dc.contributor.advisor | Chrpová, Diana | |
dc.creator | Lampová, Barbora | |
dc.date.accessioned | 2024-07-09T06:44:05Z | |
dc.date.available | 2024-07-09T06:44:05Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/191157 | |
dc.description.abstract | The world's human population is rapidly growing and is expected to reach 9 billion by 2050, leading to increased demand for food. One of the major global challenges is the lack of high- quality proteins. The consumption of edible insects, known as entomophagy, is a promising solution to this problem, providing a new source of proteins, fats, vitamins, and minerals. This alternative may be more environmentally friendly than traditional food production methods, contributing to meeting the growing needs of the population. The aim of this bachelor's thesis was to assess the attitudes and approach of Czech consumers towards edible insects, as well as to determine the availability of edible insect products in the Czech market. Within this research, it was found that a significant part of respondents had prior experience with consuming edible insects. Almost 90% of respondents in this evaluation had tried edible insects, with the majority willing to repeat insect consumption. Consumers generally preferred hidden forms of edible insects, followed by culinarily prepared visible forms of insects. An important finding was that none of the surveyed respondents had encountered edible insect products in brick-and-mortar stores, a fact confirmed by market research indicating the absence of these products in... | en_US |
dc.description.abstract | Světová populace lidstva prudce roste a očekává se, že do roku 2050 dosáhne 9 miliard, což vede k zvýšené poptávce po potravinách. Jedním z hlavních globálních problémů je nedostatek kvalitních bílkovin. Konzumace jedlého hmyzu, známá jako entomofagie, je perspektivním řešením tohoto problému, poskytujícím nový zdroj bílkovin, tuků, vitaminů a minerálních látek. Tato alternativa může být ekologicky šetrnější než tradiční metody produkce potravin, přispívající k uspokojení rostoucích potřeb populace. Cílem této bakalářské práce bylo zjištění postojů a přístupu českých konzumentů k jedlému hmyzu a rovněž zjištění dostupnosti výrobků z jedlého hmyzu na českém trhu. V rámci této práce bylo zjištěno, že značná část respondentů měla předchozí zkušenost s konzumací jedlého hmyzu. Téměř 90 % respondentů v rámci tohoto hodnocení jedlý hmyz ochutnalo, přičemž většina konzumaci jedlého hmyzu zopakuje. Konzumenti obecně nejvíce preferovali skrytou formu jedlého hmyzu, která byla následována kulinárně upraveným hmyzem ve viditelné podobě. Podstatným zjištěním bylo také to, že nikdo z oslovených respondentů se s produkty z jedlého hmyzu nesetkal v kamenné prodejně, což bylo také potvrzeno průzkumem trhu, který poukázal na absenci těchto produktů v běžných kamenných provozovnách obchodních řetězců. Internetový... | cs_CZ |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.subject | enthomophagy | en_US |
dc.subject | sustainability | en_US |
dc.subject | alternative protein source | en_US |
dc.subject | food neophobia | en_US |
dc.subject | novel foods | en_US |
dc.subject | entomofagie | cs_CZ |
dc.subject | udržitelnost | cs_CZ |
dc.subject | alternativní zdroj proteinu | cs_CZ |
dc.subject | potravinová neofobie | cs_CZ |
dc.subject | nové potraviny | cs_CZ |
dc.title | Jedlý hmyz ve výživě | cs_CZ |
dc.type | bakalářská práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2024 | |
dcterms.dateAccepted | 2024-06-18 | |
dc.description.department | 3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague | en_US |
dc.description.department | III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN | cs_CZ |
dc.description.faculty | 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
dc.description.faculty | First Faculty of Medicine | en_US |
dc.identifier.repId | 262058 | |
dc.title.translated | Edible insect in nutrition | en_US |
dc.contributor.referee | Pánek, Jan | |
thesis.degree.name | Bc. | |
thesis.degree.level | bakalářské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Nutriční terapie | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Nutritional Therapy | en_US |
thesis.degree.program | Nutritional Therapy | en_US |
thesis.degree.program | Nutriční terapie | cs_CZ |
uk.thesis.type | bakalářská práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | 1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | First Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague | en_US |
uk.faculty-name.cs | 1. lékařská fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | First Faculty of Medicine | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | 1.LF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Nutriční terapie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Nutritional Therapy | en_US |
uk.degree-program.cs | Nutriční terapie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Nutritional Therapy | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | Světová populace lidstva prudce roste a očekává se, že do roku 2050 dosáhne 9 miliard, což vede k zvýšené poptávce po potravinách. Jedním z hlavních globálních problémů je nedostatek kvalitních bílkovin. Konzumace jedlého hmyzu, známá jako entomofagie, je perspektivním řešením tohoto problému, poskytujícím nový zdroj bílkovin, tuků, vitaminů a minerálních látek. Tato alternativa může být ekologicky šetrnější než tradiční metody produkce potravin, přispívající k uspokojení rostoucích potřeb populace. Cílem této bakalářské práce bylo zjištění postojů a přístupu českých konzumentů k jedlému hmyzu a rovněž zjištění dostupnosti výrobků z jedlého hmyzu na českém trhu. V rámci této práce bylo zjištěno, že značná část respondentů měla předchozí zkušenost s konzumací jedlého hmyzu. Téměř 90 % respondentů v rámci tohoto hodnocení jedlý hmyz ochutnalo, přičemž většina konzumaci jedlého hmyzu zopakuje. Konzumenti obecně nejvíce preferovali skrytou formu jedlého hmyzu, která byla následována kulinárně upraveným hmyzem ve viditelné podobě. Podstatným zjištěním bylo také to, že nikdo z oslovených respondentů se s produkty z jedlého hmyzu nesetkal v kamenné prodejně, což bylo také potvrzeno průzkumem trhu, který poukázal na absenci těchto produktů v běžných kamenných provozovnách obchodních řetězců. Internetový... | cs_CZ |
uk.abstract.en | The world's human population is rapidly growing and is expected to reach 9 billion by 2050, leading to increased demand for food. One of the major global challenges is the lack of high- quality proteins. The consumption of edible insects, known as entomophagy, is a promising solution to this problem, providing a new source of proteins, fats, vitamins, and minerals. This alternative may be more environmentally friendly than traditional food production methods, contributing to meeting the growing needs of the population. The aim of this bachelor's thesis was to assess the attitudes and approach of Czech consumers towards edible insects, as well as to determine the availability of edible insect products in the Czech market. Within this research, it was found that a significant part of respondents had prior experience with consuming edible insects. Almost 90% of respondents in this evaluation had tried edible insects, with the majority willing to repeat insect consumption. Consumers generally preferred hidden forms of edible insects, followed by culinarily prepared visible forms of insects. An important finding was that none of the surveyed respondents had encountered edible insect products in brick-and-mortar stores, a fact confirmed by market research indicating the absence of these products in... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN | cs_CZ |
thesis.grade.code | 1 | |
uk.publication-place | Praha | cs_CZ |
uk.thesis.defenceStatus | O | |