Characterization of Natural Biostimulants and Their Effect on Soil Properties
Charakterizace přírodních biostimulantů a jejich vliv na vlastnosti půdy
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/190679Identifiers
Study Information System: 264081
Collections
- Kvalifikační práce [20088]
Author
Advisor
Consultant
Ryšlavá, Helena
Referee
Smrček, Stanislav
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Chemistry
Department
Department of Biochemistry
Date of defense
11. 6. 2024
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
English
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
biostimulant, fenolické látky, antioxidační vlastnosti, půdní enzymy, stres suchem, triazolové fungicidyKeywords (English)
biostimulant, phenolic compounds, antioxidant properties, soil enzymes, drought stress, triazole fungicidesBiostimulanty představují ekologický způsob ochrany rostlin a podpory jejich růstu. V této práci byla charakterizována kopřivová jícha z hlediska antioxidačních vlastností, obsahu proteinů a aktivit vybraných enzymů. Dále byly sledovány účinky biostimulantů (kopřivové jíchy a vermikompostu) na vlastnosti půdy. Kopřivová jícha vykazovala vysoký obsah fenolických látek a vysokou antioxidační kapacitu. V kopřivové jíše byla úspěšně stanovena aktivita proteas a také kyselých a alkalických fosfatas. Aktivita alkalických fosfatas byla výrazně vyšší než aktivita kyselých fosfatas. V půdách rostlin ošetřených biostimulanty (kopřivová jícha (N), vermikompost (V)) byla stanovena aktivita proteas, endo-β-1,3-glukanasy a peroxidas. Tato stanovení byla porovnána s kontrolní skupinou. Všechny skupiny rostlin byly navíc vystaveny suchu (D). Aplikace biostimulantů neovlivnila aktivitu proteas v zavlažovaných skupinách, ale v D skupinách došlo k výraznému zvýšení proteolýzy. Aktivita endo-β-1,3-glukanasy byla vyšší ve skupinách ošetřených biostimulanty a nebyla ovlivněna suchem. Skupina VD vykazovala značně vyšší celkovou aktivitu peroxidas než ostatní skupiny. Obsah bílkovin ve skupinách ošetřených biostimulanty byl vyšší než v kontrole, avšak skupina ND vykazovala výrazný pokles koncentrace proteinů. Na základě...
Biostimulants represent an environmentally friendly way of protecting plants and supporting their growth. Here, fermented nettle was characterized in terms of antioxidant properties, protein content, and activities of selected enzymes. Furthermore, this study focused on the effects of biostimulants (fermented nettle and vermicompost) on soil properties. Fermented nettle showed high content of phenolic compounds and high antioxidant capacity. Activity of proteases, as well as acid and alkaline phosphatases was successfully determined in fermented nettle. Alkaline phosphatase activity was significantly higher than that of acid phosphatase. Protease, endo-β-1,3-glucanase, and total peroxidase activities were determined in soils of plants treated with biostimulants - fermented nettle (N), vermicompost (V) - and compared with control (C). All groups of plants were also exposed to drought stress (D). Application of biostimulants did not affect protease activity in watered groups but D groups showed a significant increase in proteolysis. Endo-β-1,3-glucanase activity was higher in the groups treated with biostimulants and drought did not affect the activity. The group VD showed significantly higher total peroxidase activity than other groups. The protein content in groups treated with biostimulants was...