Zobrazit minimální záznam

Edible insect in nutrition
dc.contributor.advisorChrpová, Diana
dc.creatorLampová, Barbora
dc.date.accessioned2024-07-09T06:44:05Z
dc.date.available2024-07-09T06:44:05Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/191157
dc.description.abstractThe world's human population is rapidly growing and is expected to reach 9 billion by 2050, leading to increased demand for food. One of the major global challenges is the lack of high- quality proteins. The consumption of edible insects, known as entomophagy, is a promising solution to this problem, providing a new source of proteins, fats, vitamins, and minerals. This alternative may be more environmentally friendly than traditional food production methods, contributing to meeting the growing needs of the population. The aim of this bachelor's thesis was to assess the attitudes and approach of Czech consumers towards edible insects, as well as to determine the availability of edible insect products in the Czech market. Within this research, it was found that a significant part of respondents had prior experience with consuming edible insects. Almost 90% of respondents in this evaluation had tried edible insects, with the majority willing to repeat insect consumption. Consumers generally preferred hidden forms of edible insects, followed by culinarily prepared visible forms of insects. An important finding was that none of the surveyed respondents had encountered edible insect products in brick-and-mortar stores, a fact confirmed by market research indicating the absence of these products in...en_US
dc.description.abstractSvětová populace lidstva prudce roste a očekává se, že do roku 2050 dosáhne 9 miliard, což vede k zvýšené poptávce po potravinách. Jedním z hlavních globálních problémů je nedostatek kvalitních bílkovin. Konzumace jedlého hmyzu, známá jako entomofagie, je perspektivním řešením tohoto problému, poskytujícím nový zdroj bílkovin, tuků, vitaminů a minerálních látek. Tato alternativa může být ekologicky šetrnější než tradiční metody produkce potravin, přispívající k uspokojení rostoucích potřeb populace. Cílem této bakalářské práce bylo zjištění postojů a přístupu českých konzumentů k jedlému hmyzu a rovněž zjištění dostupnosti výrobků z jedlého hmyzu na českém trhu. V rámci této práce bylo zjištěno, že značná část respondentů měla předchozí zkušenost s konzumací jedlého hmyzu. Téměř 90 % respondentů v rámci tohoto hodnocení jedlý hmyz ochutnalo, přičemž většina konzumaci jedlého hmyzu zopakuje. Konzumenti obecně nejvíce preferovali skrytou formu jedlého hmyzu, která byla následována kulinárně upraveným hmyzem ve viditelné podobě. Podstatným zjištěním bylo také to, že nikdo z oslovených respondentů se s produkty z jedlého hmyzu nesetkal v kamenné prodejně, což bylo také potvrzeno průzkumem trhu, který poukázal na absenci těchto produktů v běžných kamenných provozovnách obchodních řetězců. Internetový...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectenthomophagyen_US
dc.subjectsustainabilityen_US
dc.subjectalternative protein sourceen_US
dc.subjectfood neophobiaen_US
dc.subjectnovel foodsen_US
dc.subjectentomofagiecs_CZ
dc.subjectudržitelnostcs_CZ
dc.subjectalternativní zdroj proteinucs_CZ
dc.subjectpotravinová neofobiecs_CZ
dc.subjectnové potravinycs_CZ
dc.titleJedlý hmyz ve výživěcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2024
dcterms.dateAccepted2024-06-18
dc.description.department3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId262058
dc.title.translatedEdible insect in nutritionen_US
dc.contributor.refereePánek, Jan
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapiecs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programNutriční terapiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Department of Medicine - Department of Endocrinology and Metabolism First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Pragueen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csNutriční terapiecs_CZ
uk.degree-program.enNutritional Therapyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csSvětová populace lidstva prudce roste a očekává se, že do roku 2050 dosáhne 9 miliard, což vede k zvýšené poptávce po potravinách. Jedním z hlavních globálních problémů je nedostatek kvalitních bílkovin. Konzumace jedlého hmyzu, známá jako entomofagie, je perspektivním řešením tohoto problému, poskytujícím nový zdroj bílkovin, tuků, vitaminů a minerálních látek. Tato alternativa může být ekologicky šetrnější než tradiční metody produkce potravin, přispívající k uspokojení rostoucích potřeb populace. Cílem této bakalářské práce bylo zjištění postojů a přístupu českých konzumentů k jedlému hmyzu a rovněž zjištění dostupnosti výrobků z jedlého hmyzu na českém trhu. V rámci této práce bylo zjištěno, že značná část respondentů měla předchozí zkušenost s konzumací jedlého hmyzu. Téměř 90 % respondentů v rámci tohoto hodnocení jedlý hmyz ochutnalo, přičemž většina konzumaci jedlého hmyzu zopakuje. Konzumenti obecně nejvíce preferovali skrytou formu jedlého hmyzu, která byla následována kulinárně upraveným hmyzem ve viditelné podobě. Podstatným zjištěním bylo také to, že nikdo z oslovených respondentů se s produkty z jedlého hmyzu nesetkal v kamenné prodejně, což bylo také potvrzeno průzkumem trhu, který poukázal na absenci těchto produktů v běžných kamenných provozovnách obchodních řetězců. Internetový...cs_CZ
uk.abstract.enThe world's human population is rapidly growing and is expected to reach 9 billion by 2050, leading to increased demand for food. One of the major global challenges is the lack of high- quality proteins. The consumption of edible insects, known as entomophagy, is a promising solution to this problem, providing a new source of proteins, fats, vitamins, and minerals. This alternative may be more environmentally friendly than traditional food production methods, contributing to meeting the growing needs of the population. The aim of this bachelor's thesis was to assess the attitudes and approach of Czech consumers towards edible insects, as well as to determine the availability of edible insect products in the Czech market. Within this research, it was found that a significant part of respondents had prior experience with consuming edible insects. Almost 90% of respondents in this evaluation had tried edible insects, with the majority willing to repeat insect consumption. Consumers generally preferred hidden forms of edible insects, followed by culinarily prepared visible forms of insects. An important finding was that none of the surveyed respondents had encountered edible insect products in brick-and-mortar stores, a fact confirmed by market research indicating the absence of these products in...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFNcs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV