they were satisfied and noticed a benefit, or whether, on the contrary, there was a worsening of the condition and a greater restriction in eating. Key words: celiac disease, gluten-free diet, low-carbohydrate diets, nutrition