dc.contributor.advisor | Petrželová, Simona | |
dc.creator | Škutová, Vendula | |
dc.date.accessioned | 2024-07-08T10:43:37Z | |
dc.date.available | 2024-07-08T10:43:37Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/190865 | |
dc.description.abstract | This work focuses on red and yellow dyes obtained from available foods and beverages. Food colouring enhances the attractiveness of products. The use of food dyes extracted from common foods, beverages and chemicals can enhance the attractiveness of lessons and emphasize the connection of chemistry to everyday life. A list of reactions of some red and yellow dyes was created and some school experiments, using these dyes, are included in this list. Some reactions of red and yellow dyes were experimentally verified in the laboratory and photographs of the colour changes were taken. Four teaching materials (worksheets) for grades 7 to 9 were created (Proč se barví potraviny?, Jak změřit pH bez pH papírků?, Syntetická a přírodní barviva, Einsteinova hádanka s barvivy) and their common topic is food colouring and dyes extracted from foods and drinks. These worksheets are used as tools for the pupils' work in the laboratory. There is also a methodological material for teachers which contains information about the materials needed to prepare, their relation to the curriculum documents of the Czech republic and the timing of the lesson. All four worksheets were tested in the classroom and improved based on pupils' feedback. Key words dyes in food, chemical experiment, didactic materials | en_US |
dc.description.abstract | Tato diplomová práce se věnuje červeným a žlutým barvivům extrahovaným z běžně dostupných potravin a nápojů či běžným chemikáliím a jejich využití ve výuce chemie. Použití barviv extrahovaných z potravin a nápojů může zatraktivnit výuku chemie a zdůraznit její propojení s běžným životem. Potravinářská barviva zvyšují atraktivitu produktu. Byl vypracován souhrn reaktivity vybraných červených a žlutých barviv a jejich známých pokusů. Reaktivita barviv byla ověřena experimentálně a byl pořízen fotografický přehled zachycující barevné změny způsobené přídavkem vybraných činidel. Výsledky experimentů byly použity ve 4 pracovních listech pro žáky 7.-9. ročníku (Proč se barví potraviny?, Jak změřit pH bez pH papírků?, Syntetická a přírodní barviva, Einsteinova hádanka s barvivy), které spojuje téma barviv v potravinách. Tyto pracovní listy slouží jako podklad pro laboratorní práci. K pracovním listům je přiložena i metodika popisující materiální požadavky, propojení s RVP ZV a předpokládaný průběh výuky. Pracovní listy byly ověřeny ve výuce chemie žáky Gymnázia ALTIS a na základě zpětné vazby žáků byly upraveny do finální podoby a jsou součástí příloh této práce. . Klíčová slova barviva v potravinách, chemický experiment, vzdělávací materiály | cs_CZ |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.subject | barevné sady experimentů | cs_CZ |
dc.subject | experimentální výuka | cs_CZ |
dc.title | Experimenty s červenými a žlutými barvivy ve výuce chemie | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2024 | |
dcterms.dateAccepted | 2024-06-13 | |
dc.description.department | Department of Chemistry Education | en_US |
dc.description.department | Katedra učitelství a didaktiky chemie | cs_CZ |
dc.description.faculty | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Science | en_US |
dc.identifier.repId | 242524 | |
dc.title.translated | Experiments with red and yellow dyes in chemistry education | en_US |
dc.contributor.referee | Stratilová Urválková, Eva | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | navazující magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Učitelství chemie pro střední školy - Učitelství biologie pro střední školy | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Teacher Education of Chemistry for Upper Secondary Schools - Teacher Education of Biology for Upper Secondary Schools | en_US |
thesis.degree.program | Teacher Education of Chemistry for Upper Secondary Schools | en_US |
thesis.degree.program | Učitelství chemie pro střední školy | cs_CZ |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Přírodovědecká fakulta::Katedra učitelství a didaktiky chemie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Science::Department of Chemistry Education | en_US |
uk.faculty-name.cs | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Science | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | PřF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Učitelství chemie pro střední školy - Učitelství biologie pro střední školy | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Teacher Education of Chemistry for Upper Secondary Schools - Teacher Education of Biology for Upper Secondary Schools | en_US |
uk.degree-program.cs | Učitelství chemie pro střední školy | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Teacher Education of Chemistry for Upper Secondary Schools | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | Tato diplomová práce se věnuje červeným a žlutým barvivům extrahovaným z běžně dostupných potravin a nápojů či běžným chemikáliím a jejich využití ve výuce chemie. Použití barviv extrahovaných z potravin a nápojů může zatraktivnit výuku chemie a zdůraznit její propojení s běžným životem. Potravinářská barviva zvyšují atraktivitu produktu. Byl vypracován souhrn reaktivity vybraných červených a žlutých barviv a jejich známých pokusů. Reaktivita barviv byla ověřena experimentálně a byl pořízen fotografický přehled zachycující barevné změny způsobené přídavkem vybraných činidel. Výsledky experimentů byly použity ve 4 pracovních listech pro žáky 7.-9. ročníku (Proč se barví potraviny?, Jak změřit pH bez pH papírků?, Syntetická a přírodní barviva, Einsteinova hádanka s barvivy), které spojuje téma barviv v potravinách. Tyto pracovní listy slouží jako podklad pro laboratorní práci. K pracovním listům je přiložena i metodika popisující materiální požadavky, propojení s RVP ZV a předpokládaný průběh výuky. Pracovní listy byly ověřeny ve výuce chemie žáky Gymnázia ALTIS a na základě zpětné vazby žáků byly upraveny do finální podoby a jsou součástí příloh této práce. . Klíčová slova barviva v potravinách, chemický experiment, vzdělávací materiály | cs_CZ |
uk.abstract.en | This work focuses on red and yellow dyes obtained from available foods and beverages. Food colouring enhances the attractiveness of products. The use of food dyes extracted from common foods, beverages and chemicals can enhance the attractiveness of lessons and emphasize the connection of chemistry to everyday life. A list of reactions of some red and yellow dyes was created and some school experiments, using these dyes, are included in this list. Some reactions of red and yellow dyes were experimentally verified in the laboratory and photographs of the colour changes were taken. Four teaching materials (worksheets) for grades 7 to 9 were created (Proč se barví potraviny?, Jak změřit pH bez pH papírků?, Syntetická a přírodní barviva, Einsteinova hádanka s barvivy) and their common topic is food colouring and dyes extracted from foods and drinks. These worksheets are used as tools for the pupils' work in the laboratory. There is also a methodological material for teachers which contains information about the materials needed to prepare, their relation to the curriculum documents of the Czech republic and the timing of the lesson. All four worksheets were tested in the classroom and improved based on pupils' feedback. Key words dyes in food, chemical experiment, didactic materials | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra učitelství a didaktiky chemie | cs_CZ |
thesis.grade.code | 1 | |
uk.publication-place | Praha | cs_CZ |
uk.thesis.defenceStatus | O | |