dc.contributor.advisor | Hronek, Miloslav | |
dc.creator | Makajová, Karolína | |
dc.date.accessioned | 2024-06-26T06:45:06Z | |
dc.date.available | 2024-06-26T06:45:06Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/190379 | |
dc.description.abstract | The diploma thesis deals with the autoimmune disease celiac disease (celiac sprue), as well as proper nutrition, popular low-carbohydrate diets, and their suitability for patients with celiac disease. The theoretical part describes the disease, symptoms, complications and diagnosis. It also deals with nutrition, macronutrients and micronutrients, gluten-free diet and several of the most famous low-carb diets. The practical part deals with an online questionnaire, sent to celiac groups, and an investigation into the experiences of celiac patients with low-carbohydrate diets. The obtained information is processed into graphs, commented and summarized in the discussion. The aim of the work was to find out what experiences of patients with celiac disease, who are treated with a gluten-free diet, have with low-carbohydrate diets, whether they were satisfied and noticed a benefit, or whether, on the contrary, there was a worsening of the condition and a greater restriction in eating. Key words: celiac disease, gluten-free diet, low-carbohydrate diets, nutrition | en_US |
dc.description.abstract | Diplomová práce se zabývá autoimunitním onemocněním celiakie (celiakální sprue), dále správnou výživou, populárními nízkosacharidovými dietami, a jejich vhodností u pacientů s celiakií. Teoretická část popisuje onemocnění, jeho příznaky, komplikace a diagnostiku. Dále se zabývá výživou, makronutrienty i mikronutrienty, bezlepkovou dietou a několika nejznámějšími nízkosacharidovými dietami. Praktická část se online dotazníkem, rozeslaným do skupin celiaků, a šetřením jaké mají pacienti s celiakií zkušenosti s nízkosacharidovými dietami. Získané informace jsou zpracovány do grafů, okomentovány a shrnuty v diskuzi. Cílem práce bylo zjistit, jaké zkušenosti mají pacienti s celiakií, kteří se léčí bezlepkovou dietou, s nízkosacharidovými dietami, jestli jim vyhovovaly a zaznamenali přínos, či naopak došlo ke zhoršení stavu a většímu omezení ve stravování. Klíčová slova: celiakie, bezlepková dieta, nízkosacharidové diety, výživa | cs_CZ |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.subject | celiakie | cs_CZ |
dc.subject | nízkosacharidová dieta | cs_CZ |
dc.subject | celiac disease | en_US |
dc.subject | low carbohydrate diet | en_US |
dc.title | Nízkosacharidové diety u pacientů s celiakií | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2024 | |
dcterms.dateAccepted | 2024-06-05 | |
dc.description.department | Katedra biologických a lékařských věd | cs_CZ |
dc.description.department | Department of Biological and Medical Sciences | en_US |
dc.description.faculty | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
dc.identifier.repId | 243603 | |
dc.title.translated | Low-carb diets in patients with celiac disease | en_US |
dc.contributor.referee | Jílek, Petr | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Pharmacy | en_US |
thesis.degree.discipline | Farmacie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Pharmacy | en_US |
thesis.degree.program | Farmacie | cs_CZ |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biologických a lékařských věd | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biological and Medical Sciences | en_US |
uk.faculty-name.cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FaF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Pharmacy | en_US |
uk.degree-program.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Pharmacy | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | Diplomová práce se zabývá autoimunitním onemocněním celiakie (celiakální sprue), dále správnou výživou, populárními nízkosacharidovými dietami, a jejich vhodností u pacientů s celiakií. Teoretická část popisuje onemocnění, jeho příznaky, komplikace a diagnostiku. Dále se zabývá výživou, makronutrienty i mikronutrienty, bezlepkovou dietou a několika nejznámějšími nízkosacharidovými dietami. Praktická část se online dotazníkem, rozeslaným do skupin celiaků, a šetřením jaké mají pacienti s celiakií zkušenosti s nízkosacharidovými dietami. Získané informace jsou zpracovány do grafů, okomentovány a shrnuty v diskuzi. Cílem práce bylo zjistit, jaké zkušenosti mají pacienti s celiakií, kteří se léčí bezlepkovou dietou, s nízkosacharidovými dietami, jestli jim vyhovovaly a zaznamenali přínos, či naopak došlo ke zhoršení stavu a většímu omezení ve stravování. Klíčová slova: celiakie, bezlepková dieta, nízkosacharidové diety, výživa | cs_CZ |
uk.abstract.en | The diploma thesis deals with the autoimmune disease celiac disease (celiac sprue), as well as proper nutrition, popular low-carbohydrate diets, and their suitability for patients with celiac disease. The theoretical part describes the disease, symptoms, complications and diagnosis. It also deals with nutrition, macronutrients and micronutrients, gluten-free diet and several of the most famous low-carb diets. The practical part deals with an online questionnaire, sent to celiac groups, and an investigation into the experiences of celiac patients with low-carbohydrate diets. The obtained information is processed into graphs, commented and summarized in the discussion. The aim of the work was to find out what experiences of patients with celiac disease, who are treated with a gluten-free diet, have with low-carbohydrate diets, whether they were satisfied and noticed a benefit, or whether, on the contrary, there was a worsening of the condition and a greater restriction in eating. Key words: celiac disease, gluten-free diet, low-carbohydrate diets, nutrition | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biologických a lékařských věd | cs_CZ |
thesis.grade.code | 1 | |
uk.publication-place | Hradec Králové | cs_CZ |
uk.thesis.defenceStatus | O | |