Zobrazit minimální záznam

Experiments with red and yellow dyes in chemistry education
dc.contributor.advisorPetrželová, Simona
dc.creatorŠkutová, Vendula
dc.date.accessioned2024-07-08T10:43:37Z
dc.date.available2024-07-08T10:43:37Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/190865
dc.description.abstractThis work focuses on red and yellow dyes obtained from available foods and beverages. Food colouring enhances the attractiveness of products. The use of food dyes extracted from common foods, beverages and chemicals can enhance the attractiveness of lessons and emphasize the connection of chemistry to everyday life. A list of reactions of some red and yellow dyes was created and some school experiments, using these dyes, are included in this list. Some reactions of red and yellow dyes were experimentally verified in the laboratory and photographs of the colour changes were taken. Four teaching materials (worksheets) for grades 7 to 9 were created (Proč se barví potraviny?, Jak změřit pH bez pH papírků?, Syntetická a přírodní barviva, Einsteinova hádanka s barvivy) and their common topic is food colouring and dyes extracted from foods and drinks. These worksheets are used as tools for the pupils' work in the laboratory. There is also a methodological material for teachers which contains information about the materials needed to prepare, their relation to the curriculum documents of the Czech republic and the timing of the lesson. All four worksheets were tested in the classroom and improved based on pupils' feedback. Key words dyes in food, chemical experiment, didactic materialsen_US
dc.description.abstractTato diplomová práce se věnuje červeným a žlutým barvivům extrahovaným z běžně dostupných potravin a nápojů či běžným chemikáliím a jejich využití ve výuce chemie. Použití barviv extrahovaných z potravin a nápojů může zatraktivnit výuku chemie a zdůraznit její propojení s běžným životem. Potravinářská barviva zvyšují atraktivitu produktu. Byl vypracován souhrn reaktivity vybraných červených a žlutých barviv a jejich známých pokusů. Reaktivita barviv byla ověřena experimentálně a byl pořízen fotografický přehled zachycující barevné změny způsobené přídavkem vybraných činidel. Výsledky experimentů byly použity ve 4 pracovních listech pro žáky 7.-9. ročníku (Proč se barví potraviny?, Jak změřit pH bez pH papírků?, Syntetická a přírodní barviva, Einsteinova hádanka s barvivy), které spojuje téma barviv v potravinách. Tyto pracovní listy slouží jako podklad pro laboratorní práci. K pracovním listům je přiložena i metodika popisující materiální požadavky, propojení s RVP ZV a předpokládaný průběh výuky. Pracovní listy byly ověřeny ve výuce chemie žáky Gymnázia ALTIS a na základě zpětné vazby žáků byly upraveny do finální podoby a jsou součástí příloh této práce. . Klíčová slova barviva v potravinách, chemický experiment, vzdělávací materiálycs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectbarevné sady experimentůcs_CZ
dc.subjectexperimentální výukacs_CZ
dc.titleExperimenty s červenými a žlutými barvivy ve výuce chemiecs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-06-13
dc.description.departmentDepartment of Chemistry Educationen_US
dc.description.departmentKatedra učitelství a didaktiky chemiecs_CZ
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId242524
dc.title.translatedExperiments with red and yellow dyes in chemistry educationen_US
dc.contributor.refereeStratilová Urválková, Eva
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineUčitelství chemie pro střední školy - Učitelství biologie pro střední školycs_CZ
thesis.degree.disciplineTeacher Education of Chemistry for Upper Secondary Schools - Teacher Education of Biology for Upper Secondary Schoolsen_US
thesis.degree.programTeacher Education of Chemistry for Upper Secondary Schoolsen_US
thesis.degree.programUčitelství chemie pro střední školycs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra učitelství a didaktiky chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Chemistry Educationen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csUčitelství chemie pro střední školy - Učitelství biologie pro střední školycs_CZ
uk.degree-discipline.enTeacher Education of Chemistry for Upper Secondary Schools - Teacher Education of Biology for Upper Secondary Schoolsen_US
uk.degree-program.csUčitelství chemie pro střední školycs_CZ
uk.degree-program.enTeacher Education of Chemistry for Upper Secondary Schoolsen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTato diplomová práce se věnuje červeným a žlutým barvivům extrahovaným z běžně dostupných potravin a nápojů či běžným chemikáliím a jejich využití ve výuce chemie. Použití barviv extrahovaných z potravin a nápojů může zatraktivnit výuku chemie a zdůraznit její propojení s běžným životem. Potravinářská barviva zvyšují atraktivitu produktu. Byl vypracován souhrn reaktivity vybraných červených a žlutých barviv a jejich známých pokusů. Reaktivita barviv byla ověřena experimentálně a byl pořízen fotografický přehled zachycující barevné změny způsobené přídavkem vybraných činidel. Výsledky experimentů byly použity ve 4 pracovních listech pro žáky 7.-9. ročníku (Proč se barví potraviny?, Jak změřit pH bez pH papírků?, Syntetická a přírodní barviva, Einsteinova hádanka s barvivy), které spojuje téma barviv v potravinách. Tyto pracovní listy slouží jako podklad pro laboratorní práci. K pracovním listům je přiložena i metodika popisující materiální požadavky, propojení s RVP ZV a předpokládaný průběh výuky. Pracovní listy byly ověřeny ve výuce chemie žáky Gymnázia ALTIS a na základě zpětné vazby žáků byly upraveny do finální podoby a jsou součástí příloh této práce. . Klíčová slova barviva v potravinách, chemický experiment, vzdělávací materiálycs_CZ
uk.abstract.enThis work focuses on red and yellow dyes obtained from available foods and beverages. Food colouring enhances the attractiveness of products. The use of food dyes extracted from common foods, beverages and chemicals can enhance the attractiveness of lessons and emphasize the connection of chemistry to everyday life. A list of reactions of some red and yellow dyes was created and some school experiments, using these dyes, are included in this list. Some reactions of red and yellow dyes were experimentally verified in the laboratory and photographs of the colour changes were taken. Four teaching materials (worksheets) for grades 7 to 9 were created (Proč se barví potraviny?, Jak změřit pH bez pH papírků?, Syntetická a přírodní barviva, Einsteinova hádanka s barvivy) and their common topic is food colouring and dyes extracted from foods and drinks. These worksheets are used as tools for the pupils' work in the laboratory. There is also a methodological material for teachers which contains information about the materials needed to prepare, their relation to the curriculum documents of the Czech republic and the timing of the lesson. All four worksheets were tested in the classroom and improved based on pupils' feedback. Key words dyes in food, chemical experiment, didactic materialsen_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra učitelství a didaktiky chemiecs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV