Jedlý hmyz ve výživě
Edible insect in nutrition
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/191157Identifikátory
SIS: 262058
Kolekce
- Kvalifikační práce [4519]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Pánek, Jan
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapie
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
18. 6. 2024
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
entomofagie, udržitelnost, alternativní zdroj proteinu, potravinová neofobie, nové potravinyKlíčová slova (anglicky)
enthomophagy, sustainability, alternative protein source, food neophobia, novel foodsSvětová populace lidstva prudce roste a očekává se, že do roku 2050 dosáhne 9 miliard, což vede k zvýšené poptávce po potravinách. Jedním z hlavních globálních problémů je nedostatek kvalitních bílkovin. Konzumace jedlého hmyzu, známá jako entomofagie, je perspektivním řešením tohoto problému, poskytujícím nový zdroj bílkovin, tuků, vitaminů a minerálních látek. Tato alternativa může být ekologicky šetrnější než tradiční metody produkce potravin, přispívající k uspokojení rostoucích potřeb populace. Cílem této bakalářské práce bylo zjištění postojů a přístupu českých konzumentů k jedlému hmyzu a rovněž zjištění dostupnosti výrobků z jedlého hmyzu na českém trhu. V rámci této práce bylo zjištěno, že značná část respondentů měla předchozí zkušenost s konzumací jedlého hmyzu. Téměř 90 % respondentů v rámci tohoto hodnocení jedlý hmyz ochutnalo, přičemž většina konzumaci jedlého hmyzu zopakuje. Konzumenti obecně nejvíce preferovali skrytou formu jedlého hmyzu, která byla následována kulinárně upraveným hmyzem ve viditelné podobě. Podstatným zjištěním bylo také to, že nikdo z oslovených respondentů se s produkty z jedlého hmyzu nesetkal v kamenné prodejně, což bylo také potvrzeno průzkumem trhu, který poukázal na absenci těchto produktů v běžných kamenných provozovnách obchodních řetězců. Internetový...
The world's human population is rapidly growing and is expected to reach 9 billion by 2050, leading to increased demand for food. One of the major global challenges is the lack of high- quality proteins. The consumption of edible insects, known as entomophagy, is a promising solution to this problem, providing a new source of proteins, fats, vitamins, and minerals. This alternative may be more environmentally friendly than traditional food production methods, contributing to meeting the growing needs of the population. The aim of this bachelor's thesis was to assess the attitudes and approach of Czech consumers towards edible insects, as well as to determine the availability of edible insect products in the Czech market. Within this research, it was found that a significant part of respondents had prior experience with consuming edible insects. Almost 90% of respondents in this evaluation had tried edible insects, with the majority willing to repeat insect consumption. Consumers generally preferred hidden forms of edible insects, followed by culinarily prepared visible forms of insects. An important finding was that none of the surveyed respondents had encountered edible insect products in brick-and-mortar stores, a fact confirmed by market research indicating the absence of these products in...